Institutul Cultural Român a ales Tulcea în locul Constanței

Puiu Hașotti: "O incalificabilă eroare"

1152
10
Puiu Hașotti:

Articole de la același autor

Înființat în anul 2003, prin reorganizarea Fundației Culturale Române, Institutul Cultural Român (ICR) are drept scop, conform legii de funcționare, reprezentarea, promovarea și protejarea culturii și civilizației naționale în țară și în străinătate. Actualul președinte al ICR este Andrei Marga, desemnat de președintele României anul trecut, după ce timp de șapte ani această funcție a fost deținută de Horia Patapievici.

După nouă ani de activitate exclusiv externă, anul trecut, în luna octombrie, prin hotărârea nr. 15449, ICR a decis organizarea filialelor în provinciile istorice ale țării, fiecărei filiale alocându-i-se două posturi în structura deja aprobată a Institutului Cultural Român.

Și cum pe 17 ianuarie, conform site-ului oficial al ICR, la Tulcea va fi inaugurată Filiala Dobrogea (director: Suzan Mehmet; director adjunct: Daniela Dragomir), am dorit să aflăm reacția câtorva personalități culturale ale Constanței dacă li se pare just ca bătrânul Tomis să nu se fi numărat printre reprezentantele "provinciilor istorice".

Oamenii de cultură, luați prin surprindere

Atât dr. Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară, cât și dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, au fost luate prin surprindere la aflarea veștii, dar au recunoscut că la Tulcea s-au investit impresionante fonduri europene în reabilitarea tuturor sediilor de instituții muzeale. Ca dovadă, sediul Filialei Dobrogea va fi Casa Avramide, clădire de patrimoniu, care poartă numele primului său proprietar, armatorul grec Alexandru Avramide, și care a fost recent reabilitată.

La fel de surprins a fost și fostul ministru al Culturii senatorul Puiu Hașotti, care la aflarea veștii a declarat: "Este o greșeală care cu greu poate fi iertată. Este o incalificabilă eroare și am să vorbesc cu domnul Marga personal despre acest lucru". Și, într-adevăr, la câteva minute de la convorbirea avută a revenit senatorul cu lămuriri: "În urma discuției cu președintele ICR, am convenit ca filiala de la ICR să nu reprezinte Dobrogea, ci doar Tulcea, iar Consiliul Județean Constanța poate face o solicitare la ICR pentru înființarea unei filiale constănțene. Iar eu mă oblig ca în 24 de ore de la primirea acestei solicitări să fac toate demersurile pentru concretizarea acesteia. Dacă vom dori vom înființa și la Constanța, cu personalul cel mai bine pregătit pe care mă voi ocupa personal să-l găsesc!".

Și pentru că s-a adus în discuție Consiliul Județean, l-am contactat pe Cristian Zgabercea, fost director al Direcției de cultură. "E destul de complicat și delicat să facem noi această solicitare. Una este să vină Institutul Cultural și să propună Tulcei să fie filială, și alta este să venim noi și să solicităm înființarea unei filiale. Ne învârtim ca Hector în jurul cozii. O să iau totuși legătură cu domnul Marga să vedem cum putem face să integrăm și Constanța".

Conform hotărârii ICR, înființarea altor filiale este posibilă sub condiția aprobării de către Comitetul Director al Institutului Cultural Român și sub condiția asigurării resurselor de finanțare necesare în anul 2013.

Comentează știrea

bahrim
11 ianuarie 2013
din pacate

DE CE VA MIRATI DOMNILOR????? ACESTA ESTE REZULTATUL INTERESULUI PE CARE C.J.C UL NOSTRU IUBIT L-A MANIFESTAT PENTRU ARTA!!!!!!! TULCEA A RENOVAT TOATE INSTITUTIILE DE CULTURA ,NOI AM PROMOVAT CONSTANTA PRIN SPORT!!!!! BA DIN CONTRA AM INGROPAT TOT!!!!!!

constantean
11 ianuarie 2013
BRAVO!!!

felicitari dl hasotti ptr pozitia adoptata... in sfarsit! Da si autoritatile tulcene merita tot respectul pentru ca nu si-au batut joc de oraselul lor cum a ajuns Constanta o ruina!

Florin
11 ianuarie 2013
Numirea

Lui Marga a fost facuta de imbecilii din SENAT si NU de presedinte ! Si ar fii bine sa se faca cite o filiala si la Medgidia si la Cucuietii din Deal!

constantean
11 ianuarie 2013
nu va mirati!

Tulcea are o istorie antica si una paleocrestina superbe, bogate si extrem de importante. Orasul este o suculenta imagine a unei Romanii vii, notabile.CJTulcea nu si-a batjocorit muzeele, siturile, zonele istorice, ba au facut un teatru. CJConstanta este pe cealalta strada.Cultura, niet! Nu marimea oorasului sau valoarea politica a primat ci valoarea umana si respectul pentru arta si cultura, ceea ce la Constanta este de mult istorie.

Liviu Chilian
11 ianuarie 2013
Hashishotis, Marghayi si Pouleanu, incaliFecabile erori...

Pleshov, mamutul-bulgaresc cu...ceafa subtire de filozofitzist de Tampitopole, a scris ca la kkltura usalmista a fost numit o moaka de vanzator la aprozar, recte Hashishotis, purcelusul de legionar Greco-Tzigan din Karamurat. Odata cu numirea la 'iciri-ul" kulturnic-rromarlanesc, a lui Marghayi, gaborul unguresc fost informator al securitatii ceausiste, k.ltura ulamista s'a f(b)ecalizat - vezi dezvaluirile din presa tampitopoleana despre numirile suprarealiste la ICR facute de smintitul Gabor. Numai in Rromarlania este posibil asa ceva - k.ltura tulceana este dictata de o Turco-Tziganca si o Bulgaroaica, in timp ce in Kustendge, (h)arta este...critikata de tovarasa Pouleanu, fosta cenzurista ceausista; cenzurista ce'i vana pe Romanii ce citeau, in ascuns, romanele xeroxate "ilegal" ale lui Marin Preda - pen'ca, deh, toa'sha Pouleanu era o 'cerbera' fara mila, fara tata, fara mama, si nu ca azi cand, vedem, Pouleanu este o biata catzelusha ce se gudura in fata...culturii Sifiliticului&Spodilimanului, pentru 1500 de dolari lunar - solda mercenarei, neicusorule! Ce ti'e si cu kklturnicii'astia uslamisti, Coane Fanica!

admirator
11 ianuarie 2013
eh, bune comenturi...

In fapt, Marga nu a gasit nici o nepoata de nevasta in Cta. Si a tras-o pe Tulcea. (Trebuie sa recunoastem ca tulcenii sunt mai gospodari si patrioti decit mazariche si nicusor...; ce mai...) Iar in acest moment, intervine Hashotti. Pentru a nu pierde monopolul puterii in cultura dobrogeana, promite ca va gasi daca nu o nepoata (fie si de sotie) o gasca de treaba (cam cu IP3, dar ce conteaza la o casa asa mare), devotata aliantei si directorului ICR... Daca stam sa ne gandim, institutul asta a fost conceput ca o anexa a activitatii din politica externa a presedentiei... Ce a fost si ce a a ajuns... Multe filiale... in tara... Care se suprapun cu "Inspectoratele" judetene de cultura, cu comisiile de cultura ale alesilor (locale, judetene), cu ministerul de ~ si cine mai vrea. Si cei care fac -cu adevarat- cultura mor de foame si asteapta cu anii sa fie publicati! Pe urma ne plingem ca bugetul nu are bani! Pai, daca sunt atitea nepoate si filiale... si institute pentru fiecare cercetator mai boshorog... de unde, nene? Sunt curios ce alegere va face Hashotti! Speram sa fim tinuti la curent cu evenimentele si persoanele. (Mai aflam si noi cine ce a plagiat, ce spagi s-au mai dat, ce nepoate mai sunt prin Cta...)

admirator
11 ianuarie 2013
dar ce treaba are

ICR cu muzeele? Parca Marga nu era de acord cu "umanioarele" si dorea sa schimbe de drum, cu istoria caloriferelor etc... S-a razgandit?

gogu pintenogu
11 ianuarie 2013
cultura cartofului

Ce mie marga ce mie hasoti. Tata puiu se vrea baronul culturii in cultura dobrogeana, de asta latra asa tare. in rest de acord cu 4 si 6

gogu
15 ianuarie 2013
poftim cultura

hosoti este un simplu PAZNIC DE MUZEU ce pretenti aveti de la el

gion
30 ianuarie 2015
Loc de munca

Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected].

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3799 secunde