Cât adevăr și câtă gogomănie?

Profesorii constănțeni vor rămâne încremeniți: li se dublează salariile!

7257
68
Profesorii constănțeni vor rămâne încremeniți: li se dublează salariile! - fondsalariiprofesori-1445539990.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre subiectele cele mai disputate zilele acestea este salariul profesorilor, mai ales că mult trâmbițata mărire de 15% de la 1 decembrie pare să… sufere o "chichiță". 


"Am primit numeroase propuneri de la membrii de sindicat, ca majorarea să fie aplicată la salariul de înca-drare, motivat de faptul că, atunci când se dorește con-tractarea unui împrumut, băncile cer adeverință pri-vind salariul de încadrare al solicitantului creditului, neavând niciun fel de relevanță cuantumul brut al salariului de bază", se arată în adresa trimisă, ieri, Ministerului Educației, de Simion Hancescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. 


Același lider susținea că, în timp ce profesorii români sunt plătiți cu apro-ximativ 5 euro pe oră, cadrele didactice din Luxemburg primesc 85 de euro pentru o oră de stat la catedră, dascălii din Danemarca sunt plătiți cu 75 de euro pe oră, cei din Germania cu 54 de euro pe oră, iar cei din Finlanda cu 41 de euro pe oră. De asemenea, profesorii din Ungaria câștigă 16 euro pe oră, cei din Cehia - 17 euro, iar cei din Polonia - 25 de euro. 


"Pentru a atrage cât mai mulți tineri profesioniști în învățământ, noua lege a salarizării ar trebui să prevadă un salariu brut de 2.600 lei pentru un debutant și să ajungă, spre final de carieră, la peste 6.000 de lei salariu de încadrare. Ar fi un salariu care i-ar permite unui dascăl să trăiască decent. Aceste propuneri sunt discutate cu Ministerul Muncii, însă trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe, în Parlament", a mai menționat președintele FSLI. 


Măriri pe tranșe, cam în trei-patru ani 
Conform unei alte grile, un director ar putea avea un salariu de 7.272 lei, iar un adjunct ar putea primi cât un inspector școlar de specialitate, adică 6.874 lei, în timp ce inspectorul general ar putea ridica și 7.692 lei. 


Având în față asemenea… cifre, l-am întrebat pe liderul învățământului constănțean, prof. Mitică Iosif, care a mai participat la negocieri, cât de adevărate sunt aceste cifre "amețitoare". 


"Vă imaginați că nu vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 în integralitate aceste salarii. Rămâne să vedem procentul pe care îl vor aplica. Și dacă este să ne luăm după situațiile puse la dispoziție de Ministerul de Finanțe, am avut un an economic bun și ar exista șanse de mărire. Știu că la ultimele discuții la care am participat s-a vorbit ca actualul salariu al debutantului, de 1.197 lei, să se dubleze și să ajungă la 2.600 lei. Eu cred că aplicarea acestor măriri se va face gradual, până în 2018. De fapt, nu a existat o promisiune că vor fi mărite în totalitate, pentru că e clar că impactul bugetar ar fi aproape de imposibil", ne-a lămurit prof. Iosif. 


Dacă e să ținem cont și de faptul că 2016 este an electoral, cel mai probabil o mărire va exista, după care restul… Dumnezeu cu mila. 


Comentează știrea

68 comentarii. Pagina 1 din 7. Click pe pagina dorită : 1 2 ...7 
titel din mangalia
22 octombrie 2015
pomana electorala

In 2016 se maresc salariile, iar in 2017 se taie ! Nu ne mai mira nimic, s-a mai intamplat!

jean de la craiova
22 octombrie 2015
am incremenit de uimire!

Doar profesorii din Constanta vor avea salariile marite??? Se poate, domnule Campeanu? Asta-i discriminare pe față! Astia de la Constanta sunt mai smecheri?

Sophie
22 octombrie 2015
Wow, ma angajez in invatamant!

Am citit articolul si am vazut ca o debutanta poate avea 2600 lei salariu! Atunci merita sa ma reprofilez, voi demisiona din functia de vanzatoare de chiloti la Mall si ma voi angaja in invatamant! In cativa ani pot ajunge directoare, si la putin timp dupa aceea, chiar inspectoare, de ce nu? Un inspector va castiga suuuper bine!

ptr sophie
22 octombrie 2015
esti dusa!

N-ai vazut ca inspectoratele se desfiinteaza? Care inspector sa ridice in jur de 7600 de RON, daca nu mai are unde sa lucreze? Poate e vorba despre inspectorii de la.......ministerul de finante! Suntem efectiv bulversati de stirile acestea contradictorii!

adevar
22 octombrie 2015
adevar

iar scrieti prosti despre prietena me-a? In republica voastra sunt decit profesoare nebuni! Ce fel ii educati voi pe copii romani??

adevar
22 octombrie 2015
adevar

ne scuzi! Am gresit, trebuia sa scrii ieri. Azi na scris inca nimeni despre prietena mea. Revin cand va-ti luat de ea.

Elena
23 octombrie 2015
oferta

Cautam colaboratori in cel mai cautat program! Cautam urgent colaboratori pentru activitate part-time. Acesta este cel mai solicitat program de castiguri suplimentare la ora actuala, asa cum puteti observa si din multitudinea de anunturi. Oferim imediat contract de comision si instruire gratuita. Asiguram si indrumare pe tot parcursul activitatii. Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]

adevar
23 octombrie 2015
adevar

Ca sa nu mai sechestreze femei si sa le vanda

adevar
23 octombrie 2015
adevar

Sa aiba bani de proteze ca le taiem tatele ca au vandut femei

adevar
23 octombrie 2015
adevar

Sa isi cumpere proteze ca le taiem tatele ca au vandut femei profesoarele romance

68 comentarii. Pagina 1 din 7. Click pe pagina dorită : 1 2 ...7 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Ministerul Educației, anunț important
Pagina a fost generata in 1.7712 secunde