Prietenii țin vie memoria istoricului Virgil Coman, prin noi apariții editoriale

341

Articole de la același autor

Anul 2016, în plan cultural, a adus foarte multe împliniri, dar și o imens de mare tristețe, când, în vară, la început de august, constănțenii îl conduceau pe ultimul drum pe Virgil Coman, cel care, astăzi, a rămas în memoria noastră afectivă, dincolo de tot și de toate, ca un mare și drag prieten al jurnaliștilor.

Nimic nu poate fi mai trist decât să se scrie la trecut despre un tânăr om de cultură al Constanței care, la doar 42 de ani, a părăsit această lume din cauza mult prea marii sale pasiuni pentru munca sa de cercetare și răscolire a valorilor dobrogene.

Și făcea atât de bine, dar atât de multe istoricul Virgil Coman, atât în calitatea sa de șef al direcției județene a Arhivelor Naționale, dar și ca cercetător pasionat și talentat.

În ajun de Crăciun ar fi împlinit 43 de ani, însă, pentru prima dată, familia sa nu l-a mai putut sărbători, fiind nevoită să-i pomenească memoria atât de dragă.

Doctor în istorie, arhivist, Virgil Coman a fost unul dintre colaboratorii cei mai prețuiți ai cotidianului "Cuget Liber". Ziarul și cititorii îi datorează seria de articole despre istoria Constanței și a Dobrogei. Sub semnătura sa, au fost prezentate publicului larg, în premieră, numeroase documente de arhivă. În 2006, și-a făcut timp să publice, în "Cuget Liber", un lung serial de documente istorice privind învățământul constănțean din primii ani ai secolului XX.

Împlinindu-i dorința post-mortem, după dispariția atât de intempestivă, a fost lansată, după cum se știe, o carte de unic autor a sa despre "Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945-1951)", precum și un alt volum de studii, coordonat tot de el, dedicat profesorului Valentin Ciorbea, la 70 de ani. El avea însă și alte proiecte editoriale - unul dintre ele a fost dat la tipar după moartea sa și este făcut public acum, la comemorarea zilei sale de naștere.

Prietenii au făcut să apară o nouă carte coordonată de regretatul istoric

"Împreună cu doi prieteni și cercetători din București - dr. Emil Țîrcomnicu și dr. Robert Stănciugel -, Virgil Coman a lucrat în ultimii ani la adunarea de materiale despre sau scrise de coetnicul său Constantin Noe (1883-1939), intelectual și militant național român originar din Meglenia, regiune situată la granița dintre Grecia și Republica Macedonia. În semn de omagiu pentru regretatul lor coleg, cei doi cercetători au «asamblat» materialul existent, rezultând cartea care astăzi este oferită publicului larg", mărturisește prof. Stoica Lascu.

Așa cum arată, la finele volumului de 224 pagini, unul dintre coautori, dr. Emil Țîrcomnicu, "lucrarea nu este completă, neavând la îndemână toate materialele publicate de Constantin Noe. Suntem convinși și de faptul că multe articole din ziarele ardelene și basarabene, cu relatări despre românii balcanici, nu sunt semnate, neputându-le astfel identifica", dezvăluie același istoric Lascu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Decembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte la Biblioteca Județeană
Miercuri, 19 Octombrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte, la Muzeul de Artă
Pagina a fost generata in 0.5479 secunde