Pomenirea celui de-al treilea ierarh al Episcopiei Constanței

459
1
Pomenirea celui de-al treilea ierarh al Episcopiei Constanței - episcopuleugeniulaiula45deani-1332915537.jpg
Sâmbătă, 31 martie, va avea loc pomenirea celui de-al treilea ierarh al Episcopiei Constanței (înființată în anul 1923), PS Eugeniu Laiu, de la al cărui deces se împlinesc 45 de ani pe 1 aprilie.

La ora 9 este programat parastasul oficiat de pr. Ciprian Stoichin la biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena – I" din Constanța, locul unde PS Eugeniu Laiu a fost instalat Episcop Locțiitor al Constanței pe 1 noiembrie 1942, iar ora 10, Înaltpreasfințitul Teodosie îi va oficia pomenirea la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel".

La ora 11 va avea loc vernisarea expoziției "Episcopul Eugeniu Laiu în fotografii de epocă", expoziție organizată și prezentată de Ionuț Druche în Sala Magna din Palatului Arhiepiscopal;

la ora 11.30 este programată prezentarea vieții și activității celui de-al treilea episcop al Constanței de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și părintele arhimandrit Paisie Fantaziu.

Activitățile, organizate de Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", Arhiepiscopia Tomisului și Asociația "De la Dunăre la Mare", sunt reunite sub genericul: "45 de ani de la mutarea la Domnul (1 aprilie 1967) a Arhiereului Eugeniu Laiu – Suceveanul, Episcop Locțiitor al Constanței (1942-1944)".

Episcopul Eugeniu Laiu s-a născut în județul Neamț. După absolvirea seminarului "Sfântul Apostol Andrei" din Galați, în anul 1920 s-a călugărit la Mănăstirea Horaița. Tot în acest an a devenit student al Facultății de Teologie din Cernăuți, pe care ulterior a condus-o. În anul 1933, l-a cunoscut și îndrumat către viața monahală pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Între 1936 și 1939 a slujit la biserica ortodoxă româna din Paris.

După ce un timp a fost arhiereu vicar al Mitropoliei Bucovinei, pe data de 1 noiembrie 1942 a fost instalat Episcop Locțiitor al Constanței, eparhie pe care a păstorit-o până în februarie 1944.

Ultimii zece ani i-a petrecut la mănăstirea "Horaița", de unde a trecut la Domnul la vârsta de 73 de ani.

Comentează știrea

silviu
11 martie 2014
paisie fantaziu homosexual

Acest Paisie Fantaziu este un mare homosexual dovedit ,izgonit din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei pentru acest lucru ,aici la Buzau a profitat de mai multi elevi din seminarul de la M-rea Ciolanu unde a activat o perioada.Un mare nenorocit si dezxat

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 28 Martie 2012
Stire din Cultură-Educație : A murit actorul Ștefan Radof
Pagina a fost generata in 2.6896 secunde