Piese vechi și rare la Constanța. Monoxilă lungă de 30 metri la Muzeul Marinei

475

Articole de la același autor

Monoxila adăpostită de una dintre sălile Muzeului Marinei Române este una dintre cele mai importante piese din patrimoniul muzeului, atât ca vechime cât și ca raritate, fiind cea mai bine conservată monoxilă din țara noastră. Aceasta este o ambarcațiune în formă de albie ("covată") realizată prin scobirea unui trunchi de arbore. De origine străveche, monoxila (numită și pirogă) se folosește încă în multe părți ale lumii. Aceasta ere o lungime de până la 30 m, iar scobirea se realizează prin ardere cu cărbuni, cioplire și șlefuire.

"Monoxila a fost baza pentru construirea unor ambarcațiuni mai mari sau chiar nave, prin adăugarea de scânduri pentru formarea bordajului. În țara noastră, acest tip de ambarcațiune s-a folosit din cele mai vechi timpuri pe cursurile apelor curgătoare, mai ales pe Dunăre. Prima mențiune scrisă despre acest gen de ambarcațiune este consemnată în vremea lui Alexandru Macedon, care trece Dunărea în anul 335 î.Hr. în campania lui împotriva geților de la nord de fluviu. În Evul Mediu apar mai multe referiri la acest tip de ambarcațiune folosită de-a lungul Dunării, cu prilejul conflictelor din zona fluviului, strămoșii noștri având adevărate flotile de monoxile pe care le foloseau la pescuit, dar și pentru traversarea rapidă a râurilor și chiar în luptele navale", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul muzeului, Marius Rohart.

Acesta a precizat că monoxila din patrimoniul Muzeului Marinei Române este din epoca medievală, a fost descoperită pe valea Crișului Alb, într-o zonă mlăștinoasă. Piesa are o lungime de aproximativ zece metri, capacitate de ambarcare de maximum 12 oameni, fiind folosită pe râurile din Transilvania pentru transporturi de mărfuri (în special sare), dar și în scopuri militare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Repere dobrogene", la Muzeul  Marinei Române
Pagina a fost generata in 0.9488 secunde