Piesa lui Matei Vișniec se joacă la Teatrul de Stat Constanța. Istoria comunismului, povestită pentru "bolnavii mintal"

266

Articole de la același autor

Trei teatre, dintre care unul din România și două din străinătate, vor încerca să atragă spectatorii printr-o prestație de excepție,
în cursul zilei de astăzi, în cadrul Festivalului Internațional de teatru "Miturile cetății". 


Primul spectacol va avea loc începând cu ora 16.30, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, acolo unde actorii Teatrului Jean Bart din Tulcea vor juca "Oleana", după David Mamet, în regia lui Vlad Cristache. 


"Oleana" este o piesă de teatru cu două personaje, ce ridică probleme importante în evoluția societății contemporane, mituri ale vremurilor noastre, ce sunt clădite sub ochii noștri, precum corectitudinea politică și definirea deficitară a termenilor în comunicare. Personajele care participă la construcția conflictului dramatic al textului sunt Carol, o studentă, și profesorul ei, John. 


Apoi, la ora 18.00, pe scena Teatrului de Stat din Constanța va urca trupa de actori de la Trap Door din Chicago, SUA, care le vor arăta spectatorilor o nouă viziune asupra "Istoriei comunismului povestită pentru bolnavii mintal". Piesa îi aparține dramaturgului român Matei Vișniec și este o dramă existențială care pune în discuție delirul unei societăți totalitare bazate pe o utopie. Astfel, într-un înnebunitor joc de oglindiri ale realității, toate personajele se transformă în bolnavi mintal sau în spioni sau în lideri, cu fiecare nouă revoluție ce se dovedește o altă capcană ideologică. 


Ultimul spectacol de astăzi este "Pericle" și va fi jucat de Teatrul Municipal Sabaè din Serbia, de la ora 21.30, în piața Ovidiu. Pericle, prinț al Tironului este o piesă scrisă cel puțin parțial de William Shakespeare la începutul secolului XVII. Varianta clasică are cinci acte și se presupune că primele două acte, care descriu călătoria lui Pericle, au fost scrise de dramaturgul englez George Wilkins. 


Piesa descrie aventurile prințului Pericle, o poveste care îi ține cu sufletul la gură atât pe adulți, cât și pe copii. 


Unul dintre momentele exploatate foarte bine de regizorul sârb este acela în care Pericle pune capăt foametei din cetatea Tarsus, dăruind populației saci de cereale de pe corabia sa. Apoi, izbucnește o sărbătoare napolitană, cu dansuri și cântece, cu actori care chiar prepară pizza pe scenă și o împart spectatorilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.417 secunde