Interviu cu Mirabela Amarandei, consilierul ministrului Educației:

"Paradigma cu care profesorii s-au obișnuit până acum s-a schimbat"

3271
26

Articole de la același autor

Cel mai aprig subiect discutat zilele acestea îl constituie concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct, organizarea acestuia cu mult curaj după atâția ani declanșând un adevărat curent de opoziție. Și pentru că apele s-au tulburat din mai multe direcții, am încercat să aflăm de la cel mai avizat reprezentant al Ministerului Educației, consilierul Mirabela Amarandei, câteva răspunsuri la cele mai frecvente comentarii pe site-ul cugetliber.ro.

- Numeroșii candidați picați la proba CV-ului consideră nedrept faptul că nu li se iau în calcul actele, chiar dacă nu au ajuns pe platformă. 


- Metodologia specifică faptul că, în momentul în care un document nu este încărcat pe platformă, el nu mai poate fi adus ulterior la interviu. Vorbim de documente care să ateste studiile sau parcursul profesional. În ceea ce privește documentele administrative, se știe foarte bine că, în momentul în care ni s-a sesizat că unii au încurcat documentele, că au fost respinși pentru că au încărcat certificat de căsătorie în loc de certificat de naștere, deci pe documente administrative, am permis la momentul respectiv o îndreptare a situației. 


Legat de documentele care să ateste parcursul profesional, ele au fost încărcate pe platformă în momentul depunerii candidaturii și ele nu mai pot fi aduse la interviu. Nu aș vrea să generalizez, dar există și posibilitatea ca unii candidați să nu-și fi încărcat anumite documente, și avem situații de genul acesta, dar au venit apoi cu ele la interviu. 


Mai mult decât atât, tocmai pentru a securiza zona aceasta de diplome, comisiile nu au avut acces la aceste documente decât la momentul interviului. Deci nu se poate afirma că au fost șterse documente, fiind securizate în cadrul platformei. Mi-e greu să cred că au existat scăpări de genul unor documente, dar nerecepționate. Ci mai degrabă vin cu ele în completare la interviu. 


- La Constanța, pică aproape zilnic patru-cinci candidați. La nivel național care este situația? 


- N-aș vrea să le judec doar dintr-o anumită perspectivă și mi-e greu să trag o concluzie la acest moment. Comisiile sunt suverane în deciziile lor și mi-e greu să dau o diagnoză asupra situației din Constanța. Vom veni cu o diagnoză asupra concursului după ce vom încheia toate etapele și vom face o trecere în revistă a concursului, respectiv a tot ceea ce a însemnat el. 


- Nu considerați că era mai bine ca această probă a CV-ului să fie înaintea probei scrise? Se invocă justețea vechilor concursuri. 


- Celor care afirmă acest lucru le dăm o veste: nu mai suntem în paradigma vechilor concursuri. Începând chiar cu testul grilă și cu tipurile de aptitudini pe care noi ni le-am propus să le evaluăm, până la modalitatea de abordare - și a CV-ului, și a evaluării planului de dezvoltare instituțională. Dacă până acum se punea accent foarte mare pe cunoașterea legislației, anul acesta noutatea a fost că am evaluat aptitudinile și competențele, respectiv cele cognitive și manageriale. Mai mult decât atât, am încercat să punem candidații în situația dezvoltării și analizării unor planuri de dezvoltare instituțională, astfel încât să vedem dacă ei pot să aibă o viziune cu privire la dezvoltarea propriei școli. Paradigma cu care profesorii s-au obișnuit până acum s-a schimbat. Asta și ca răspuns la nevoile și la dinamica școlii, dar și a evoluției sociale, evident. 


- Dacă se merge în ritmul acesta cu candidații respinși, la Constanța vom avea un semestru II foarte bulversat, cu zeci de profesori scoși de la catedră. 


- N-aș vrea să vorbesc de bulversare. Evident că, în momentul în care s-a elaborat calendarul, am luat în considerare și faptul că vor trebui făcute mici intervenții pe mișcarea de personal, iar acest lucru se va întâmpla în vacanța intersemestrială. Deci nu în timpul cursurilor, așa cum au susținut unele persoane. Clar vor fi făcute niște ajustări și noi sperăm ca acestea să nu bulverseze cu mult actul de predare. Vor fi ajustări fine, pentru că nu vorbim de mase mari. 


- Totuși, până acum sunt 60 de profesori constănțeni respinși… 


- 60 în raport de câte sute de profesori? Vom încerca să găsim soluții și pentru cei care vor pleca de la catedră. Se știe foarte bine că acei directori au catedra rezervată. Or, în momentul în care ești suplinitor, îți asumi faptul că la un anumit moment acel director își va prelua catedra rezervată. Pe de altă parte, când ești suplinitor, îți poți asuma și niște riscuri. Sperăm sincer ca mișcarea de personal pe care o vom organiza în vacanța intersemestrială să nu perturbe activitatea de la clasă. E în interesul nostru primar ca elevii să nu resimtă aceste mici acomodări. 


Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Poteica
30 octombrie 2016
ce ne facem?

s-au schimbat vremurile, asa e! nu mai seamana acest concurs cu ce a fost candva, dar ce ne facem cu "moliile" care se lasa greu "schimbate"?! si care n-au inteles ca acum e vremea celor "noi"!

profesor
30 octombrie 2016
de ce s-au inscris?

daca stiau ca nu intrunesc punctele la cv, de ce s-au inscris?! conditia e sa dovedesti ca ai cultura generala, competente la proba scrisa, apoi ca ai activitati si la urma proba care e firesc sa treci deoarece ai tot dreptul!

flori
30 octombrie 2016
partidul

si cei numiti de partid au si ei vreo sesiune speciala de concurs, sau raman doar profesori simpli? cum adica? partidul politic a murit? nu se mai poate face nimic, hai cu partidul! ca deja e invatamantul constantean pe chituci, hai partidul sa-l puna si mai si la pamant! ce nesimtire!

Nice
31 octombrie 2016
Nice Girl

Senzuala fata din poza. Chiar o fi cadru didactic in Constanta cu aspiratii de directoare?

PROFESOR
31 octombrie 2016
"Șefi inteligență ,,

A PICAT CINE A TREBUIT .

X
31 octombrie 2016
Competenta?

Directoarea de la Liceul Decebal este foarte competenta?? A reusit iarasi, iar scoala arata jalnic. Cum a reusit? Un director trebuie sa fie un bun administrator si sa-i pese de scoala. Sa lupte. Vizitati clasele sa vedeti cum arata. Abonamentele se deconteaza din ani in paste. Am dat bani sa mai imbunatatim clasa.

Candidat admis
31 octombrie 2016
Comisiile din scoli

S-au facut abuzuri! Comisia numita de scoala a refuzat sa recunoasca unele documente de pe platforma. Am solicitat ulterior deschiderea altora si mi s-a raspuns ca deja s-au completat hartiile!!! Rea vointa in cazul unor candidati, exces de amabilitate in cazul altora, cu care s-a stat 40 de minute pentru a li se descoperi puncte!!! Trebuia sa iasa cine se stabilise anterior!

parinte
31 octombrie 2016
nota 2 si nota 8

trei profesori universitari au dat 8 candidatului nostru iar cei doi profesori numiti din interiorul liceului au dat nota 2. s-a stat trei ore jumatate ca sa se explice celor doi profesori care faceau pe prostii ca ei nu inteleg. e posibil sa fi facut pe prostii sau chiar sa fi fost prosti ca toti ne uitama lung la mizeriile fabricate pe fata de cei doi. am inteles ca unul dintre ei a fost candva si inspector general. e posibil sa fi fost un profesor atat de slab pregatit candva inspector general? mi-a fost rusine ca am copilul la acest liceu cu asa profesori invidiosi. ma tot intreb de ce nu s-au inscris ei la concurs decat sa recurga la asa rahaturi. asa profesori ar trebui scosi din invatamant si trimisi la aprozar ca oricum se uitau lung la ce li se arata si nu pricepeau nimic.

Răspuns la: Comisiile din scoli
Adăugat de : Candidat admis, 31 octombrie 2016
S-au facut abuzuri! Comisia numita de scoala a refuzat sa recunoasca unele documente de pe platforma. Am solicitat ulterior deschiderea altora si mi...
director
31 octombrie 2016
fost

daca va referiti la cei trei crai de la sport, va rugam sa dati pe google si sa cautati. veti intelege toti ce se intampla de fapt. iar despre fostul general nu e prea mult de comentat in public. daca institutiile statului isi vor face datoria, individul ala va filma multe reclame la digi. daca nu, latrati de pomana.. felicitari amare celor ce l-au sprijinit, inclusiv colegilor din sport pe care i-a executat fara remuscari. se stiu ei si ele...

profesor
31 octombrie 2016
MIU si POPESCU

De asta a si fost expulzat miu petrica din isj ca s-a saturat popescu sa-i tot asculte tampeniile cand deschidea gura. acum mai incearca si el sa mai pacaleasca pe cine mai poate sa stea sa-i asculte balivernele de pe vremurile lui apuse. pe el l-a numit partidul. locul lui este acum acolo unde-i locul lui mazare si constantinescu!

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4972 secunde