Ouăle se ciocnesc de la Paști până la Înălțare

825
Ouăle se ciocnesc de la Paști până la Înălțare - oualeseciocnesc-1492088081.jpg

Articole recomandate

Obiceiul vopsirii ouălor a apărut încă din timpuri străvechi, fiind întâlnit la chinezi, cu 2000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, ouăle erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al reînnoirii naturii.

Acest obicei al vopsirii ouălor s-a transmis apoi creștinilor și încă este practicat în țările din Europa și Asia. Dacă în unele țări din Europa, obiceiul s-a restrâns ori a dispărut, la noi a înflorit, atingând culmile artei prin tehnica, materiale, simbolistica motivelor și perfecțiunea realizării.

Folclorul a păstrat și a transmis până la noi, cei de astăzi, mai multe legende creștine care explică de ce de Sărbătoarea Paștelui trebuie să avem pe masă și ouă roșii alături de alte bucate tradiționale, cum sunt friptura de miel, cozonacul, pasca.

Ouăle de pe masa de Paște, cu semnificație religioasă, cele care simbolizează jertfa Mântuitorului, sângele vărsat și bucuria Învierii, trebuie să fie, așadar, întotdeauna roșii.

Ouăle se ciocnesc din prima zi de Paște până la Înălțare și se rostește cu bucurie formula tradițională "Hristos a înviat!", la care cealaltă persoană răspunde cu sufletul pătruns de dragoste și respect față de evenimentul sărbătorit "Adevărat a înviat!".

În unele zone din țară, încă se mai păstrează obiceiul ca dimineața, în prima zi de Paște, întreaga familie să se spele pe față cu apa neîncepută în care se pun un ou roșu și un bănuț. Se crede că oul roșu are puteri miraculoase, de îndepărtare a răului, a bolilor și făcăturilor, fiind purtător de bine, sănătate, putere și noroc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2861 secunde