Noul an școlar vine cu modificări mari. Admiterea la facultate, doar cu notele de la BAC

1544
3
Noul an școlar vine cu modificări mari. Admiterea la facultate, doar cu notele de la BAC - noulanscolar-1388316803.jpg

Articole de la același autor

Cu o săptămână înainte de trecerea în noul an, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care aduce modificări esențiale în viitorul an școlar. Iată care sunt acestea.

r Menținerea duratei de 4 ani pentru ciclul gimnazial și pentru liceu, adică eliminarea formei propuse spre imple-mentare, prin adoptarea Legii nr. 1/2011, care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de 3 ani.

r Creșterea duratei învățământului obligatoriu de la 10 la 11 ani, prin introdu-cerea clasei pregătitoare.

r Acordarea dreptului absolvenților învățământului profesional să continue studiile liceale la forma de învățământ cu frecvență.

r Prin modificările aduse se precizează foarte clar că elevii din clasa pregăti-toare NU vor fi eva-luați prin note sau calificative.

r Se acordă tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun și elevilor din învățământul profe-sional.

r Se reglementează calendarul de introducere a noilor forme ale examenului de evaluare națională, admitere la liceu și bacalaureat, începând cu generațiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul școlar 2015 - 2016.

r Se extinde cadrul legal pentru subvenționarea costurilor aferente frecventării liceului și pentru elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate.

r Se extinde de la 3 la 6 ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învățământul preuni-versitar, pe baza rezultatelor obținute la concursul de titularizare: cadrele di-dactice netitulare calificate, care au participat în ultimii 6 ani la concursul național unic de titularizare, au obținut cel puțin nota/media 7 și au ocupat un post/catedră, au posibilitatea de a deveni titulare în sistemul de învățământ preuniversitar, după parcurgerea unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului educației naționale.

r Se clarifică durata anului universitar pentru studenții din anii terminali, astfel încât aceștia să beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, până la 30 septembrie.

r Se introduc modalități suplimentare de alocare a fondurilor către universități, în principal prin încurajarea cooperării universităților cu diferiți actori, preponderent din mediul socio-economic: fi-nanțarea universităților este completată prin încurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private, să participe la proiecte cu caracter educațional.

O altă modificare vehiculată doar prin citarea ministrului delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare, Mihnea Costoiu, este aceea că admiterea la facultate se va face, din 2014, doar pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele obținute în liceu. Măsura este justificată de faptul că bacalaureatul "a fost fără cusur", a mai spus Costoiu. Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăților.

Comentează știrea

nae
30 decembrie 2013
nimic nou

Tot nu vreti examen de admitere,e clar sa fie cit mai multi clienti la zecile de facultati producatoare de someri.Se cunoaste influenta in politic a conducatorilor acestor institutii.Se continua degradarea invatamintului romanesc.

elena
30 decembrie 2013
schimbari

vom vedea ce schimbari vor fi

Anca
31 decembrie 2013
Cocalar CT-58-ART

Cei care-l cunosc pe cocalarul cu mertan jep (un jeg) sa-i anunte parintii ca or sa-l adune de pe marginea santului in curand. Speram sa nu omoare nevinovati, ca e in stare sa fuga de la locul accidentului.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3903 secunde