Muzeul de Sculptură "Ion Jalea" se redeschide din 1 iunie

599
Muzeul de Sculptură

Articole de la același autor

Închis pentru o perioadă de câteva luni, din cauza reducerilor de personal, dar și pentru că, pe timpul iernii, nu prea se bucură de vizitatori, Muzeul de Sculptură "Ion Jalea" își redeschide porțile începând cu 1 iunie.
Momentul va fi marcat de o expoziție inedită: 72 de lucrări în acuarelă realizate de arhitectul Victor Ștefănescu se vor afla pe simezele Muzeului "Ion Jalea". Evenimentul nu este deloc întâmplător, ci marchează împlinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Moscheii "Carol I", proiectată de cunoscutul arhitect. Tot Victor Ștefănescu este cel care a reorganizat străzile din Piața Ovidiu, dar a proiectat și Casa Cănănău (actualul Consulat Chinez), clădirea Primăriei (unde se află acum Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța) și Casele Ecsarhu și Pariano. De asemenea, lui i se datorează refacerea Pavilionului Regal din port.
Victor Ștefănescu este fiul cel mare al întemeietorului Operei Române, George M. Ștefănescu. A studiat la Dresda matematica, iar la Paris a primit învățăturile școlilor de belle arte și de arhitectură. În 1900, în timpul școlii pe care o urmează la Paris, este distins cu premiul "Amfiteatru", iar un an mai târziu primește diploma de arhitect-salubrist.
Timp de cinci ani este profesor la Academia de Arte Frumoase din București, precum și arhitect șef al expoziției jubiliare organizate la poalele dealului Filaret. De asemenea, în perioada 1907 – 1916 este arhitect și director tehnic la Teatrul Național București, între anii 1926 și 1948 fiind inspector general clasa I la Căile Ferate Române și membru permanent al Comisiei Monumentelor Istorice.
Puțini știu, însă, că prolificul arhitect avea și preocupări în zona artei plastice, lucrările sale fiind descoperite de nepotul său, Mihail Ștefănescu.
Victor Ștefănescu va fi omagiat și prin expunerea celor două medalii pe care arhitectul le-a primit din partea autorităților turce și a generalului Berthelot.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 25 Mai 2010
Stire din Cultură-Educație : Premiu: o excursie la Istanbul
Pagina a fost generata in 1.8513 secunde