Regizorul Valentin Dobrescu:

"Multe spectacole pentru copii promovează estetica grotescului"

955
2

Articole de la același autor

Aflați la vârste fragede, copiii au nevoie de veselie în viața lor, multă căldură și emoții pozitive pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere psihic. Copilăria presupune sinteza celor mai de preț valori ale vieții ori în aceste condiții, binele, frumosul, dragostea, fericirea sunt elemente ce nu trebuie să lipsească din viața unui copil.

Mai mult decât atât, spectacolele de copii reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea și stima de sine a celor mici. Totodată, de cele mai multe ori ei scapă de nelipsitele emoții de zi cu zi, de trac, punându-și în evidență tot mai mult creativitatea și imaginația.

Aceasta este și părerea regizorului Valentin Dobrescu, venit luna aceasta la Constanța, unde a colaborarat cu Teatrul pentru Copii și Tineret "Căluțul de mare".

El se declară foarte încântat de modul în care copiii primesc spectacolele și este de părere că cei mici primesc mult mai ușor sentimentele de la o păpușă decât de la un adult.

"Cei mai mici spectatori au doi ani și jumătate. Ei vor vedea mereu pe scenă spectacole cu păpuși, care au la rândul lor, mai multe componente: imagine, culoare, păpușa-obiect, muzică, balet prin mișcare, deci toate artele încorporate. Nu este neapărat nevoie ca cei mici să le înțeleagă pe toate. El va extrage de acolo stări, sentimente. Acesta este lucrul cel mai important, pentru că sufletul unui copil se modelează prin stări și sentimente care trebuie să fie plăcute", a declarat, pentru "Cuget Liber", Valentin Dobrescu.

Desigur, a precizat acesta, în multe spectacole există și o estetică a grotescului, a urâtului. Se știe că sunt regizori care promovează și personaje negative, care, cu siguranță, au un impact surprinzător asupra copiilor.

La fel se întâmplă în ziua de azi și cu desenele animate promovate pe canalele destinate special celor mici și unde, de foarte multe ori, copilașii nu au nimic interesant de văzut sau ceva educativ.

Sufletul copiilor

nu se schimbă niciodată

"Eu nu cred că această estetică trebuie utilizată pentru copii. Noi trebuie să folosim doar frumosul, pentru că vor avea timp când vor fi mari să înțeleagă și urâtul. Tocmai de aceea, nu sunt de acord cu acei adulți care le prezintă copiilor hidoșenia. Nu acest lucru trebuie scos în evidență, ci frumosul, estetica frumosului", a subliniat renumitul regizor.

Deși în ziua de azi au la dispoziție multă tehnologie, sufletul copiilor nu se schimbă niciodată, ci ei se duc mereu cu aceeași plăcere la teatru. "Copilul tot copil rămâne, dar contează, în același timp și familia din care face parte. Dacă familia dorește să îl ducă la teatru, el va fi îndreptat mereu spre a vedea spectacole. Totuși, pe mine mă supără că ei nu văd întotdeauna ce este bun sau frumos, dar noi trebuie să le călăuzim pașii", a mai spus acesta.

Rovena Paraschivoi lucrează cu păpușile de peste 27 de ani și, după atâta timp, încă simte că mai are multe de învățat și are încă emoții la fiecare rol.

Actrița joacă de la vârsta de 19 ani, când, imediat după liceu s-au făcut cursuri de mânuire a păpușilor și așa a ajuns să se angajeze într-un teatru pentru copii. Despre tinerețea sa, ea își aduce aminte că aceea a fost o perioadă foarte frumoasă, de care îi este foarte dor.

"Acum, lucrurile stau cu totul altfel. Ca și public, nu, cei mici văd lucrurile la fel ca și înainte, ei ne primesc cu aceleași aplaude calde și sinceritate. Din păcate, se tinde spre spectacolul cu actori pe viu, decât cu păpuși. La acest moment, păpușa este trecută în plan secund ori mie nu mi se pare un lucru bun", a declarat Rovena Paraschivoi.

Comentează știrea

ana-adorata
4 septembrie 2017
Estetica grotescului in teatru pentru copii

Dar ce ne facem cu parintii care-si insotesc odraslele la teatru pentru copii.Am baut cum parintii privesc si asulta spectacolul cu atentie iar copiii lor calarrau scaunele de la teatru si faceau galagie.Aici ce mai spuneti?Cine trebuia sa supravegheze copiii la teatru?

costica
5 septembrie 2017
Cel mai important moment este acum!

Bani online la calculator, eficient si usor. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3733 secunde