"Metamorfozele" lui Ovidiu au ajuns la Constanța

295

Articole de la același autor

Penultima zi a Festivalului Internațional de Teatru "Miturile cetății" continuă astăzi cu trei piese. Prima dintre acestea va avea loc la ora 16.30, când actorii Teatrului de Stat Constanța și cei ai Teatrului Național Craiova vor prezenta recitalul lui Emil Boroghină "Ovidiu. Tristele și Ponticele". Spectacolul, dedicat împlinirii a 2000 de ani de la moartea lui Publius Ovidius Naso va avea loc la sediul Teatrului pentru copii și tineret "Căluțul de mare".

Spiritualizat, profund, apăsat de anii exilului, poetul intră în scenă după ce publicul a înțeles, din desfășurarea proiecției video inițiale, că omul Ovidiu a murit. Actorii vor să facă publicul să înțeleagă că în actorul de pe scenă este sufletul ieșit din corp al lui Ovidiu, corpul rămânând suspendat într-un fel de limb marin, ce se mișcă ușor, dus de valuri, la țărm. Acest recital este, de fapt, o retrăire din perspectiva spirituală și afectivă a vieții de exilat la Tomis și o retrăire a vieții, din copilărie până în prezent, a unui spirit înalt, de mare poet.

Tot luni, 26 iunie, dar începând cu ora 18.00, Teatrul "Tony Bulandra" din Târgoviște va prezenta spectacolul "Shakespeare. Furtuna. Joc secund".

De data aceasta, furtuna este culminația crizei, efectul angoasei. Cadrul natural reprezintă doar prologul și epilogul întâmplării și trimite la un al doilea sens dramatic: furtuna dinăuntru, teatrul fabulos al conștiinței și al fanteziei. "Magul" se află în plin exercițiu de autoexorcizare: reevaluând relația cu propriul trecut, întors cu ochii spre pământ, el pregătește ultima ispravă, cursa de șoareci, în care natura umană se confruntă cu propria-i micime.

Spectacolul de rezistență al zilei este, însă, cel regizat de Silviu Purcărete, "Metamorfoze", după Ovidiu, care urmează a fi prezentat de Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu la Poarta 1 din Portul Tomis, de la 21.30. În adaptarea sa a capodoperei lui Ovidiu, la care a lucrat cu Alain Garlan, Purcărete a căutat să evidențieze cele mai ascunse sentimente ale oamenilor. Lucrând cu o mare varietate de artiști, el reușește să surprindă esența poemelor și să le transpună într-un spectacol tulburător și memorabil.

Acest proiect este o colaborare între instituții din România, Luxemburg și Franța. Spectacolul a fost prima dată montat în curtea interioară a Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4598 secunde