Oana Moraru, membră a grupului de specialiști pe curriculum:

"Media din gimnaziu a corupt profund școala!"

23244
12

Articole de la același autor

Cu Oana Moraru, consultant educațional în domeniul învățământului privat preuniversitar, membră a grupului de experți numit prin ordin de ministru, constănțenii vor putea sta de vorbă săptămâna aceasta, mai precis pe 11 martie, când va veni la Constanța să susțină un seminar cu tema "Adolescența - o călătorie în oglindă".

Până atunci, i-am propus pentru cititorii "Cuget Liber" un interviu pe temele stringente ale învățământului.

- Ce ați face primul lucru dacă ați fi ministrul Educației?

- Cea mai importantă este reforma administrativă în educație. Aș lua măsuri ca ocuparea posturilor de conducere în școli să se întâmple pe criterii profesionale, nu politice, așa cum sunt acum. Aș înlătura ponderea mediei din clasele gimnaziale pentru examenul de Capacitate - un lucru care a corupt în profunzime școala: trafic de note, șantajul prin notă, pervertirea imaginii noastre despre cine merită cu adevărat o notă bună. Aș dezvolta programe de pregătire și reformare a profesorilor de la catedră, aș da autonomie școlilor în selecția profesorilor și modelarea curriculei. Aș introduce un sistem de monitorizare atentă a performanțelor cadrelor didactice și de motivare a celor care aduc plus-valoare. Aș invita toți partenerii sociali și economici la dezvoltarea unui plan concret de recuperare a școlilor din mediul rural, susținere și motivare a copiilor care se zbat la limita sărăciei.

- Știu că nu poate fi găsit un singur vinovat, dar în triada profesor-elev-părinte, la cine este cheia succesului la învățătură?

- Cheia succesului este puterea pe care o exercită școala, ca echipă și comunitate în viața elevilor. Teoretic, o echipă coerentă de profesioniști - profesori de un calibru anume, psihologi și consilieri, oameni cu viziune împărtășită și filozofii educaționale unitare ar trebui să bată tendințele unor familii, inconștiența unor părinți, problemele individuale ale copiilor. De foarte multe ori, profesorii acestei țări blamează familiile, lipsa de respect și proastele obiceiuri ale copiilor, neimplicarea și motivațiile slabe ale copiilor prost educați. O fac pentru că școala românească se bazează pe nume individuale, pe oameni care trebuie să înfrunte tipologiile de copii și probleme anume de unii singuri. O școală cu adevărat funcțională este ea însăși o familie - o echipă care exercită presiuni pozitive și corectează comportamente prost fundamentate de părinți. Dacă vrem să ne reformăm școala, nu ne putem împotmoli în blamarea părinților sau a profesorilor, ca indivizi, ci în lipsa noastră de viziune și asumare politică a școlii ca o comunitate în sine, ca un centru puternic de modelare a minții și a comportamentelor umane.

- Nu credeți că reintroducerea admiterii atât la clasa a IX-a, cât și la facultate ar conduce la o limpezire a învățământului românesc și la o reîntoarcere la valori?

- Nu știu exact dacă trebuie să ne reîntoarcem undeva. Școala românească nu a fost niciodată, cu adevărat, puternică. Mitul școlii românești stă încă în câteva nume de dascăli inspirați și teoreticieni pedagogi de secol XIX. Noi am avut dintotdeauna probleme. Mulți încă tânjesc după amintirea școlii comuniste, pentru că păstra aparența unei ordini sau a unui respect unitar, bazate, totuși, pe frică, amenințări, bătăi și rușinări. Sigur că fiecare dintre noi a trecut și prin mâna unor oameni buni și cu suflet. N-am reușit niciodată să facem din ei o normă. E adevărat că examinările mai dese și mai stricte triază mai repede copiii, îi separă pe cei buni de cei care n-ar trebui să ajungă prin nicio facultate, din simplul motiv că nu scriu corect. Numai că exact mediul universitar românesc este cel care a coborât primul ștacheta, a acceptat mediocritatea și impostura. Din interese financiare grosolane, susținute politic de grupuri de influență atât în mediul uni-versitar privat, cât și de stat. De aici s-a pornit bulgărele și s-au rostogolit, din ce în ce mai mult, mediocritatea și acceptarea ei tacită. Până nu dispar aceste grupuri mafiote, n-o să existe în țara asta dorință de triere și evaluare corectă a performanței. 

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
In sfarsit!
6 martie 2016
Cineva pune punctul pe "i"!

Cred ca lucrurile incep sa se miste, nu sunt multi in sistem, mai ales in preajma ministrului educatiei - care sa exprime clar si fara retineri REALITATEA din invatamantul romanesc. Ne dati sperante!

PENTRU
6 martie 2016
MINISTRU SI ECHIPA LUI

Va rugam sa incepeti sa aplicati criteriile bazate pe profesionalism cu examenele pentru inspectori, directori din minister si directori de scoli, Vrem ca testul on-line sa nu se dea de acasa sau de la orice alt calculator, cu juristul sau cu bibliografia alaturi, Testele sa se dea in sali special amenajate ( cabinete de informatica) supravegheate video, ca la evaluarea nationala sau ca la bacalaureat. Perseverati pana veti gasi oamenii portiviti! Sunt oameni de valoare in fiecare scoala, dar unii au incetat sa mai spere ca poate fi si ceva corect!

radarada
7 martie 2016
media din gimnaziu

in sfarsit, cineva spune adevarul. acum dl. ministru ar trebui sa dea un OM si sa specifice clar ca incepand cu anul scolar 2-016-2017 dispare aceasta idiotenie de medie.

eleva
7 martie 2016
esamene

eu as vrea sa intram la licee si facultati fara esamen, e mai cool, apoi ne angajam mai easy, prea mult de invatat adica multe materii-manuale.

adevar
7 martie 2016
dau limbi in cuur la toti romanii

o fac din placere, sunt papusa voastra.

Parinte
7 martie 2016
Petitie

Parintii au identificat 10 puncte, prin care se poate incepe o schimbare in invatamant (teme, eliminare medie de absolvire, manuale, 25 elevi in clase, testare psihologica). Semnati si distribuiti va rugam petitia http://www.petitieonline.com/10_propuneri_pentru_scoala

Elena
7 martie 2016
Copiere cu televon in forma de ceas

Telefoanele sunt interzise in timpul Simularii Evaluarii Nationale, dar nimeni nu-i verifica. Unii au telefon tip ceas, si nimeni nu spune nimic. Sper ca pana la sfarsitul anului sa se verifice si acest tip de copiere.Eu stiu de un caz real.

Marijuan
7 martie 2016
IARASI!?

Aceleasi prostii, debitate de 25 de ani. Cum evaluati perfomantele profesorilor, cum faceti departajarea intre liceu tehnologic si vocational, intre centrul Clujului si periferia Filiasi ? Iarasi un nou val de maculatura tembela, din nou masuri fara fond. Ati aruncat o privire pe tonele de maculatura infecta pe care suntem nevoiti sa pe producem? Aveti idee despre ce se petrece realmente in scoli, despre violenta grava generalizata, asta in timp ce noi punem afise cretine cu "in inima mea nu e loc de violenta". Ati distrus educatia, cohorte succesive de "experti", lasati-ne naibii in pace sa gestionam dezastrul care a mai ramas. Mi-e SCARBA.

dan
7 martie 2016
uauu

CUM!? Dau test online? HAHHAHAAAAA .. .de aia sunt expertii lui peste diseminati "cacancerul" peste tot ,de asta au distrus scoala: penttru ca fac raportari ca pe timpul lui ceasca, de teama sa nu-si piarda postul.

Răspuns la: MINISTRU SI ECHIPA LUI
Adăugat de : PENTRU, 6 martie 2016
Va rugam sa incepeti sa aplicati criteriile bazate pe profesionalism cu examenele pentru inspectori, directori din minister si directori de scoli...
Parinte
7 martie 2016
DEDICATIE PENTRU PROFESORII CORPTI

Un sistem profund corupt, cu profesori -angajati slabi, fara nicio legatura cu meseria de dascal, produse ale si mai coruptului invatamant unuiversitar!profesori care cer respect, dar ei nu stiu sa "vorbeasca" pentru a captiva atentia elevilor cu o inteligenta peste a noastra, elevii de acum 35 ani.Copiii merg la soala plictisiti, obositi de meditatiile pe cre trebuie sa le ia, pentru ca la scoala nu li se preda materia, profesorii sunt mai plictisiti decat elevii, lucru pe care il si recunosc in fata copiilor..Si atunci despre ce respect vorbim, daca profesorii nu isi respecta auditoriul, nu vin la ore, jignesc si sunt avizi dupa bani? De la ei a plecat coruptia, ei au nenorocit intelectual generatii de elevi>Sa se opresca aceasta prostitutie din invatamant, sa se depolitizeze odata, pana nu cangreneaza definitiv sistemul!!!

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5973 secunde