Mare sărbătoare pentru creștini - Praznicul Botezului Domnului

437
Mare sărbătoare pentru creștini - Praznicul Botezului Domnului - botezuldomnului-1483636980.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic și Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne amintește de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan și a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Astăzi, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala "Sf. Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, iar de la ora 11, de la Catedrală se va porni în tradiționala Procesiune de Bobotează până în Portul Turistic Tomis. De la ora 11.45, în Portul Turistic Tomis, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei. La sfârșitul acesteia, arhiepiscopul va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi în apa Iordanului. La ora 15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu, iar la ora 17, va oficia slujba Vecerniei la biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din Constanța, situată în zona Pod Butelii, care-și serbează hramul a doua zi.

v v v

Primele mențiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul III, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea "Stromata I", dar și în "Constituțiile Apostolice", unde Boboteaza este menționată alături de Nașterea și Învierea Domnului.

Marii cuvântători ai secolelor IV-V ne-au lăsat predici celebre la Bobotează, iar pe la anul 400, sărbătoarea era ținută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentațiile artistice. Mai târziu, Biserica obișnuia ca Botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii și denumirea de luminare sau sărbătoarea luminilor.

Rânduiala bisericească prevede ca, în această zi, preoții să meargă pe malul unei ape și să oficieze slujba sfințirii mari a apei. Totodată, pentru a sublinia prezența Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoții aruncă, după slujbă, trei cruci în apă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4524 secunde