Mai există cercetare în România? Studenții de la "Ovidius": "Posibilități există, depinde de noi să avem o carieră de succes"

438
Mai există cercetare în România? Studenții de la

Articole de la același autor

Pentru al treilea an consecutiv, stagiul de practică al viitorilor ingineri fizicieni, studenți la Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie din cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanța, s-a desfășurat, de curând, în cadrul institutelor naționale de cercetare-dezvoltare de pe platforma Măgurele. 


Coordonatorul studenților, prof. univ. dr. Rodica Vlădoiu, a remarcat evoluția, de la un an la altul, a infrastructurii de cercetare, atât prin noile spații moderne de cercetare, cât și prin echipamentele de cel mai înalt nivel. "Noul centrul de cercetare în domeniul fizicii materialelor și, mai ales, institutul de cercetare paneuropean ELI-NP, Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară, au crescut enorm în doar un an. Datorită existenței proiectului ELI-NP, fizica și ingineria fizică renasc în România", a declarat profesorul Rodica Vlădoiu. 


Pe de altă parte, impresiile studenților de la Fizică Tehnologică sunt grăitoare. "Am cunoscut oameni remarcabili care ne-au vorbit cu pasiune despre activitatea și realizările lor. Am văzut că există și în țară la noi aparatură performantă, la cel mai înalt nivel și de ultimă generație. Stagiul de practică de pe platforma Măgurele mi-a deschis ochii: posibilități există, depinde de noi să avem o carieră de succes", a afirmat Geoschun Ferat, unul dintre studenții anului II.


La rândul său, Nicolae Holban, student în anul III la Specializarea Fizică Tehnologică, a fost impresionat de schimbarea petrecută doar într-un an la ELI-NP. 


"Când eram mici, ne jucam cu laserele, proiectând pata luminoasă peste tot în jurul nostru. Nu înțelegeam atunci de ce nu aveam voie să îndreptăm fasciculul către ochi. Astăzi, am învățat că un laser cu puterea celor ce se pun în funcțiune la Măgurele poate aduce informații noi, la frontiera cunoașterii, despre interacțiunea luminii cu materia, poate produce izotopi, care să fie folosiți în industrie sau medicină, poate crește rezoluția și sensibilitatea tomografiilor și radioscopiilor, poate contribui la eliminarea deșeurilor radioactive. Sper ca experiența și contactele stabilite la Măgurele să mă ajute să găsesc soluții pentru proiectele de dezvoltare de la Midia", a declarat Nicolae Holban.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6888 secunde