Între obrăznicia și pragmatismul elevilor. "Ei iau taurul de coarne și încearcă să spună lucrurilor pe nume"

2215
19
Între obrăznicia și pragmatismul elevilor.

Articole de la același autor

Recent, Asociația Elevilor din Constanța a sărbătorit trei ani de la înființare, prilej pentru ca în sala Sergiu Celibidache a Colegiului Național de Arte "Regina Maria" să se adune, la inițiativa sărbătoriților, o serie de invitați care i-au sprijinit în demersurile lor. Este și cazul absolventei Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, tânăra consilier prezidențial Ligia Deca, cu care am stat de vorbă despre AEC, dar și despre educația românească.

- Sunt voci care afirmă că membrii Asociației Elevilor din Constanța sunt obraznici. Cât este adevăr și cât ignoranță în percepție?

- Ca și consilier de stat în administrația prezidențială, consider că Asociația Elevilor din Constanța își face datoria de a reprezenta elevii în Constanța, și nu numai, folosind mijloace absolut democratice. Utilizarea Justiției pentru a garanta respectarea drepturilor elevilor deja prevăzute în lege este o chestiune de o normalitate care ar trebui să ne inspire pe noi toți. În ciuda vârstei, ei reușesc să înțeleagă foarte bine mecanismele unui stat de drept și le utilizează în interesul colegilor lor. Mai ales al acelor colegi care, de multe ori, nu sunt auziți, în zona autorităților locale sau naționale. Și mă refer la acei copii care nu au bani să-și plătească naveta pentru a ajunge la școală, acei copii care au nevoie de o bursă socială pentru a se întreține și a putea să rămână în școală. Iar faptul că Asociația Elevilor din Constanța s-a concentrat pe respectarea drepturilor și sprijinul acordat elevilor este un lucru absolut admirabil.

Știm că România are o rată îngrijorătoare a abandonului școlar, avem probleme în ceea ce înseamnă considerarea elevilor ca adevărați parteneri în procesul educațional. Iar faptul că ei iau taurul de coarne și încear-că să spună lucrurilor pe nume nu este în niciun caz o dovadă de obrăznicie, deși poate că pentru mulți limbajul lor este unul nediplomatic. Cred că este mai degrabă o dorință ca mesajul lor să fie perceput și uneori, știm cu toții, este nevoie să fii mai răspicat.

Ca un fost reprezentant atât al elevilor, cât și al studenților, sunt foarte mândră de realizările lor, multe de altfel pentru doar trei ani și le urez mulți ani de acum încolo în slujba elevilor pe care îi reprezintă.

- Nu considerați că ei se ocupă totuși de niște chestiuni legale, care nu trebuie realizate prin forță?

- Din păcate, de multe ori prioritizarea prevederilor legale care implică bugete se face în urma presiunii publice. Ce fac ei este să pună această presiune publică pentru că Legea educației, care cuprinde multe lucruri absolut de dorit pentru elevi, pentru profesori, pentru toată lumea, devine necesară. Știm cu toții că de multe ori se amână aplicarea anumitor prevederi din lege din motivație de lipsă de buget. Ceea ce fac ei este să spună răspicat că nu se pot amâna anumite lucruri fără a avea consecințe grave asupra elevului. Mi se pare firesc, din perspectiva rolului lor ca reprezentanți ai societății civile.

- Păi și atunci despre rolul "României educate" ce se mai poate spune?

- Că începe cu ei, evident. "România educată" reprezintă acel demers prin care ne-am propus noi să discutăm de mai multe ori, să ne înțelegem unii cu ceilalți și să schimbăm lucrurile o singură dată. În educație și în cercetare am avut foarte multe schimbări în ultimii 26 de ani de tranziție. Premisa noastră, a Administrației Prezidențiale, este ca prin rolul de mediator constituțional al președintelui să putem ajunge la un acord social. Dacă oamenii își propun câteva priorități mari până în 2030 au capacitatea să pună presiune pe decizional, oricine ar fi el, să ducă la îndeplinire tot ceea ce considerăm cu toții că ar trebui să se întâmple.

- Nu se vorbește cam mult și se face prea puțin?

- Cred că se vorbește cam mult fără a se bate în cuie care este decizia finală sau care este consensul. Pentru că este normal ca toți să avem interese și păreri diferite, dar puținul care reprezintă consens rareori este dus mai departe prin prevederi legislative și prin acțiuni concrete. 

Comentează știrea

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
elevii....
4 iulie 2016
sa ne dea o lectie de verticalitate

De multe ori elevii au mai mult curaj decat dascalii lor si decat forurile superioare - inspectoratele si structurile ministerului. Sunt mai sinceri si mai verticali. Bravo lor si succes pe mai departe!

BREAKING NEWS de la sc.28
4 iulie 2016
DEMISIE

Numarul 2 de la conducerea scolii Dan Barbilian si-a dat demisia! Numarul 1 si-a prelungit concediul. Crede probabil ca astfel nu va fi demisa! Odata si odata tot va trebui sa vina la scoala si atunci inspectoratul va face ce trebuia sa faca demult, o va demite. Asta daca nu-si va da demisia, desi nu se asteapta nimeni sa faca un asemenea gest de onoare. Practic dupa patru ani de calvar si dupa ce au distrus scoala 28 si si-au batut joc de tot ce misca era si timpul sa plece cele doua de la carma scolii, mai ales ca a trecut si evaluarea si rezultatul este multumitor ptr toate partile implicate. Hai si tu cu DEMISIA, MIHAELA STAN!

Sperante
4 iulie 2016
Se vede luminita de la capatul tunelului?

Scoala 28 incepe sa se trezeasca la viata! Se intampla in sfarsit ceva, e adevarat ca dupa prea mult timp si dupa intamplari neverosimile, dupa o absurda tiranie ce nu-si are locul intr-o scoala, dar vorba ceea : mai bine mai tarziu decat niciodata! Visul urat se apropie de sfarsit, oameni buni! JOS STAN! JOS DICTATURA! JOS TIRANIA ! JOS MINCIUNA SI IMBROBODEALA! AFARAAAA, STAN!

Curaj, stalin!
4 iulie 2016
Adio si n-avem cuvinte....

+4 Afaaaara!!! Nu se mai poate cu tine, Stan! Trebuie sa intelegi. Cu cat o lălăi mai mult, cu atât va fi mai greu să reparăm răul făcut de tine in scoala 28. Nu există cale de intoarcere, n-ai loc de-ntors. Băgăjelul te așteaptă la ușă, e aranjat frumos lângă intrarea profesorilor, ai si un trandafir rosu agătat in copăcelul stingher, in semn de "dragoste si pretuire vesnică". La primăvară vei primi si un buchețel de ghiocei, ca să-ti amintesti de supusii tăi. Hai pa!!!!

Răspuns la: DEMISIE
Adăugat de : BREAKING NEWS de la sc.28, 4 iulie 2016
Numarul 2 de la conducerea scolii Dan Barbilian si-a dat demisia! Numarul 1 si-a prelungit concediul. Crede probabil ca astfel nu va fi demisa!...
planul C
4 iulie 2016
varianta eleganta ptr iesirea din scena a Cruellei

Exista si varianta ca celebra madam stan sa nu fie demisa, nici sa nu demisioneze, ci sa ramana in concediu pana la 31 august si sa fie numit altcineva de la 1 septembrie. Cea mai eleganta iesire din situatie....Asteptam! Totusi, concediile astea au si ele rostul lor, legalitatea lor, speram sa fie "conform prevederilor legale si conform cu originalul", cum ii place lui stan sa se exprime cand isi justifica mânăriile.

Răspuns la: DEMISIE
Adăugat de : BREAKING NEWS de la sc.28, 4 iulie 2016
Numarul 2 de la conducerea scolii Dan Barbilian si-a dat demisia! Numarul 1 si-a prelungit concediul. Crede probabil ca astfel nu va fi demisa!...
Ooops!
4 iulie 2016
ce-avem noi aici?

Oare crue leaga concediile asa cum o taie pe ea capul? Departamentul SALARIZARE de la isj ce zice? Se poate? Ca de altfel madam stalin e foarte vigilenta cand e vorba de salariile supusilor....nu prea stie ea cum sta treaba, dar isi baga nasul....doar asa, ca sa se simta bine.

Așa nuuu!
4 iulie 2016
Scopul nu scuză mijloacele, tanti directoarele de la DB!

Sa intelegem ca astea ne-au f...t timp 4 ani doar ca să aranjeze niste evaluări??? Adica ăsta a fost țelul lor? Păi de ce n-au spus asa de la inceput, fratilor? Ne luam si noi niste măsuri, le făceam niste recomandari si curgea lapte si miere la scoala dan barbilian........., ii spuneam cruellei ce frumoasă si desteapta este, o periam si pe cealaltă si toată lumea era fericită! Prea târziu, acum trebuie să inghită gălușca, au fost cele mai sfidătoare, nepricepute si lipsite de caracter directoare de pe fața pământului. Modelul perfect de "Asa nuuu"...... HUUUOOOOOOOOO!

Popescu
4 iulie 2016
Scoala29

Directoarea de la 29 cand pleaca ? Este cel mai slab director pe care l-a avut aceasta scoala ,ajunsa in aceasta functie intamplator . Management defectuos, fara personalitate, nu a reusit sa se impuna nici in fata parintilor nici a elevilor. Nu respecta regulamentul , clasele I-IV sunt foarte aglomerate cu peste 30 de elevi ( max.25 este regulamentar) iar la ciclul gimnazial ,clasele sunt in scadere,cu elevi sub minim)

stan, stalin, stanishor
4 iulie 2016
Ia-o si pe dimitriev in zbor!

stane, nu-ti uita martzoaga de serviciu, acea doamna inchipuita, dimitriev (popa, de conjunctura)! Da-ti si tu demisia, fii realista, aici, la 28 ti-a venit sfarsitul! Plimbati ursul amandoua si prin alte partzi! La 28 ati expirat, va stim ca pe buzunarele noastre, nu mai reusiti sa ne surprindeti cu nimic!

q.e.d.
4 iulie 2016
trebuia demult sa zboare

Isi baga nasul al dracului de mult, fara sa stie despre ce e vorba, abereaza, bate campii dandu-si aere, ca doar ea e directoare... Daca indraznesti sa-i explici, cat de cat cum stau lucrurile, intri in conflict. Nu mai exista dialog, ea stie ce este corect si legal cand, de fapt, actioneaza marsav si mincinos. Apoi incep ''sanctionarile'': esti cel mai mare hot, cel mai incapabil angajat, iti aduce acuze nefondate si mincinoase, vorbeste foarte urat colegilor la adresa ta mintind cu nerusinare sau cu disperare pentru a-si aduce argumente. Acesta este caracterul infect, jegos si de doi bani al ''marii doamne" stan- director, profesor, doctor si cum, mama naibii, mai vrea ea sa se numeasca. Concluzia este ca pe cat dmult a vrut sa se dea o mare doamna si o mare directoare pe atat de mult s-a facut de rahat. N-o ajuta creierasul... infatuarea nu-i da pace... starile extreme contribuie si ele(dileala)... Ce sa mai vorbim... altfel, cu ajutorul politic local ar fi putut fi o super directoare iar scoala 28 sa performeze. Q.E.D.!!! S-a demonstrat exact ceea ce se tot comenteaza despre aceasta individa de atat de mult timp: incapacitate intelectuala, comportament labil, mitomanie, aroganta, falsuri, ilegalitati, manipulari, marsevii- caracter de tot c.....l!!!...

Răspuns la: ce-avem noi aici?
Adăugat de : Ooops!, 4 iulie 2016
Oare crue leaga concediile asa cum o taie pe ea capul? Departamentul SALARIZARE de la isj ce zice? Se poate? Ca de altfel madam stalin e foarte...
19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4471 secunde