Începe înscrierea la clasa zero. Iată criteriile de departajare

2939
Începe înscrierea la clasa zero. Iată criteriile de departajare - clasapregatitoare5-1364404190.jpg
Începând de astăzi, toate unitățile de învățământ au obligația să afișeze numărul de clase disponibile pentru învățământul primar.

De ieri a intrat în vigoare Calendarul și Metodologia de înscriere în învățământul primar, care prevede ca primă etapă intervalul 2-12 aprilie.

De asemenea, între 30 martie și 7 aprilie, toate școlile vor fi incluse în programul "Porți Deschise" oferind prilejul părinților să ia la cunoștință condițiile în care vor învăța "bobocii" lor.

Și cum vor apărea cu siguranță discuții legate de departajarea copiilor, în special la școlile mai bune și mai căutate, unde deja se fac vorbe de șpăgi, după cum a auzit chiar și inspectorul general Răducu Popescu, iată ce criterii sunt obligați directorii să respecte.

Criterii de departajare la înscriere

În primul rând existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap îi oferă copilului șansa de a fi acceptat în altă circumscripție decât cea de care aparține cu domiciliul. De asemenea, existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Precum și în situația copilului care provine de la o casă de copii sau un centru de plasament ori plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți. În al treilea rând, existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte. Și ultimul atu este cel al existenței unui frate sau a unei surori înmatriculat în unitatea de învățământ respectivă.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere de la părinți din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criterii, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criterii.

Criteriile specifice nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului înscrierii, sau orice alte proceduri care nu respectă spiritul și litera prezentei metodologii.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă va fi admis la aceeași unitate de învățământ, peste numărul de locuri alocat.

TelVerde pentru reclamații și sugestii

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța au făcut publice listele cu circumscripțiile școlare pentru înscrierea elevilor în clasa pregătitoare și clasa I în noul an școlar 2013-2014. Părinții care doresc să vadă cărei unități de învățământ au fost arondați copiii, pot consulta listele pe site-ul ISJ: www.isjcta.ro la rubrica "Înscrierea în învățământul primar 2013".

De asemenea, conducerea Inspectoratului Școlar va pune la dispoziția părinților și o linie de telefon gratuită (TelVerde județean: 0800.700.800). Linia telefonică va fi disponibilă zilnic, de luni până vineri, între orele 8-16, începând cu 1 aprilie.

Și nu în ultimul rând, "generalul" Răducu Popescu roagă părinții care vor întâmpina probleme la înscriere sau li se va solicita șpagă pentru a-și putea alege școala să-i aducă la cunoștință. Dacă nu reușiți, lăsați pe site-ul "Cuget Liber" comentarii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Ianuarie 2013
Stire din Cultură-Educație : Clasa zero rămâne obligatorie
Pagina a fost generata in 2.1697 secunde