In memoriam fondatorul Universității "Ovidius"

497
In memoriam fondatorul Universității

Articole de la același autor

În istoria celei mai mari academii de la malul mării, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu se înscrie în fruntea fondatorilor ei, așa cum de altfel este consemnat și în monografia "Ctitorii spirituale dobrogene" realizată de Aurelia Lăpușan și Victor Ciupină. 


"Așa cum își amintește prof. dr. Vasile Sârbu, pe 15 ianuarie 1990 s-a constituit Asociația 12 plus, la care au participat mai mulți intelectuali ai orașului dornici să preia inițiativa înființării universității constănțene. Printre aceștia Gheorghe Dumitrașcu, Bardu Nistor, Constantin Novac, Doru Preda, Liviu Rusu, Marian Moise, Stoica Lascu".


Lucru confirmat și de comunitatea academică a acestei universități în mesajul transmis: "Profesorul Gheorghe Dumitrașcu a fost una dintre personalitățile care au marcat decisiv istoria recentă a cetății Tomisului, atât în calitate de dascăl și istoric, cât și ca om politic. Noi, cadrele didactice ale Universității «Ovidius» din Constanța, acum la trecerea la cele veșnice a domnului Dumitrașcu, facem o cuvenită reverență în fața celui care a fost fondator al instituției noastre academice, în 1990. Prin atitudinea sa, prin spiritul său ales, profesorul Gheorghe Dumitrașcu ne lasă moștenire modelul implicării cu toată ființa în ceea ce un om construiește. 


În același timp, profesorul Gheorghe Dumitrașcu va rămâne în memoria noastră ca un orator desăvârșit, cu o capacitate extraordinară de a capta audiența. Prin accentele critice ale discursului, dar și prin ironia fină, domnia sa demonstra că este un artist al cuvintelor, un om cu o cultură remarcabilă, un interlocutor pe cât de plăcut pe atât de incomod în dezbateri, un vorbitor înnăscut, cu care puteai să fii de acord, sau nu, dar era imposibil să-i ignori poziția. 


Ziua de 17 ianuarie 2017 este una în care Constanța pierde un intelectual emblematic pentru spațiul dobrogean. Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ce a făcut profesorul Gheorghe Dumitrașcu pentru Universitatea «Ovidius» și transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate. 


Dumnezeu să-l odihnească în pace!"


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7778 secunde