Ileana Ploscaru, sărbătorita zilei. 86 de ani de viață, 66 de ani pe scenă

286
Ileana Ploscaru, sărbătorita zilei. 86 de ani de viață, 66 de ani pe scenă - lamultiani-1485788448.jpg

Articole recomandate

Actrița Ileana Ploscaru, decana de vârstă a Teatrului de Stat Constanța, cetățean de onoare al municipiului, împlinește astăzi 86 de ani, dintre care 66 și i-a petrecut pe scenă.

Chiar dacă ar putea să se uite în urmă, la nenumăratele roluri jucate și la numeroasele succese și interminabile aplauze, actrița Ileana Ploscaru se uită neobosită înainte, în prezent și în viitor. Tocmai a uimit publicul constănțean cu performanța din piesa "Bătrâna și hoțul", care a avut premiera cu două săptămâni în urmă, iar admiratorii săi o mai pot vedea pe scenă în "Titanic Vals", "Scaiul" sau "Trei surori".

Este profesor, mentor și model pentru toți actorii teatrului, care înțeleg privilegiul de a juca alături de Ileana Ploscaru și învață de la ea disciplina, echilibrul, sacrificiul de sine pentru artă.

"O revărsare gâlgâitoare de talent și tragi și comic, o plăcere și o bucurie aproape viscerală de a juca [...] Niciodată plictisită, niciodată obosită: puțină la trup, dar cu un psihic ce a ajutat-o mereu să meargă drept la țintă[...] Cu o mare personalitate scenică, și-a iubit cu fanatism profesia și a respectat-o ca pe o religie", scria regretata Georgeta Mărtoiu, secretar literar al teatrului, despre Ileana Ploscaru.

Născută în Cluj-Napoca, a debutat pe scena Teatrului Național "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul "Fântâna turmelor" de Lope de Vega. În 1961, după ce avusese câteva succese răsunătoare, Ileana Ploscaru s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța, unde a debutat pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul "Zări necuprinse", de Nikolai Virta, regizat de Constantin Dinischiotu.

Fișa ei de creație este interminabilă, cuprinzând mari roluri precum Ofelia și scorpia îmblânzită ale lui Shakespeare, Elisa lui Bernard Shaw, Hecuba lui Euripide, Aurelie, nebuna din Chaillot a lui Giraudoux, șapte roluri diferite din piesa "Un bărbat și mai multe femei", de Leonid Zorin, și multe altele. Iar premiile câștigate au fost pe măsură, oglindind aprecierea de care s-a bucurat talentul acestei mari actrițe a scenei românești.

Trupa Teatrului de Stat Constanța îi urează la mulți ani, la cât mai multe spectacole, aplauze, succese! Să ne trăiți o sută de ani și mai bine!

v v v

Și tot astăzi este ziua colegului său de scenă din "Bătrâna și hoțul", Dan Cojocaru, căruia îi urăm la mulți ani și cât mai multe succese!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Ileana Ploscaru!
Pagina a fost generata in 0.5561 secunde