Grevă de catifea la Constanța

2671
Grevă de catifea la Constanța - da757117dff1551f109453a8b80f28c8.jpg

Articole de la același autor

În timp ce unele instituții de învățământ și-au afișat "GREVĂ GENERALĂ - 22.04.2010" chiar la intrare, semn că școala sau liceul au fost închise ieri, altele au preferat ca anunțul să fie postat în cancelarie, pentru a nu oferi elevilor motiv de chiul.

La Școala nr. 21 "Ion Luca Caragiale" nu s-au ținut ore, dar câțiva elevi s-au adunat în fața instituției, urmând să participe la o acțiune de ecologizare, ocazionată de Ziua Pământului. Bogdan Burhuiescu, clasa a VIII-a, ne-a declarat că nu este prea încântat de această zi liberă, pentru că și așa este în urmă cu materia. Pe teren aveam să mai consemnăm și alte opinii asemănătoare, semn că nu toți elevii au primit cu bucurie greva generală de ieri.
În statisticile Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar constănțean, după centralizarea datelor, s-a constatat o participare la grevă de aproximativ 60%. "Ceea ce nu au înțeles colegii mei de la catedră este că noi luptăm pentru recunoașterea statutului de cadru didactic", ne-a declarat prof. Mihai Contanu, vicepreședinte SLSIP Constanța.
La Eforie Nord, liderul de la Grup Școlar "Carmen Sylva" a sunat la 112 încă de miercuri, 21 aprilie, anunțând că intră în greva foamei pentru că directorul Silvius Ion Becherescu nu l-a lăsat să afișeze pe ușa de la intrarea în liceu "GREVĂ GENERALĂ". Pe de altă parte, managerul instituției ne-a declarat că i se pare nefiresc să procedeze la anunțarea grevei, în acest mod elevii profitând de situație. "Nu mă pot opune grevei, dar toate cele șapte educatoare vin la grădiniță, iar din 30 de cadre didactice 15 intră în grevă", a declarat directorul.
La Liceul Teoretic "Traian", din cei 11 profesori intrați în grevă, trei s-au prezentat la ore conștienți că, deși muncesc, li se va tăia o zi din salariu. Alexandrina Avram, liderul sindicaliștilor din acest liceu, ne-a declarat că deși speranțele sunt minime, vor merge mai departe, în sensul că vor fi solidari cu colegii lor din țară, respectând tot calendarul acțiunilor de protest.
În timp ce au existat unități școlare în care nemembrii de sindicat s-au arătat dornici să intre în grevă, la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", profesorii nesindicaliști au refuzat să țină orele colegilor intrați în grevă. Acolo unde nu s-au închis școlile și a fost o grevă… parțială, fiecare lider a căzut de comun acord cu conducerea instituției ca cei implicați în grevă să fie înlocuiți la catedră.

Bacalaureații Grupului Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța au finalizat evaluarea competențelor digitale de miercuri, 21 aprilie, astfel că ziua de grevă nu i-a afectat cu nimic. Ba chiar la o clasă a X-a profesorul s-a prezentat pentru a respecta teza planificată cu mult înainte, în luna februarie. În cancelaria liceului, erau profesorii programați în cel de-al doilea pichet de grevă, alături de liderul lor sindical Costel Galav: "Luptăm pentru statutul nostru social. Permanent am fost la coada grilei, permanent am fost marginalizați. Toate micile noastre drepturi, respectiv suta de euro, două ore pentru personalul cu peste 25 de ani vechime, decontarea navetei – toate au fost obținute numai prin mitinguri și proteste".

"Colegii mei au refuzat să intre în grevă pentru că până acum nu s-a obținut nimic. Liderii ne-au cerut părerea cu privire la Legea Educației, dar constatăm că în Parlament a ajuns tot cum au vrut politicienii. Pentru ce să dăm peste cap o școală întreagă, pentru o grevă considerată de foarte mulți fără sens?", ne-a declarat Mihaela Gavrilă, liderul sindical de la Școala nr. 3 "Ciprian Porum-bescu".

Ultima serie de liceeni programați pentru evaluarea digitală la Colegiul Național de Arte "Regina Maria", în număr de 20, și-au putut susține proba în ciuda grevei generale. Victoria Boicenco: "Așa suntem noi, profesorii, ne este milă de copii. Oricum cei șase colegi care îi supraveghează participă la Bac benevol, cu toate că sunt în grevă. Oricum nu erau plătiți suplimentar. Din totalul celor 140 de membri, 120 și-au exprimat dorința de a participa la grevă. Prin protestul nostru suntem alături de parlamentarii care sunt cu noi și sperăm că vor fi până în final. Vrem reformă în învățământ și vrem ca în noua Lege a Educației să putem constata că a contat și părerea noastră".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Stire din Cultură-Educație : "Pe 22 aprilie se închid școlile"
Pagina a fost generata in 0.3587 secunde