Bacalaureat 2016, proba la Limba și literatura română

"Ghicitoarele alea au făcut toți banii! Mi-au zis că pică 'Ultima noapte de dragoste'

2353
1

Articole de la același autor

Ieri, în cele 15 centre de examen din județul Constanța, a debutat prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2016, Proba E)a) - Limba și literatura română, la care s-au înscris 4.517 ab-solvenți, 218 nereușind să mai ajungă la examen.
La profilul real, elevii au avut de redactat un eseu la subiectul III - viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic; la subiectul II - un text argumentativ despre rolul jocurilor pe dispozitive electronice în viața tinerilor, iar la subiectul I de analizat un text dramatic, un fragment din "Madona", de Tudor Mușatescu.


La profilul uman, la subiectul I au avut de analizat un text la prima vedere din piesa de teatru "Citadela sfărâmată", de Horia Lovinescu; la subiectul II - un text argumentativ despre rolul lecturii, iar la subiectul III caracterizarea unui personaj din romanul psihologic.


Profesorii au remarcat că, anul acesta, "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", de Camil Petrescu este romanul despre care puteau scrie atât elevii de la Uman, cât și cei de la Real, acesta înca-drându-se în ambele cerințe: roman interbelic, cât și psihologic. 


Am întrebat-o pe prof. Florentina Ionescu, catedra de limba română a Liceului Teoretic "Ovidius", de ce majoritatea absolvenților au ales să trateze acest roman, întrucât genului interbelic i se mai încadrau "Ion", de Liviu Rebreanu, "Baltagul", de Mihail Sadoveanu și "Enigma Otiliei", de George Călinescu. "Pentru că este singurul roman subiectiv, cu o temă mult mai frumoasă decât celelalte. Prezintă rolul intelectualului în so-cietatea burgheză a începutului de se-col XX".


Cea mai grea probă și pentru profesorii corectori


La ieșirea din examen, majoritatea elevilor erau bulversați și în același timp se simțeau eliberați de o mare povară. În timp ce unii plângeau, alții mulțumeau ghicitoarelor care le-au prezis că va pica romanul "Ultima noapte…", alții mulțumeau divinității că le-a ascultat rugăciunile. "Chiar nu ne așteptam, după ce la simulare am avut romanul. Majoritatea ne-am pregătit intens pe poezie, că asta bănuiam noi că ne va pica", declara o absolventă de la Colegiul "Mihai Eminescu". În timp ce altă elevă mărturisea că la eseu a scris șapte pagini… "să se sature ăia care corectează și să-mi dea direct punctajul maxim". De altfel, am constatat că cerința de la eseu care impunea între 600 și 700 de cuvinte le-a pus la mare încercare nu numai imaginația, dar și puterea de concen-trare pentru a trata un subiect la liber.


41 de absolvenți nu au pauză la… emoții


Astăzi, doi candidați vor susține proba scrisă E)b) - Limba și literatura maternă.
De asemenea, alți 39 de elevi de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" și Liceul Teoretic "George Călinescu" vor susține bacalaureatul român - filiera francofonă (discipline non-lingvistice studiate în limba franceză-geografie și economie), cel mai probabil pentru a se putea înscrie la o facultate de profil.


Comentează știrea

elev
5 iulie 2016
ultima noapte..

ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, varianta practica; adio iubitului din liceu, bun-venit iubitului din studentie, apoi mai vedem la casatorie !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6619 secunde