Bacalaureat 2015, sesiunea de august

"Geniile" întârziate au scrântit-o la română: "Am scris și eu acolo că ăla a omorât-o pe aia și gata"

737
1

Articole de la același autor

Puțin peste 1.000 de candidați constăn-țeni s-au prezentat, ieri, în cele șapte centre de examen din județ, pentru a susține prima probă scrisă a Bacalaureatului de toamnă, una dintre probele care tentează cel mai mult la fraudare, pentru că există surse directe de inspirație.


Opt candidați din patru centre de examen au fost eliminați pentru fraudă, fiind prinși cu telefoane mobile, materiale nepermise ori mijloace electronice de comunicare, pierzându-și astfel dreptul de a susține examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.
Comisiile vigilente care i-au scos din examen sunt de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida", unde trei candidați au fost eliminați, Colegiul Economic Mangalia (alți doi candidați), Liceul Teoretic Murfatlar (tot doi candidați) și unul din centrul de examen Liceul Teoretic "N. Bălcescu" Medgidia.


Nuvela a picat și la Real și la Uman
Am stat de vorbă ieri cu câțiva dintre candidații care au susținut proba în centrul de examen organizat la Colegiul Tehnic "Tomis" și, bineînțeles, subiectele au fost pe măsura… pregătirii fiecăruia. De altfel, la profilul Real au avut de analizat poezia lui Nicolae Labiș "Dor căzut", de alcătuit un text argumentativ despre implicarea tinerilor în activitățile umanitare, iar la subiectul III de realizat un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată. Unul dintre candidați afirma că toată vara s-a pregătit, după ce a picat la prima sesiune, dar regreta faptul că nu a mai avut timp suficient pentru a dezvolta nuvela. "Am scris și eu acolo că ăla a omorât-o pe aia și gata"… era vorba despre "Moara cu noroc", pe care toți cei cu care am stat de vorbă au ales-o spre exemplificare. La același centru de examen, un alt candidat absolvent de XIII clase la seral ne declara că a scris câte ceva, în schimb n-a știut să exemplifice "mărcile lexico-gramaticale ale subiectivității". "Habar n-am ce-o fi asta!", ne-a spus sincer.


La profilul Uman, au avut de analizat o altă poezie aparținând lui Radu Stanca ("Preludiu de toamnă"), un text argu-mentativ despre utilitatea cunoașterii biografiei unei personalități culturale ori științifice și la subiectul III, relația dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.


Astăzi, patru candidați au dreptul să susțină proba la Limba și literatura turcă, urmând ca mâine, 26 august, 1.390 de candidați să susțină proba la alegere a profilului și specializării, după cum urmează Matematică - 1.237, Istorie - 153.


Conform calendarului examenului de bacalaureat, marți, 1 septembrie, se vor afișa primele rezultate, în aceeași zi urmând a fi depuse contestațiile, iar vineri, 4 septembrie, vor fi făcute publice rezultatele finale. 


Comentează știrea

cititor fidel
25 august 2015
invata

Stimata doamna Anghel, ati ales niste titluri pentru articolele dvs care denota frustrare. Aveam niste pretentii cum ca ati sti cum sa scrieti articole jurnalistice dar se pare ca nu reusiti sa treceti de veleitatile de scriitoras ratat care nu prea stie sa utilizeze figurile de stil iar atunci cand le utilizeaza o face intr un mod nefericit. Sintagma responsabilitate publica a jurnaliștilor va spune ceva?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.3465 secunde