Festivalul "Miturile Cetății" aduce două noi piese de teatru. "Omul din La Mancha" vine în piața Ovidiu

299
1
Festivalul

Articole de la același autor

Cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional "Miturile Cetății" îi aduce pe scena Teatrului de Stat Constanța, astăzi, la ora 18.00, pe actorii Teatrului Municipal "Bacovia" din Bacău. 


Aceștia învită publicul să vizioneze spectacolul "Amphitrion 38", după Jean Giraudoux, în regia lui Horia Suru. Despre "Amphitryon 38" știm că aceasta este o piesă a dramaturgului francez Giraudoux, numărul din titlu reprezentând o aproximație a anterioarelor prezentări pe scenă ale mitului lui Amphytrion.


Piesa o aduce în prim-plan pe regina Tebei, Alcmena, care este obiectul dorinței lui Zeus, dar iubirea și fidelitatea ei față de soțul Amphitrion îl încurcă pe conducătorul zeilor, care recurge la o înșelătorie. Astfel, prin intermediul zeului războiului, el provoacă o diversiune ce îl trimite pe Amphitrion la luptă, departe de soția sa. Alcmena este anunțată că soțul ei va reveni în secret într-o noapte, dar, sub chipul lui Amphitrion, vine Zeus și petrece o noapte cu ea, dorința lui fiind ca Alcmena să dea naștere semizeului Hercule.


Când Zeus își anunță sosirea oficială, Alcmena, fără să știe că faptul era deja consumat, recurge și ea la un șiretlic, rugând-o pe Leda, o altă fostă "aleasă" a lui Zeus, mama gemenilor Castor și Polux, să-i ia locul. Dar, în locul lui Zeus, vine Amphitrion, care petrece un moment fierbinte cu Leda, crezând-o soția lui. Regizorul Horia Suru interpretează astfel comedia lui Giraudoux: "Nu există nici un conflict cu zeii! În scurta noastră trecere prin ființă, de prea multe ori fugim de noi și ne ascundem în spatele lui «cu voia Domnului» sau «nu a fost să fie». Amphitrion 38 este un spectacol uman despre asumarea propriilor noastre eșecuri fără scuza falsei «pedepse divine»", a precizat el.


Tot astăzi ne vor încânta privirile și actorii Teatrului Regina Maria din Oradea, ei urmând a prezenta, la ora 21.30, în piața Ovidiu "Omul din La Mancha", după Dale Wasserman, regia Korcsmaros Gyorgy.


Omul din La Mancha, bazat pe romanul epic din secolul al XVII-lea al lui Cervantes (Don Quijote), este un musical remarcabil, emoționant și tulburător totodată, fiind unul dintre primele spectacole care au pus în valoare o operă literară de o asemenea anvergură.


Producția originală scrisă de Dale Wasserman, pe muzica lui Mitch Leigh și versurile lui Joe Darion s-a jucat pe Broadway începând din 1965; a avut peste 2.300 de reprezentații și a câștigat cinci premii Tony, inclusiv premiul pentru "Cel mai bun musical". S-a reluat apoi, de-a lungul timpului, încă de patru ori pe Broadway, devenind una dintre cele mai longevive producții de acest gen.


În piesă este vorba despre povestea bătrânului Alonso Quijana, care se crede cavaler rătăcitor, pe numele său Don Quijote de la Mancha, un om în căutarea unui vis. În ciuda tuturor greutăților, Don Quijote și credinciosul său scutier, Sancho Panza, pornesc pe drumul ce-i va duce în căutarea cavalerismului, a adevărului și a purității într-o lume ce pare dominată de disperare și păcat.


Comentează știrea

un cetățean
23 iunie 2017
ca să fie complicat

În distribuție apare rolul Jupiter nu Zeus. Dacă vrei să respecți autorii spectacolului.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4915 secunde