Expoziție de carte dedicată lui Victor Hugo, la Biblioteca Județeană

876
În această perioadă, până pe 15 iunie, la Biblioteca Județeană "I.N. Roman"
Constanța este deschisă o expoziție de carte menită a celebra creația scriitorului romantic francez Victor Hugo.
Expoziția este realizată de serviciul Comunicarea colecțiilor din cadrul Bibliotecii Județene Constanța.
Victor Hugo s-a născut în Besançon la începutul secolului al XIX-lea, fiu al unui general din armata lui Napoleon și guvernator al Madridului. În tinerețe a fost monarhist, dar a trecut treptat de partea mișcării democratice și revoluționare.
Adversar al împăratului Napoleon al III-lea, a trăit 18 ani în exil, dar proclamarea celei de-a treia republici franceze l-a determinat să revină în Franța, fiind ales senator. Victor Hugo a murit la Paris pe 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani. Două milioane de oameni au participat la funeraliile naționale organizate de către statul francez. A fost înmormântat în celebrul Panthéon din Cartierul Latin al Parisului.
Revolta împotriva societății aristocratice franceze și indignarea la adresa raționalizării științifice a naturii sunt două dintre caracteristicile cele mai pronunțate ale vastei opere a lui Victor Hugo. Poezii, eseuri, romane, piese de teatru, toate au înregistrat reprezentația extraordinară a minții scriitorului. A debutat în 1822 cu volumul "Ode și poezii diverse". Prefața dramei "Cromwell" (publicată la doar 25 de ani) a devenit manifestul romantismului, iar în urma polemicilor stârnite de reprezentația piesei "Hernani" (1830) a fost adoptat ca teoretician al romantismului.
Câteva dintre operele lui Hugo care pot fi consultate la Biblioteca Județeană sunt "Contemplațiile" (poezii, 1856), "Legenda secolelor" (poezii, 1859 - 1883), "Cromwell" (dramă, 1827), "Hernani" (piesă de teatru, 1830), "Ruy Blas" (piesă de teatru, 1837), "Notre-Dame de Paris" (1831), "Mizerabilii" (roman, 1862), "Oamenii mării" (roman, 1866), "Omul care râde" (roman, 1869).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 25 Mai 2010
Stire din Cultură-Educație : Premiu: o excursie la Istanbul
Pagina a fost generata in 2.6872 secunde