Elevii și istoricii repovestesc Marea Unire la Mangalia

546
La Muzeul de Istorie și Arheologie "Callatis" Mangalia, astăzi, 29 noiembrie, de la ora 12:00 va avea loc simpozionul "1 Decembrie - Ziua Națională a României". 

Acesta este organizat în colaborare cu Liceul Tehnologic "Ion Bănescu", Liceului Teoretic "Callatis" și Colegiul Economic, asta însemnând că pe lângă prezentările făcute de specialiștii muzeului își vor prezenta lucrările de învățăcei și elevii. La simpozion va fi prezent și primarul Cristian Radu.

"La 20 noiembrie 1918, Marele Sfat Național a lansat Convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, pentru ziua de duminică 1 decembrie. Desemnarea delegaților la Adunare s-a făcut pe principii democratice, în adunări deschise, fiind aleși: țărani, învățători, preoți, avocați, studenți, ofițeri, soldați, muncitori, meseriași etc. Aceștia reprezentau toate categoriile sociale, organizațiile politice și militare, societățile și instituțiile bisericești, culturale și profesionale. La Alba Iulia au sosit 1228 de delegați, de drept sau aleși, i peste 100.000 de români, veniți din toate ținuturile transilvănene, bănățene, maramureșene și ungurene. 

În dimineața zilei de 1 Decembrie 1918, în Sala Cazinoului din Alba Iulia, s-au întrunit delegații oficiali, precum și alte persoane, între care și reprezentanți ai Basarabiei și Bucovinei.

Discursul solemn a fost prezentat de Vasile Goldiș, care a făcut o incursiune în istoria românilor din teritoriile aflate sub stăpânire străină. După cuvântările susținute de Iuliu Maniu și Iosif Jumanca, Gheorghe Pop de Băsești a supus spre aprobare "Rezoluția de unire", care a fost adoptată în unanimitate. Ulterior, în cadrul Conferinței de pace de la Paris, care și-a deschis lucrările în ianuarie 1919, diplomația română s-a angajat într-o amplă acțiune ce avea în vedere recunoașterea internațională a Marii Uniri", amintește istoricul Sorin Marcel Colesniuc. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 29 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Directori de școli schimbați
Pagina a fost generata in 1.3668 secunde