La Muzeul "Callatis",

Elevii au participat la o nouă lecție de istorie

1305

Articole de la același autor

Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia și Școala nr. 5 Gala Galaction din Mangalia au organizat ieri la sediul muzeului callatian, o nouă lecție de istorie cu tema: 9 Mai - Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Europei.

La activitate au fost prezente trei clase ale Școlii nr. 5 Gala Galaction din Mangalia. Elevii au fost însoțiți de: înv. Adriana Dobre, înv. Mona Biștea și înv. Dorina Florea. Despre Ziua Independenței de Stat a României și despre Ziua Europei le-au vorbit elevilor: cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc și muzeograf Liliana Bădin.

În deschiderea lecției de istorie, directorul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, le-a vorbit elevilor despre principalele evenimente care au dus la proclamarea Independenței de stat a României, la 9 mai 1877. A continuat cu actele de eroism ale Armatei române, din lupta pentru cucerirea independenței naționale (unde peste zece mii de oameni și-au pierdut viața) și cu recunoașterea independenței, de către Marile puteri europene, la Congresul de pace de la Berlin din anul 1878. În finalul expunerii, a făcut un scurt istoric al Uniunii Europene, care a avut ca punct de pornire Planul propus de ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, în ziua de 9 mai 1950.

În partea a doua a activității, în timp ce elevii urmăreau filmulețele proiectate, muzeograf Liliana Bădin a descris pe larg vitejia militarilor români din timpul Războiului de independență, desfășurat între anii 1877-1878. De asemenea, a reamintit legendele ostașilor români, care s-au evidențiat în timpul luptelor de la: Grivița, Rahova, Plevna și Smârdan. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 22 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Seri culturale la Muzeul Callatis
Sâmbătă, 04 Decembrie 2010
Stire din Diverse : Pe urmele fostului Callatis
Pagina a fost generata in 0.6091 secunde