DRAMA UNEI ȘCOLI DIN BURICUL CONSTANȚEI

6671
44

Articole recomandate

Soarta Școlii nr. 6 se află pe masa ISJ și a Consiliului Local

Dacă prin anii ’80 Școala Gimnazială nr. 6 din cartierul Tomis III, zona Dacia, era una dintre cele bine cotate din municipiul Constanța, datorită promoțiilor de elevi valoroși care ieșeau de pe băncile ei, astăzi este doar umbra palidă a unui învățământ ce nu a știut să-i ocrotească... zestrea.

O unitate școlară își poate păstra personalitatea juridică dacă are înmatriculați 300 de elevi, ori la Școala nr. 6 anul școlar începe cu 258 de elevi, cu efective minime la clasele a V-a și a VI-a, respectiv câte 12 elevi. Din care 10% aparțin minorităților, preponderent turco-tătari.

Cât despre profesori, majoritatea cu gradul didactic I, aceștia au fracțiuni de norme la diferite unități școlare din vecinătate, precum școlile nr. 7, 12, Colegiul Tehnic "Tomis", Grup Școlar "Emil Palade".

Un parcurs măcinat de comasări

"Inclusiv după anii ’95, când am venit eu la catedra de limba română, elevi de la Școala 6 au obținut premii la etapele naționale ale olimpiadelor organizate de Ministerul Educației", ne declara ieri actualul director prof. Mihaela Niculae.

Drama acestei instituții a debutat prin 2006, când, pe fondul scăderii natalității la nivel local și din cauza îmbătrânirii cartierului și pe fondul concurenței unor școli care au cunoscut un management performant, respectiv școlile nr. 30, 7, 29, chiar și nr. 12, s-a ajuns la această situație delicată, în ceea ce privește efectivele de elevi care au mai rămas înmatriculați. "Am trăit o experiență nefericită în 2009, când peste noapte am fost comasați cu Școala nr. 27. S-a spus atunci că Școala 27 a avut efective sub 200 de elevi, cât prevedea Legea 84/1995. Numai că acele efective cuprindeau un număr mare de copii aparținând unor clase cu risc teribil de abandon școlar, unor clase marginalizate social, unor minorități. Și atunci ne-am confruntat cu un fenomen care a marcat începutul declinului. Mulți părinți care aveau copii înmatriculați la noi și-au retras copiii și i-au reorientat spre școlile din jur. Situațiile statistice din acea perioadă relevau un deficit de aproape 99 de elevi", a mai adăugat prof. Niculae.

Tot în 2009 o inspecție generală făcută la Școala 6 avea să constate grave nereguli și un absenteism îngrijorător de mare, așa încât inspectorul general de la acea vreme a decis o a doua comasare, cu Școala nr. 12. În 2011 se schimbă legea și în vară, într-un efort susținut de profesori împreună cu părinții, se reușește desprinderea de Școala 12 și recăpătarea personalității juridice. "Neîncrederea a avut un efect catastrofal asupra școlii, a cadrelor didactice și din păcate nici la nivel de management nu s-a înțeles că trebuiau făcute schimbări fundamentale", a continuat același interlocutor, referindu-se la elevii de diferite etnii care au fost refuzați. "Fenomenul de respingere a plecat de la părinți, care nu au înțeles nevoia de a fi integrați și acești copii care nu au nicio vină că trăiesc în condiții de sărăcie maximă, dar care au drepturi la fel ca orice copil din România. Ne-am trezit că am înmatriculat un copil cu nevoi speciale și am primit două-trei cereri de retragere a altor copii din colectiv. Unii părinți au înțeles că școala este a comunității. La toate acestea s-au adăugat și greșeli în ceea ce privește oferta educațională sau comunicarea cu părinții, dar și subfinanțarea. Poate și un interes mai susținut din partea unor cadre didactice de optimizare a demersului la clasă se adaugă acestei liste de cauze multiple. Cert este că, la ora actuală, Inspectoratul școlar s-a trezit cu un cartof fierbinte în mână, la fel și Consiliul Local", mai spune prof. Niculae.

Șansa ca această școală să nu fie absorbită de alte unități din proximitate este doar în cazul în care comunitatea adresează o solicitare întemeiată Consiliului Local, iar acesta acceptă.

Structură a Liceului Teoretic "Traian"?

Pentru că au existat zvonuri că Școala 6 ar putea deveni structură a Liceului "Traian" am dorit să aflăm cât de adevărat este. "Într-un consiliu profesoral din luna februarie am ridicat această problemă și colegii sunt de părere că ar fi binevenită o comasare prin fuziune cu o unitate din zonă. Propunerile colegilor au fost cu Școala 7 sau cu o grădiniță din apropiere sau Școala 12. Singura mare economie ar fi pierderea postului de director, în rest cheltuielile ar rămâne aceleași. În această iarnă, încălzirea a depășit un miliard de lei vechi, iar noi primim finanțare per capita. Și nu este doar problema Școlii 6. De fapt, multe școli care au o bază materială deosebită se confruntă cu această problemă a subfinanțării", a mai adăugat același director, ținând să-i liniștească pe părinți că anul școlar 2015-2016 nu va aduce modificări, cel puțin deocamdată.

Comentează știrea

44 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Parca am mai auzit
7 septembrie 2015
ceva de genul acesta

Sa se duca la Sc. 28, ca si acolo are loc o drama, copii putini, din ce in ce mai putini, profesori haituiti, controverse, scandaluri, vai de capul lor. Dar directiunea raporteaza ca totul e OK, CURGE LAPTE SI MIERE. Atunci de ce au vrut sa preia sc. 5? Stie tot targul ca aceasta scoala, una dintre cele mai bune din oras, se duce vertiginos IN JOS!!! S-au discutat cumva si aceste probleme la sedinta ISJ cu directorii? Parca nu. Am aflat si noi despre aceste lucruri ...pe surse. Unii justifica aceasta tendinta de micsorare a efectivelor claselor prin " scaderea natalitatii. De ce atunci la alte scoli, cum ar fi sc. 30 se imbulzesc parintii sa-si duca copiii si au clase de peste 25 de elevi?

Stimati parinti
8 septembrie 2015
Puneti mana si faceti copii!

A scazut rau de tot natalitaea!!! Da, e un fenomen national. Deci puneti mana si faceti copii, ca sa repopulam scolile! E foarte curios ca la crese,gradinite si camine nu se gasesc locuri pentru copii. Cand sa vina la scoala, hop, nu mai sunt copii! Ce se intampla, se inscriu direct la liceu sau la facultate?

parinti
8 septembrie 2015
Despre natalitate

Ce te faci cand ai copii, deci ai contribuit la cresterea natalitatii, vrei sa-ti inscrii copilul la o anumita scoala aleasa de tine ( nu dau nume), si directorul iti face pasi? Si va spun ca nu e o scoala suprapopulata! Sau ai copilul 7 ani in aceeasi scoala si directorul te forteaza sa pleci cu el la alta scoala, ca altfel il lasa repetent?

Gura lumii
8 septembrie 2015
Sa fie de vina managementul defectuos?

Cum bine se spune in articol, au si directorii "contributia" lor in aparitia acestor situatii la destule scoli din Constanta. Dar ne intrebam, pe buna dreptate, de ce la unele scoli se poate si la altele nu? Parintii sunt cei care isi aleg scolile ptr copiii lor, dar da-le si motive sa vina, ca nu ai cum sa-i obligi!

profesor gimnaziu
8 septembrie 2015
Cum ii atragem pe elevi?

Da, o sa spuneti ca la primar se inscriu multi copii, dar la gimnaziu pleaca la colegii! Foarte bine, dar nu ne intrebam de ce se duc acolo? De ce nu raman in aceeasi scoala? Pai inseamna ca nu gasesc ceea ce isi doresc, ceva nu le mai place... Haideti atunci sa facem ceva sa ii atragem. Oferta educationala? Atmosfera din scoala? Conditiile? Profesorii mai bine pregatiti si motivati?

Parinti si profesori
8 septembrie 2015
Jos regimul dictatorial al lui Stan!

Atat am avut de zis! De restul se ocupa FBI, CIA, KGB, si ce-o mai fi! Traiasca scoala 28 si sa creasca natalitatea!

Cetateni
8 septembrie 2015
La mai mare!

Si un an nou fericit, ( 2015-2016), cu sanatate, calificative corecte, liniste si voie buna. Incarcati-va cu energie si rabdare, ca va stoarce "regimul" de mai sus ca pe niste lamai! Sa luati multa vitamina C si propolis pentru imunitate! :))

SCRIITOR SI CITITOR
8 septembrie 2015
sCOLI DIN BURICUL TARGULUI

Ne-ati indus in eroare, stimata Simona Anghel, cu titlul asta. Credeam ca e vorba de alta scoala din "buricul targului". Inca mai avem rabdare, poate ,poate vine vorba si despre aceea!

monica
8 septembrie 2015
p

iar au dat atacul secretarele. taiati-le netul domne. :)) @nu cu mana se fac copiii

parinte
8 septembrie 2015
tiparele inconstientei

intr-o societate normala se infiinteaza scolii cat mai multe , pentru a creste gradul de educatie dar, noi nu suntem normali ! acelasi lucru se incearca si cu sc nr. 5; din luna februarie scolii i s-au adus nu mai putin de 3 directori ( spun adus pentru ca niciunul nu sunt dintre profesorii din scoala) ultimii doi si-au schimbar directoratul prieteneste ( sunt prieteni foarte buni si colegi si profesori de sport -ca si cum scolile publice au devenit afaceri de familie ); inca de la inceputul de la semestrului 2 profesoara de sport si cea de istorie au tot incercat sa ne lamureasca sa ne transferam copii in alta parte pentru ca scoala se va desfiinta devenind structura scolii 28 , apoi directorul striga in gura mare ca vrea sa albeasca scoala ( aviz locuitorilor din zona de alte etnii) , ba chiar profesoara de sport a avut o altercatie cu parintii unuia dintre elevi , acestia acuzand-o ca le-a lovit copilul in curtea scolii, si dupa scenariul probabil trasat de catre maretul profesor de sport din fruntea isj-ului de atunci si dat spre invatare prietenilor lui directorii ( ca doar vorbesc aceeasi limba ) ( iertare , exista si le multumim profesorilor si oamenilor de sport cu adevarat profesionisti si verticali care nu s-au bagat in mocirla politica si subculturala ce se promoveaza in acest oras si care incet incet se va ridica la rang de arta ) o parte din copii s-au luat zborul, altii poate abandoneaza iar scoala 5 nu va mai fii in curand , ca nu mai efectivul legal ; nu va intrebati ce se intampla cu aceasta zona a orasului ? sc 1 desfiintata de mult , sc 4 desfiintata, sc 6 pe butuci, sc 5 urmeaza , deci un cartier in care functionau 4 scoli in curand va ramane fara niciuna (acest cartier este locuit inca nu s-a transformat in desert saharian)ce fel de politica este aceasta? ; ce fel de oameni sunt angajati in sistemul de invatamant de stat ( deci pe care ii platim noi din banii nostrii ) , oameni care nu au vocatie de dascal care nu se angajeaza decat pentru apara si sustine interese anormale ; oare sunt platiti de organizatii obscure sa transforme Romania intr-o tara analfabeta, subeducata si apoi urmeaza direct sclavia?

44 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5915 secunde