Directorii constănțeni, la capătul răbdării. "Ne-am săturat de minciuni!"

6780
13
Directorii constănțeni, la capătul răbdării.

Articole de la același autor

S-ar părea că, în învățământul constănțean, lucrurile încep să se miște sau cel puțin ne-au oferit speranța directorii unităților de învățământ profesional și tehnic care, ieri, au avut curajul să înfrunte un reprezentant al Ministerului Educației, parcă venit

la… mare, și nu la muncă.

Motivul vizitei lui Gheorghe Mărgineanu, șef serviciu în cadrul Centrului național de dezvoltare a învățământului profesional și tehnic (un alt organism inventat ca să mai… mănânce unii o pâine), a fost acela de a-și nota într-o agendă propunerile "emanate" în cadrul dezbaterii publice lansate de minister privind "Opțiunile de educație și formare profesională a absolvenților de clasa a VIII-a".

După un expozeu anost, presărat pe alocuri cu lozinci care dau bine la… popor, șeful Mărgineanu a dat semne de plictiseală când le-a venit rândul și celor prezenți în sala Colegiului de Arte, uitându-se insistent la ceas și cerându-le interlocutorilor să fie mai succinți. Motiv pentru care, la un moment dat, spiritele s-au încins, directorii constănțeni, dar și reprezentanții agenților economici sesizând neimplicarea celui de la prezidiu.

"Ne învârtim în jurul cozii!"

Probabil că l-a deranjat adevărul spus de prof. Cornel Dumitrașcu, directorul Colegiului Tehnic "Tomis", acesta debutând cu referire directă la ambiguitatea Ministerului Educației care pendulează între idealism și realism.

"Noi avem experiența extraordinară de peste 30 de ani a școlilor profesionale, pe care am aruncat-o la lada cu gunoi. Mergem într-o ambiguitate în stil exponențial, fără să revenim cu picioarele pe pământ și să trecem la lucruri concrete. La școala profesională merg copii din medii sărace și foarte sărace și se cunoaște prea bine lucrul acesta. Cu 200 lei bursă nu va veni nimeni la școala profesională nici pe lumea asta, nici pe lumea ailaltă. La cantina noastră de 120 locuri, construită de comuniștii ăia, trag în fiecare zi și nu mai știu cum să fac să lungesc pâinile. Masa pe zi este de 20 lei. Păi, dacă dvs. îi dați o bursă de 200 de lei, acest copil mănâncă 10 zile și restul zilelor ce face? Îi mai trebuie un caiet, un pix, o cămașă…", moment în care șefu Mărgineanu l-a întrerupt pe prof. Dumitrașcu să fie mai scurt și la obiect… A continuat directorul: "Să vorbim și de agentul economic inexistent. Ce facilități face statul pentru acesta, ca agentul economic să sprijine învățământul dual. Nimeni nu ne primește, pentru că nu au nicio facilitate la taxe și impozite. Cu ce utilaje să fac practică în școală, când de 26 de ani eu nu mai am nimic? Cu strungurile și aparatele de sudură de-atunci, cu care nici nu se mai lucrează? Dacă nu se pune problema serios ca acești copii să fie susținuți bine din punct de vedere material, nu vine nimeni, iar agentul economic nu ne va primi niciodată atâta timp cât statul nu intervine cu facilități economice. Până una alta, vorbim diletant!", moment în care sala a aplaudat frenetic.

Cu note de 2 și 3, la liceu!

Aceeași idee a fost întărită și de inspectorul școlar general de la Tulcea, care a marjat pe aceeași idee a facilităților fiscale oferite agenților economici.

"Ministerul trebuie să pună accent pe dotări, pe echipamente, pe formarea cadrelor didactice, care la rândul lor să fie formatori. Dacă nu spunem lucrurilor pe nume și nu vom simți realitatea, riscăm să ajungem la un învățământ profesional dual care va eșua. Și poate ar trebui făcută și o triere, pentru că nu este normal să intre în liceu elevi care la testele de Evaluare Națională au obținut note de 2 și 3. Și după aceea ne mirăm că nu avem forță de muncă!", a conchis "generalul" tulcean.

Iar moderatorul Mărgineanu a dat asigurări: "Vă rog să fiți convinși că toate lucrurile menționate de dvs., mâine, până în prânz, sunt pe masa ministrului. E nevoie să fim deosebit de precauți, să măsurăm de cinci ori, apoi să croim, astfel încât să nu avem eșec și la această formă de școlarizare". (Mesaj de YES-man… și confirmarea a ceea ce se știe!).

Agenții economici nu au facilități fiscale

După propunerea elevului Constantin Manda, președinte AEC, de a se ajunge în învățământ să se vorbească și de angajatori școliți, nu numai angajați, a venit rândul președintelui PIMM Constanța, Iulian Gropoșilă, să-și facă publică revolta, inclusiv de a nu fi aflat oficial despre această dezbatere publică. În cuvântul său, a menționat că de mai bine de 10 ani este implicat în formarea duală și a trăit inclusiv experiența germană, unde elevul primește bursă de 700 de euro, din care 300 de euro sunt oferiți de agentul economic, care și el este subvenționat de stat, și 400 de euro de la stat.

"Și la noi firmele au disponibilitatea să pregătească elevi, dar nu în actualele condiții. Agentul economic plătește 58% impozite pe forța de muncă. În schimb, statul nu se gândește la facilități fiscale când vorbește de formare profesională, la subsidii. Ideea principală pe care i-am mai împărtășit-o domnului Mărgineanu este resursa! Noi ne învârtim în jurul cozii aici pentru că nu există nici măcar măsuri de coerciție sau motivație a elevului", a spus Gropoșilă.

În aceeași notă a discursului au mai vorbit și alți agenți, iar șeful… moderator și-a tot notat. Că nu o să citească nimeni, de asta suntem convinși, pentru că ne-am cam săturat să mimeze că fac ceva și tot ca ei să facă în final. Adică, după cum se vede cu ochiul liber… prost! 

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Cornelia Pisica
7 iunie 2016
Cine trebuia sa participe?

De obicei este plin forumul Isj cu tot felul de lucruri inutile, dacă tot a fost o dezbatere publica de ce nu au fost și alți invitați? Cine trebuia sa anunte directorii?

Huooo, stan!
8 iunie 2016
La multi ani in alta parte!

Traiasca conducatoarea noastra suprema, tovarasa prof. dr. de mare renume constantean pesedisto-comunist, stan manole adevar stalin mihaela, conducatorul suprem al prostiei si infatuarii, expozeul incompetentei si frustrarii supreme!

Jos, stan!
8 iunie 2016
Ne dorim sa nu te mai vedem in 28!

Si noi, de minciunile si mizeriile lui stan! Luati-ne-o de pe cap, i-au ajuns 4 ani de batjocura la adresa scolii 28, a parintilor, dar mai ales a personalului din aceasta scoala!

afara stan!
8 iunie 2016
afara!

Luati-o pe-asta de pe capul nostru!

un om
8 iunie 2016
mi-e milă de stan!

.......la câte a făcut in viata ei de pânâ acum, la cât de rea este si la câtă energie negativă imprâstie in jur, n-are cum să-i fie bine! N-are cum să se bucure de urările de bine ale slujitorilor....câti or mai fi! Nimeni nu o inghite, n-are cum! E prea rea! Când o să inceapă să primească inapoi ceea ce a dat......să te tii! Are de primit cu vârf si indesat. Sa trăiești, să inflorești....... si bine sa le primesti!

Probleme cu CP-ul
8 iunie 2016
Stie cineva?

Stie cineva de ce nu mai vrea stan să facă CONSILIU PROFESORAL? Ce s-a intâmplat?Am si uitat de cand n-am mai avut sedință. Nu e normal ce se intâmplă. De ce stă ascunsă madam directoarea? Nici măcar in cabinet-living-fumoar nu mai intră. Ciudat, or fi apucat-o remușcările?

La multi ani si bani, doamna stan!
8 iunie 2016
De la doamna cu toneta!

Doamna, la multi ani! Na-ti m-ai trecut pe la mine..., sper ca nu vam suparat ca am scris de datorie?! Orisicum, cine citeste crede ca este bascalie, ohaiala, pe cuvant! Daca va-ti suparat, va-ti suparat degeaba! Cine stie adevarul gol-golut sunteti dumneavoastra si ceinlati clienti ai mei cu care mai sed si eu la vorba! In rest, nimenea! Apropo, am primit trufandale, daca doriti: niste fructe durian. Am pus cateva de-o-parte si pentru dumneavoastra! Stiu ca va place mirosurile si aromele alese! Vi le dau ca cadou!

hei, stalin!
8 iunie 2016
datoriile - pe primul plan

Ce fructe durian? Intai sa-si plateasca datoriile la scoala, si pe urma la aprozar! Doar ea si-a pus si isi pune semnatura pe statul de plata cand li se opresc angajatilor banii din salariu. Si tot ea le obliga pe secretara si pe contabila sa faca tot felul de greseli, chipurile. Stalin, banii jos si ochii la usa! Dupa aceea poti sa pleci. Fara sa faci consiliu profesoral, ca ne descurcam si fara..................

Nu vă mai speriați
8 iunie 2016
de nebunia lui Stan!

Bag seamă că Stan asta - cap sec tot mai taie și spânzură în școala 28 ca pe vremea lui barbată-su! Oare chiar nu poate nimeni s-o ia de guler s-o arunce afară din învățământ? Cei care îî execută orbește ordinele aberante chiar nu se gândesc că își pun pielea la saramură pentru o neroadă? Poate când o să-i bage cu totul în rahat își vor da seama și ei că au greșit rău de tot când i-au ascultat poruncile. Chiar atâta frică au de nebunia ei?

Răspuns la: datoriile - pe primul plan
Adăugat de : hei, stalin!, 8 iunie 2016
Ce fructe durian? Intai sa-si plateasca datoriile la scoala, si pe urma la aprozar! Doar ea si-a pus si isi pune semnatura pe statul de plata cand...
Poate, de fapt
8 iunie 2016
nu si-au batut prea mult capul cu ea

Se pare ca ia de guler ea, pe cine vrea cand are chef si cand nu i se canta in struna. Pe ea nu o ia nimeni la intrebari, n-o ia de guler , de urechi. E corecta, cinstita, super profesor (cu gradatie de merit), super diractor- mare manager cu performante(ale altora).. Toti cei cu care a intrat in conflict sunt vinovati - sunt mincinosi, hoti, falsificatori, incapabili, frustrati... oameni de tot rahatul... Noroc cu stan care a venit in 28 sa faca ordine si reguli, sa aplice legea (cea pe care o vrea ea si care-i convine si cateodata si cea pe care o inventeaza) Ce sa faci? Ea, probabil, isi asuma codul penal, are grija sa nu ajunga in administrativ contencios.... Ha, ha, ha ... Mori de ras... de plans!... Stigator la cer si nemaiintalnit un asemenea personaj si rezistenta sa de a fi director, chiar profesor!

Răspuns la: de nebunia lui Stan!
Adăugat de : Nu vă mai speriați, 8 iunie 2016
Bag seamă că Stan asta - cap sec tot mai taie și spânzură în școala 28 ca pe vremea lui barbată-su! Oare chiar nu poate nimeni s-o ia de...
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5026 secunde