"Defilare" de 23 August. Cum au ajuns românii să-l regrete pe nea Nicu

2740
8

Articole de la același autor

23 August are o semnificație aparte în istoria românilor. La acea dată, în anul 1944, România a întors armele împotriva Germaniei hitleriste și s-a alăturat Aliaților, o decizie care, la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, avea să ducă țara noastră pe un alt făgaș mult hulit, dar regretat, astăzi, de mulți. 


Poate părea paradoxal, dar, dacă faci un studiu de caz nu numai în mediul rural sau în micile orașe, ci și în principalele municipii ale țării, vei avea o surpriză: la aproape 28 de ani de la căderea comunismului, românii îl regretă tot mai mult pe nea Nicu. Nu atât persoana în sine, cât modul de viață (în special din anii 70) și ritmul accelerat al dezvoltării și al luării deciziei în acest sens. 


Discutam pe acest subiect, mai zilele trecute, cu un bun prieten, trecut de vârsta de 70 de ani. Om cu școală multă, interlocutorul meu a abordat problema într-o modalitate care m-a pus pe gânduri:


"Fii foarte atent la ceea ce îți povestesc acum. Eram tânăr profesor în anii 70, am primit o locuință într-un oraș aflat în plină dezvoltare, aveam un statut de care eram foarte mândru. Creșteam copiii, făceam concedii în stațiunile din țară, ne permiteam să ne cumpărăm cele trebuincioase în casă. Trăiam într-un oraș curat, aerisit, plin de parcuri, de verdeață, cu o linie arhitectonică bine gândită. Lumea era relaxată. Nu mă interesau activitățile politice, eram un simplu membru PCR, ca marea majoritate a populației de altfel, și participam cu școala la defilări sau la muncile agricole. În rest, nu mă interesa partidul, nici conducătorii, nici dizidenții. Eram un om simplu, care trăia decent pe acele coordonate. După Revoluția din 1989, lucrurile s-au schimbat radical. În rău! Am mai predat câțiva ani, dar nici nu vreau să îmi mai aduc aminte de acea activitate. Școala românească a decăzut rapid, elevii nu mai erau cei pe care îi învățam carte în anii 70-80, statutul de profesor n-a mai însemnat nimic. Am ieșit din sistem cu o pensie de mizerie, iar dacă nu aș avea sprijinul copiilor, nu m-aș putea descurca. Privesc la televizor și mă intrigă modul în care sunt cheltuiți banii publici, inechitățile, cum de unii au salarii și chiar pensii de zeci de mii de lei, fără mari merite, iar alții, care au muncit o viață întreagă, trăiesc sub limita sărăciei. 
Și atunci, care sistem este de hulit?". 


La această întrebare, am preferat să nu răspund. Trebuie să recunoaștem că sistemul comunist a avut și părțile sale bune, asupra cărora actualii conducători ar trebui să reflecteze. Și le dau un singur exemplu: ritmul accelerat de luare a deciziei, în special la capitolul infrastructură. Pe vremea lui Ceaușescu, în 2-3 ani, se făceau cartiere întregi, spitale, școli, poduri și șosele. Acum, cu procedurile lui pește-prăjit, cu licitații și contestații, în 5-6 ani se fac doar cârpeli, nu mai vorbesc despre investiții la nivel macro. 


Nu mai defilăm de 23 August, ne uităm ce mai avem prin conturi și ne facem planuri (individuale) pentru ziua de mâine! 




Comentează știrea

proiect
23 august 2017
oferim urgent de lucru

Oferim urgent lucru numai acasa indata: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email [email protected]

europeanu
25 august 2017
Raspuns

pai la situatia de acum s-a ajuns din cauza aplaudacilor anilor 70. Din cauza lor au aparut oltenii la putere. Sistemul de azi e produsul aceior membri de partid care ieseau la defilari. Si predau la scoli socialism stiintific si istoria pecereului.

Jianu
25 august 2017
Dus si intors

Nu nea Nicu este regretat,ci o oarecare siguranta ca nu mori dracului de foame, daca ai loc de munca. Saracie dar osupravietuire cat de cat calculabila oricui,asta era atunci. Normal,multi confunda si nostalgia tineretii cu asa zisele perioade bine dar de cacat ceausiste. Era nasol dar erau tineri....Ei bine,lucrurile de fapt nu prea s-au schimbat mult. Acelasi gen de tembeli ne conduc,Saracia este intr-adevar mult mai accentuata in masele largi,tot pe pile ajungi sus,lozincile exista,e mult mai nasol cu infractionalitatea,nivelul de cultura a scazut grav,ne indreptam spre nu stim ce, nu avem sperante de bine. Era mai bine atunci? Nu! Nu,dar nici acum nu e bine. Da,e mai bine la altii care au stiut cum sa scape de sefimea din trecut,cat de cat.

sever
30 august 2017
..............

DACA AR EXISTA IMBECILITATEA ETALON MATALE CU ARTICOLUL TAU AI FII PE LOCUL 1.SA DEA DUMNEZEU CA COPIII TAI, NEPOTII ETC SA AVETI O VIATA CA CEA DIN "EPOCA DE AUR"!!!!!

Andrei Luca Mihai
3 septembrie 2017
Operator PC

Munca in timpul liber la calculator, comod si usor. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email: [email protected]

costica
5 septembrie 2017
Cel mai important moment este acum!

Oferta speciala lucru pe net: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

ALVARADO SERGIO CARLOS
12 septembrie 2017
Oferta de împrumut în decurs de 2 până la 24 de ore

Căutați o companie de credit privată cu renume și acreditate, care oferă împrumuturi oportunității de viață. Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de un credit ipotecar? Nu căutați mai mult, deoarece suntem aici pentru a face toate problemele dvs. financiare un lucru de trecut. Noi împrumutăm fonduri persoanelor fizice și întreprinderilor care au nevoie de asistență financiară la o rată de 2%. Nu este necesar un număr de asigurări sociale și nu este cerut niciun credit, 100% garantat. Vreau să folosesc acest suport pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și beneficiară și vă vom oferi cu plăcere un împrumut. Deci, trimiteți-ne un e-mail astăzi la: ([email protected]) pentru a aplica acum pentru un împrumut.

mrs joy kenny
4 noiembrie 2017
AFFORDABLE LOANS

WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS. Are you a business man or woman? Are you in any financial mess or Do you need funds to start up your own business? Do you need a loan to start a nice Small Scale and medium business? Do you have a low credit score and you are finding it hard to obtain capital loan from local banks and other financial institutes?. Interested applicants should Contact us via email: (((([email protected] >>>> [email protected])))) Our loans are well insured for maximum security is our priority, Our leading goal is to help you get the services you deserve, Our program is the quickest way to get what you need in a snap. Reduce your payments to ease the strain on your monthly expenses. Gain flexibility with which you can use for any purpose from vacations, to education, to unique purchases. Interested applicants should Contact us via email: (((([email protected] >>>> [email protected])))) We offer a wide range of financial services which includes: Business Planning, Commercial and Development Finance, Properties and Mortgages, Debt Consolidation Loans, Business Loans, Private loans, Home Refinancing Loans with low interest rate at 1.00% per annul for individuals, companies and corporate bodies. Get the best for your family and own your dream home as well with our General Loan scheme. Interested applicants should Contact us via email: (((([email protected] >>>> [email protected])))) WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS. Please, contact us for more information: (((([email protected] >>>> [email protected])))) Kindly write us back with the loan information; - Complete Name: - Loan amount needed: - Loan Duration: - Purpose of loan: - City / Country: - Telephone: - How Did You Hear About Us: If you are interested to get a loan then kindly write us with the loan requirement. Please, contact us for more information: (((([email protected] >>>> [email protected])))) Yours Sincerely, Mrs. joy kenny [email protected] Contact Email : [email protected] We look forward to hear from you ASAP Interested applicants should Contact us via email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2879 secunde