De ce este interesat CJC de Palatul Copiilor? Ministerul Educației pune punctul pe "i". Miroase a afaceri imobiliare

2032
7
De ce este interesat CJC de Palatul Copiilor? Ministerul Educației pune punctul pe

Articole de la același autor

Departe de a încerca vreo speculație a intervenției lor, tinerii din federația constituită la Constanța se implică în promovarea recentei inițiative a vicepreședintelui Consiliului Județean, Claudiu Palaz, de trecere a Palatului Copiilor în administrarea Consiliului Județean.

Pe adresa redacției am primit un comunicat din partea Federației Tinerilor din Constanța, în care se precizează: "Trecerea imobilelor Palatului Copiilor în domeniul public județean poate duce și la rezolvarea problemelor cu închirierea spațiului, care în acest moment este blocată la Guvern. De asemenea, această trecere în domeniul public județean nu împiedică cu nimic ca statul să investească în clădire, instituția publică Palatul Copiilor urmând să devină titularul dreptului real de administrare. În acest sens, Federația Tinerilor din Constanța solicită conducerii Consiliului Județean Constanța și consilierilor județeni inițierea unui proiect de hotărâre, în conformitate cu prevederile art. 112 alin. (41) din Legea educației naționale. Numai în acest mod se poate asigura bugetarea unor lucrări de investiții pentru anul 2017".

"Principala noastră teamă este că își vor pierde destinația"

După cum am aflat de la Ministerul Educației, de la inspectorul de specialitate Cătălina Chendea, la ora actuală niciunul din cele 41 de palate ale copiilor din România nu și-a schimbat "stăpânul", în ciuda discuțiilor purtate și în 2013 și în 2014 pe marginea Legii descentralizării teritoriale, care a fost respinsă de Curtea Constituțională. După care s-a revenit cu un alt proiect și nici acela nu a fost avizat.

Întrebată ce se va întâmpla în cazul în care hotărârea va fi aprobată la nivel județean, Cătălina Chendea a fost cât se poate de clară: "Spațiile acestea nu pot trece sub alt administrator decât prin hotărâre de guvern. Consiliul Județean ar trebui să facă o solicitare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ulterior, și acesta să inițieze un HG. Noi nu vom iniția niciodată o astfel de hotărâre, pentru că nu vrem să le cedăm. Principala noastră teamă este că își vor pierde destinația. Multe sunt clădiri de patrimoniu, multe au curte foarte mare, au spații care sunt vizate de foarte mulți agenți economici sau de alte instituții ale statului și nu vrem să le dăm efectiv. De fiecare dată noi ne-am opus și până acum șefii au fost de acord cu poziția noastră și au înțeles necesitatea acestor palate. Știu că sunt unele zone în care, funcție de partidul care se află la conducere, ar fi mai bine pentru palate trecerea lor în administrare locală, dar per ansamblu analizele noastre au dovedit că e bine cum este acum. Nu ne opunem de dragul opoziției, ci pur și simplu am constatat, în cazul altor clădiri care au fost luate de alte instituții, prin retrocedare, că au avut de suferit tot copiii. Majoritatea clădirilor sunt în centru și, în cazul în care au fost pierdute, copiii au fost mutați pe la marginea orașului, ca, în final, să renunțe. Și în majoritatea orașelor vorbim de singura unitate în care copiii își petrec timpul liber în mod gratuit", a explicat același reprezentant MECS.

Totuși am vrut să aflăm dacă se caută soluții pentru o subînchiriere a spațiilor excedentare din cadrul Palatului.

"Aceasta mi se pare o mare greșeală și în acest caz eu aș iniția o hotărâre de guvern. Personal, am vorbit cu numeroși factori decidenți și ni s-a spus că NU, pentru că deschidem cutia Pandorei. Apoi va veni toată lumea și va apărea o invazie de privați.

Am avut numeroase discuții cu domnul director de la Palatul Copiilor din Constan-ța și știu că are dreptate. Am încercat și am găsit un exemplu anterior, inițiat de Ministerul Sănătății, care într-un HG era prevăzută închirierea spațiilor spitalicești cu paturi. Adică ei pot să închirieze o aripă la o clinică privată și aceea să facă ce vor. Din păcate, HG-ul inițiat zace într-un sertar. Am citit multă legislație, am vorbit cu un jurist, cu cei de la Patrimoniu, am făcut HG și atât… Ni s-a spus că va fi un nou secretar de stat pe Patrimoniu și că e cineva care știe mai bine. Ideea este că au mai rămas câteva palate, vreo 41, și cluburi, care sunt la extrașcolar și nu se zbate nimeni pentru ei", a conchis cât se poate de clar același interlocutor.

Comentează știrea

Dex
25 august 2016
Frumos subiect..

...sa inteleg ca marea durere e vesnica "inchiriere"?! Atata circ si paine ( ca asa se tine omul inca din Evul Mediu) pentru interesele unora si altora? Reabilitare clar nu urma in viitorul apropiat ( asta o lamurisem de data trecuta - cititi declaratiile lui dom' Palas), acum sa inteleg ca se urmarea descentralizarea in vederea inchirierii imobilelor si terenurilor unor SRL-uri ( karting, inot..etc) ? ? ? Adica din Palat al Copiilor - GRATUIT - sa devina Palat al SRL-urilor - PLATIT ? Este un oras maricel, mutati-va atentia in alta parte. Construiti-va piste de karting si bazine in alta parte. Tarati in noroi de atata timp aceasta institutie, cu fel si fel de scandaluri, si ati ajuns pana acolo in a cere trecerea in administrarea CJC? Maine-poimaine nu m-ar mira sa apara si un mostenitor al terenurilor de pe vremea lui Mircea cel Batran. Doamna Angel, urmeaza sa va deschideti si dvs o ghereta de gogosi sau limonada in curtea Palatului de sunteti atat de inversunata si partinitoare cu "pretendentii chiriasi"? Vad eu ca din "caine de paza al democratiei" ati devenit brusc ...un caine si atat. Dar asta e parerea mea doar..

Ce vremuri fericite am trait
25 august 2016
Ce vremuri frumoase

Va mai amintiti de vremurile cand Mazare facea legea in Constanta si in toata Romania ? S-au dus vremurile alea.Baiatul asta schimba ministri si numea diplomati in strainatate.Ce vremuri,taica ! Pai,un om ca Mazare se naste o data la 10000 de ani.Cum nu-i convenea un ministru,imediat il schimba.Cum nu-i convenea o lege,imediat facea pipi pe ea.Era taticul nostru.Va mai amintiti cum a dat el Cazinoul Constanta la schimb cu Portul Constanta si Portul Constanta l-a schimbat cu o caruta de lemne de foc pentru populatie ? Uite asa,stateai la coada la ajutoare si acolo te punea sa semnezi un document istoric care aseza Portul Constanta pe harta lumii civilizate. Sa nu va povestesc cum a vrut el sa renunte la RADET la schimb cu o gigaminciuna mai ieftina.Pai,Claudiu Palaz este mic copil pe langa cel care a fost dar nu mai este,marele strateg si vizionar Mazare.Nu inteleg cata rautate au in suflet guvernantii astia,nu inteleg de ce nu dau ei Palatul Copiilor la schimb cu fericirea copiilor din Constanta.Nu pot sa pricep.Mai Ciolos,mai guvern de tehnocrati,las' ca incepand din toamna facem noi legea aici in Constanta.Te schimbam,mai Guvernule !

LOGICA
25 august 2016
PROFESOARA STAN NU RAMANE LA SC. 28

Pentru diversionisti, doritorii de cancan, plictisitii carora le place barfa si scandalul, pentru curiosi, pentru Stan: lasand gluma si mistourile la o parte, logic ar fi ca fosta directoare Stan sa nu aiba niciodata tupeul sa se mai arate la aceasta scoala. Dupa ce a dat UN CALIFICATIV BINE, TREI SANCTIUNI - toate pe nedrept si in mod abuziv, dupa regimul de teroare pe care l-a instaurat si care a durat patru ani, logic ar fi sa realizeze ca bine nu are cum sa-i fie. Isi imagineaza probabil ca ii va fi vanata cea mai mica greseala si va primi cel putin trei SANCTIUNI si cel mult CALIFICATIVUL BINE! Daca ei nu i-a fost greu sa le acorde, de ce i-ar fi greu sa le si primeasca? Nu sunt amenintari, nu e razbunare, e gandire LOGICA! Raul pe care l-a facut ( si cele mentionate aici sunt doar o mica parte, sa nu mai vorbim de sfidare si multe altele... ) nu poate fi indreptat decat asa! Va simti pe pielea ei cat rau a facut cu zambetul pe buze! Va primi doar ceea ce merita, nimic in plus. Sa vina la 28!

corect
25 august 2016
vin vremuri bune

Frumos!i Vom trai aceleasi vremuri, cu Mazare & Company, daca nu avem grija cum votam la iarna! Avem toate sansele.

Răspuns la: Ce vremuri frumoase
Adăugat de : Ce vremuri fericite am trait, 25 august 2016
Va mai amintiti de vremurile cand Mazare facea legea in Constanta si in toata Romania ? S-au dus vremurile alea.Baiatul asta schimba ministri si...
Interes
25 august 2016
o ocazie mare

Cred ca problema cu inchirierile e o vrajeala folosita pentru a "curata" si pregati terenul, Mai cred ca adevarata miza este sa se puna mana pe terenul de la karting si pe bucata de pe Primaverii, unde sunt terenurile de baschet si handbal, lasate in paragina in mod intentionat. De ce sa reabilitam si sa modernizam un complex unic in tara ? Cum sa mai faci un hotel pe terenul de baschet modernizat ? Sau un bloc ? Bravo Palaz, daca ai fost sincer mergi inainte. Palatul trebuie sa ramana pentru copii nu la samsarii imobiliari !

Răspuns la: Frumos subiect..
Adăugat de : Dex, 25 august 2016
...sa inteleg ca marea durere e vesnica "inchiriere"?! Atata circ si paine ( ca asa se tine omul inca din Evul Mediu) pentru interesele unora si...
Dex
25 august 2016
multi vad, putini pricep...

Toti vedeau in preluarea de catre CJC a Palatului Copiilor, ca o minune, ca si cum Mesia ar fi venit pe pamant, si brusc , pe terenurile respective ar fi aparut gladiole si flamingo roz, copii alergand cu baloane colorate in maini...FALS! Ar fi avut buldoexcavatoare si betoniere, "Dorei" cu burta la soare si PET-ul de bere in boscheti, macarale sclipind in soare argintii pentru DIIITA-MAI BLOCUL sau vre-un complex comercial. Nu fiti naivi.

Dex
25 august 2016
A citi si A scrie

De obicei cand scriu, nu citesc, pentru ca scriu...La sfarsit, revizuiesc uneori, intr-adevar. Apelativul folosit "prostul", face aluzie la o persoana de sex masculin...posibil sa te inseli. Tu, ai citit?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.737 secunde