Dascăli de toată jena la Constanța. Doar o treime a luat examenul de Definitivat

883
8
Dascăli de toată jena la Constanța. Doar o treime a luat examenul de Definitivat - definitivatcarol16-1374597665.jpg

Articole de la același autor

Ieri, la Colegiul Comercial "Carol I" s-au afișat primele rezultate la examenul național de definitivare în învățământ. 

Anul acesta, la examenul național de definitivare în învăță-mânt s-au înscris 194 de cadre didactice din județul Constanța, dar la proba scrisă au avut dreptul să participe 179 de candidați, dintre care 12 au absentat, iar 19 s-au retras din sală după prima oră a examenului.

Înainte de contestații, în județul Constanța, promovabilitatea este de 35,81%, acest procent repre-zentând notele obținute peste 8. Dintre cei 148 de candidați care au finalizat proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, 53 de candidați au obținut note peste opt, iar 95 de candidați au obținut note sub opt. Cele mai multe note obținute, dintre cei care au promovat examenul, în număr de 43, au fost între 8 și 9.

Cadrele didactice care au pro-movat examenul național de definitivare au dobândit dreptul de practică în învățământul preuniver-sitar.

Contestațiile se depun și astăzi, 24 iulie, între orele 9:00-15:00. Acestea vor fi soluționate în perioada 25-26 iulie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 27 iulie.

Cu nota 10 la inspecții și nota 1 la lucrare

Toți cei care au intrat în proba scrisă au avut dreptul să participe după ce au obținut calificativul parțial pentru anul școlar în curs "Bine" sau "Foarte Bine", cel puțin media 8 la inspecțiile speciale și stagiu efectiv de predare de cel puțin un an la catedră sau ore de predare echivalente normei de un an.

Consultând lista afișată pe site-ul definitivat.edu.ro, am constatat că au existat cadre didactice constănțene care deși au avut notă maximă la inspecțiile de la clasă, inspecții care urmăresc obiective psihopedagogice ase-mănătoare cu cele expuse la proba scrisă, ieri au obținut note jenante de 1, 2 și 3. Spre exemplu, un cadru didactic de limba română de la Târgușor a obținut 1,6, un altul de educație fizică - 1,45, de la Aliman - 2,8, de la Medgidia - 3,35 sau de la Ostrov - 3,6. Oare să fi fost prea indulgenți inspectorii de sector?

De asemenea, a rezultat că din cele 21 de cadre didactice care au dat proba pentru învățători, doar șase au luat note peste 8. "Consider că este o cerință mult prea grea pentru cadrele debutante să fie la același nivel cu cadrele de gradul II", declara ieri prof. ing. Adriana Cristina Oprea, inspector școlar general adjunct.

Nici în alte județe nu-i mai bine

Peste 3.100 de candidați, res-pectiv 47,83%, au promovat exa-menul de definitivare în învățământ, cel mai ridicat procent de promovare fiind în județul Gorj - 76,47, iar cel mai scăzut în Caraș-Severin - 29,33, potrivit rezultatelor parțiale, înaintea contestațiilor, anunțate de Ministerul Educației.

Din cei 7.400 de candidați prezenți la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământul preuniversitar, 6.651 au finalizat proba și 3.181 (47,83%) au promovat, a arătat Ministerul Educației Naționale (MEN), după centralizarea rezultatelor parțiale, înainte de contestații.

Dintre candidații care au reușit să promoveze examenul, 32 au obținut note de 10, iar alți 174 au primit note între 9,50 și 9,99. Cele mai multe note obținute au fost între 8 și 8,49, respectiv 1.826.

Comentează știrea

baby
24 iulie 2013
rusine dascalilor

Va fost frica de aceea trebuia sa fugiti de rusine,bravo. De aceea si invatamantul foarte prost si elevii de aceea nu mai au chef de scoala nici dascalii nu stiu prea multa carte.

gavroche
24 iulie 2013
nu-i de mirare

doar sunt produsul noului invatamint: copy/paste si cumpararea diplomei la colt... toti sunt la fel. Dar de ce sa se dea definitivatul? Cu ce e mai bun un profesor cu defintivat decat un cercetator care nu si-a dat definitivatul, dar stie mai multe decat el? Sau decit un inginer din productie, care cunoaste mult mai multa teorie si practica decat proful? Va rog sa va amintiti sccenariul filmului "Domnului profesor, cu dragoste!" Un mare success, la vremea lui. Imitat de cateva filme, fara a mai putea fi egalat. Proful (Sidney Poitier, parca) era un inginer chimist ramas fara slujba din cauza crizei in industria de profil. A capatat un post de professor (nu suplinitor) la o scoala din suburbiile Londrei. (Cam ca la Poarta 6, la noi.) Angajat de conducerea scolii care era in criza de cadre. (Nu de inspectorat.) A devenit si diriginte. Aplica noi metode de invatat si isi convinge elevii sa invete. Este rasplatit cu respectul si dragostea lor. La banchetul de absolvire, primeste o scrisoare de la o fabrica ce-l angajeaza (si la ei un inginer are salariul mult mai mare decat un prof.) dar rupe scrisoarea, in credinta ca si-a descoperit adevarat vocatie. La noi, niciodata un inginer nu poate fi anagajat ca professor. Poate ca suplinitor. Daca si numai daca Inspectoratul vrea... Nu va dati seama ca organizarea voastra, militarist/functionareasca nu are nimic in comun cu democratia,economia de piata si libertatea de miscare a individului? ce-i aia "definitivat", "grade"(in invatamint), "catedra", si tot felul chestii care blocheaza libertatea de misscare in domeniu? Si primirea de noi cadre etc... Ati ramas tot la nivelul etatist de a privy lucrurile. Doar ca dati drumul la violenta, comert si sex in scoli... Asta nu e reforma a invatamintului ci distrugere a lui. Premeditata... Mai vedeti si voi filme! Si mai priviti si la "substrat"... Doar filme sexy/porno? Sau cu violenta?

Huly
24 iulie 2013
gavroche nu intelegi nimic

gavroche gradele au si ele rostul lor. trebuie sa inveti metodica, pedagogie, didactica plus multeeeee ca sa tii pasul cu cerintele invatamantului modern. In alta ordine de idei, ti-e dor de poarta 6 , asa-i?

Dr.Mengele
24 iulie 2013
Andante,andante

Am terminat scoala cu mult timp in urma. Nu am nici nepoti la scoala. Am spus asta ca sa nu fiu acuzat de partinire.Zilnic citesc stirile locale si centrale. Cand te informezi poti sa-ti faci o parere generala. Dupa ce am citit o mare parte din presa,am senzatia ca ascult o simfonie. Am senzatia ca "muzica" ziarelor este dirijata de un singur maestru. Daca vreti sa-l vedeti pe "dirijor" cautati-l in buncarele subterane din sediul Guvernului. Acum ascultati opera "Dezastrul din Invatamant",opera scrisa si compusa de un grup de fesenei analfabeti. Prima Parte Andante grazioso. Se aude oboiul. Nu-l auziti ? La pian il vad pe Victor Ponta. Partea a doua,somaj si micsorarea retributiilor din invatamant. Partea a treia,alegro,retragerea cu torte. Profesorii au cerut majorarea retributiilor.Ca sa le astupe gura, guvernantii le canta "melodia preferata": "BAI , PROFESORILOR,VOI NU VEDETI CA SUNTETI PROSTI ? CIOCUL MIC !" Asta-i muzica guvernatilor. Am ascultat si alte "simfonii". Cand a trebuit sa se micsoreze pensiile,guvernul l-a descoperit pe militarul "nesimtit" pe doctorul spagar sau infirmiera cascata.Glasul tunurilor,asta-i muzica ce-mi place !

PROFESORUL DE SERVICIU!
24 iulie 2013
...invatamantul o boala sociala.........

...invatamantul este oglinda societatii! Elevi cu rezultate slabe este egal cu profesori.... mediocri, de toata jena, egal cu o societatea devalorizata! Profesorii sunt produsul societatii. Din randul elevilor cu rezultate dezastruoase au fost si sunt recrutati actualii si viitorii profesori! Cei care performeaza, cat de cat, se indreapta catre domenii in care sunt mai bine remunerati: finante, medicina, inginerie, electrotehnica....Restul, pleava, intra cu duiumul in invatamant. ....Si de unde performanta?...Situatia asta convine societatii....Parintii si elevii pot dobandi mai usor un statut social prin cumpararea diplomelor; politicienii manevreaza mai usor si in sensul dorit de ei oamenii fara cultura, plebea este mai docila, ajunge sa se razboiasca cu ea, insasi, ceea ce este in avantajul guvernantilor. Cei care invata in pe banii societatii merg in strainatate si contrubuie la progresul altor societati...noi ramanem cu cei mai putin instruiti oameni care in loc sa duca tara si societatea in sus, le duc in jos....asa se si explica mersul nostru de douazeci de ani....fie ca melcul, fie doi pasi inainte, trei inapoi.... sa nu ne mai miram....scenariul acesta isi urmeaza cursul. Cautati filmul Idiocraty, productie 2006, si veti vedea unde o sa ajungem daca consumam mediocritate si lucruri fara valoare. Pana una alta, trebuie sa avem mare grija de copii! Scoala a devenit doar o constructie in care elevii petrec 4-6 ore pe zi si nu invata mare lucru! Instructia si educatia cade, astfel, pe umerii familiei...trebuiesc gasite alternative la educatia publica...Din nefericire se va dezvolta invatamantul privat mai mult....macar sa fie asa....banii familiei, si asa putini, sa sa fie investiti mai mult in copii, nu sa ajunga in tejghea... PS. Nu sunt de acord cu comentariile de mai sus. Incita la ura si violenta. Noi trebuie sa construim nu sa ucidem...asta este simplu, nu duce la nimic bun........

Profesoara de mate
24 iulie 2013
Sa invete

Def-ul este cel mai greu examen din viața unui profesor. Eu una m-am extenuat de-a dreptul învatind pentru el, l-am luat., dar cu ce risc- de atunci nu m-am mai putut concentra pentru alt examen, dar sunt profesoara la un liceu constanțean, ma apreciază conducerea liceului și ISJ-ul și , in plus datorita salariului meu modest fac șe economii la fondul de salarii. Ce trebie să aibă taoată lumea gradul I și II? De unde moda asta? Eu ma laud cu definitivatul meu și-i invit si pe altii sa faca ca mine! Decit sa pierd timpul cu atita invatatura mai bine fac sa mearga lucrurile ca unse la mine la liceu..

Un cititor
24 iulie 2013
Citiți

În ziarul "Replica" inspectorul Vrană are o intervenție de mare substanță referitoare la examenul de definitivat din acest an. Vă sfătuiesc să-l citiți cu mare atenție, este extrem de util!

LAURA
24 iulie 2013
profesor

Pentru Profesoara de matematica: Suntem in 2013...mai recititi regulile gramaticale si aveti grija la scrierea cu ''i'' din ''a''!!! Cat despre gradele didactice...se considera perfectionare.Un profesor, indiferent de specialitate, mai trebuie sa repete si notiunile de baza, asa ca o reactualizare a cunostintelor si nu ca o pierdere de timp cum o numiti dvs.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5597 secunde