Cum sunt promovate datinile populare în Constanța și Moldova

133

Articole recomandate

Cercetare etnologică, expediții științifice pe teren, proiecte comune în domeniul protejării, conservării domeniilor de interes cultural-științific, editarea de publicații, organizarea de mese rotunde și conferințe științifice care să promoveze datinile populare, toate aceste acțiuni vor fi organizate în comun de către Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor Burada" al Consiliului Județean Constanța și Societatea de Etnologie din Republica Moldova. Acestea se vor desfășura în cadrul unui acord de colaborare.

Societatea de Etnologie din Republica Moldova este condusă de dr. Varvara Buzilă, un reputat etnolog, secretar științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, președinta Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Societatea de Etnologie este o societate cultural-științifică ce a realizat mai multe proiecte de salvgardare și de promovare a patrimoniului cultural.

Dr. Varvara Buzilă a participat activ la dezvoltarea patrimoniului muzeal național prin colectarea obiectelor de cultură populară. Societatea de Etnologie a acordat în ultimii ani o atenție sporită cercetării proceselor de interferențe etnoculturale din spațiul est, central și sud-est european și aspectelor etnoistorice, etnopsihologice, etnosociale, etnolingvistice ale românilor și comunităților etnice conlocuitoare, aportului cultural al minorităților etnice la conservarea și promovarea patrimoniului etnografic al Republicii Moldova.

Din partea Centrului Cultural Județean "Teodor Burada", au parafat acordul prof. Doina Voivozeanu, directorul centrului, și Aurelia Lăpușan, redactorul șef al revistei Datina.

"Este începutul unei colaborări interdisciplinare și interregionale menite să ajute la o mai bună cunoaștere reciprocă, la cercetarea având ca obiect, cu precădere, civilizația și cultura populară, adică «lumea satului» considerată ca păstrătoare a unor elemente de viață tradițională. Materialele realizate în colaborare vor fi publicate în revista Datina și în Buletinul Științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, secțiunea etnologie", a declarat prof. Doina Voivozeanu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2312 secunde