Cum își atrag elevii profesorii de chimie constănțeni

786
Din totalul celor 150 de profesori de chimie câți există la ora actuală în județul Constanța, 135 au urmat, gratuit, cursurile oferite de un proiect POSDRU foarte novator intitulat "Privim către viitor - formarea profesională a cadrelor didactice pentru utilizarea resurselor informatice moderne în predarea eficientă a chimiei". 

Ieri, la Constanța, a avut loc întâlnirea finală din cadrul acestui proiect, ocazie cu care Tiberiu Dinu Danciu, coordonator regional, a oferit o foarte transparentă imagine a modului cum s-au cheltuit cei 11.907.304 lei prevăzuți de proiect.

Astfel, am aflat că mai mult de jumătate din buget a fost alocat achiziționării unui server puternic, care să poată fi accesat simultan de mai mulți profesori de chimie din întreaga țară și care rivalizează cu primele trei din țară, el fiind "cantonat" la Politehnica București. De fapt, trebuie menționat faptul că în acest proiect, alături de Universitatea Politehnică București, s-a aflat SIVECO România și Universitatea Politehnică Timișoara.

La Constanța, timp de doi, adică din iunie 2011 și până în decembrie 2012, cei 135 de profesori-cursanți au luat loc în băncile Liceului Teoretic "Decebal" și Grupului Școlar "G.E. Palade" în Constanța, precum și la Școala "Lucian Grigorescu" din Medgidia, organizați în opt grupe, ceea ce a făcut ca județul nostru să se situeze pe locul doi la acest capitol. Ca rată de participare, Regiunea de Sud-Est s-a situat pe locul întâi în plan național, ea fiind formată pe lângă Constanța și din județele Brăila, Călărași, Ialomița și Tulcea.

"A fost un curs extrem de util, mai ales pentru că programele care s-au folosit sunt în concordanță cu programele școlare, dar și cu cele pentru examenele de definitivat și atunci profesorii s-au pregătit în paralel, dar au dobândit și 35 de credite de perfecționare. Experimentele de laborator au fost digitizate și explicațiile fenomenelor se pot vizualiza, fiind incluse și teste de evaluare și auto-evaluare. Deci pentru un profesor de chimie este un suport foarte bun", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Gabriela Micu, inspector de specialitate chimie.

Pentru profesorii care au absolvit acest curs a fost organizat un concurs care a constatat în organizarea unor lecții, iar printre premianți s-a numărat și prof. Anamaria Sârbu, de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari.

"Dintre științe, chimia este ultima care intră în orarul elevilor. Și atunci chimia trebuie să vină cu ceva fantastic ca să poată recupera acest handicap și să-și atragă prozeliți ca toate celelalte științe. Din păcate, orele de chimie sunt din ce în ce mai puține, ba chiar s-a ajuns la clasele a XI-a și a XII-a să nu mai facă deloc. Și atunci noi ne-am gândit pragmatic că trebuie să facem ceva pentru că nu ne mai vin studenți. Iar copiii sunt de acum digital nativi și nu mai merge cu hălățelul și cu creta pe tablă", afirma, foarte tranșant, prof. Tiberiu Danciu, gazda întâlnirii și coordonatorul Regiunii de Sud-Est.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 22 Februarie 2013
Stire din Cultură-Educație : Eveniment omagial la Muzeul Marinei
Pagina a fost generata in 2.0418 secunde