Cum au ajuns profesorii constănțeni să intre singuri în șomaj

2021
7
Cum au ajuns profesorii constănțeni să intre singuri în șomaj - decatlacatedra-1316718785.jpg

Cu toate că există șansa de a ocupa o catedră, profesorii solicită biroului resurse umane al ISJ Constanța adeverințe pentru șomaj, întrucât la sfârșitul acestei luni expiră termenul de depunere a dosarelor.
Un exemplu în acest sens este cazul prof. Vasilica Florea, care anul trecut, în urma susținerii concursului de titularizare, încheiat cu nota 6,89, a obținut post la catedra de biologie a Școlii nr. 8. Anul acesta, însă, nu a mai participat la concurs, iar postul i-a fost ocupat de o altă profesoară sosită prin detașare. Întrebată de ce nu acceptă un post în mediul rural, ne-a declarat că ar rămâne cu prea puțini bani având în vedere că nu se mai decontează deplasarea. Totuși, se gândește să-și depună dosarul de șomaj și dacă va apărea o catedră mai aproape de orașul Constanța poate va accepta.
Un caz asemănător, dar al unei profesoare de chimie, ne-a fost semnalat de prof. Nejdet Gevat, inspector resurse umane. Respectivul cadru didactic urma să fie remunerat în regim de plată cu ora la Școala de Arte și Meserii din Mihai Viteazu. Dar cum pentru cele 14 ore în regim de suplinitor asociat nu ar fi primit mare lucru, având în vedere că pe perioada vacanțelor aceste cadre didactice nu sunt plătite, a preferat să-și prelungească ajutorul de șomaj. Mai ales că în cazul cadrelor asociate, trebuie prezentat un act prin care să dovedească faptul că posedă carte de muncă la o altă societate.
Conform legislației, indemnizația de șomaj reprezintă 75% din salariul minim pe economie, adică 450 lei. Pe lângă această sumă, persoanele care au un stagiu de cotizare de peste trei ani primesc în plus cota parte din media salariului brut lunar pe ultimele 12 luni, astfel: 3% pentru persoanele cu stagiul de cotizare de cel puțin trei ani, 5% pentru persoanele cu stagiul de cotizare de cel puțin cinci ani, 7% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani, și 10% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puțin 20 ani. Persoanele care au cotizat la stat minimum un an, la fel ca absolvenții și militarii, vor primi șomaj doar 6 luni. Persoanele care au cotizat cel puțin 5 ani la stat vor primi șomaj 9 luni, iar cele care au cotizat peste 10 ani vor primi ajutorul timp de un an.

Soluții de… criză
Conștientă că până la Liceul Teoretic din Băneasa nu va accepta mai nimeni să facă naveta pentru catedra de tehnician veterinar, prof. Ruxanda Ianul, directorul instituției, a apelat la un medic veterinar și un inginer agronom din localitate, angajându-i la plata cu ora. "Cu respectivul inginer agronom aveam deja o relație foarte bună, deoarece elevii noștri făceau practică la ferma dânsului", ne-a declarat prof. Ianul.
De ce s-a ajuns la aceste situații ne-a explicat prof. Nejdet: "Începând cu acest an școlar nu mai există cumulul de funcții. Iar pentru cadrele didactice care dau acum din colț în colț ar trebui să constituie o învățare de minte că au tratat cu superficialitate concursurile naționale. Unii dintre colegii noștri au neglijat concursul de titularizare și s-au mulțumit cu concursul de suplinire".
Întrebat dacă are cunoștință de profesori cu note sub 5 la concursurile naționale, același interlocutor ne-a declarat că în art. 81 din Metodologia de mișcare a personalului didactic nu există condiții de notă la plata cu ora, dar că, în general, directorii de unități nu acceptă personal didactic la limita calificării.



Comentează știrea

Ardeal plin de DobiBoci
23 septembrie 2011
Alooo!,shpaga....

Si,eu care credeam in naivitatea mea-ca o sa scrieti despre shpagile date pentru ocuparea de posturi !!!!

din sistem
23 septembrie 2011
pt dobitocu de mai sus

ce spaga domle, cand salariu este de 700 lei pe luna. cine ar da spaga sa ocupe un post astfel platit. esti dus cu capul, rupt de realitate sau, scuzati, doar prost. inclin spre ultima varianta

profesor
23 septembrie 2011
salarii de mizerie

sunt profesor cu gradul 2 si am 1.000 de lei salariu...

ilona
23 septembrie 2011
sustin

am fost profesor debutant si am luat 736 lei net. traieste cu banii astia, plateste intretinerea, cumpara de mancare, imbraca-te si da-ti copilul la scoala

suplinitor calificat
23 septembrie 2011
posturi pe spaga

Nu ati gasit pe altcineva cu care sa stati de vorba??? Gevat e spagarul sef, dar oamenilor le e frica sa vorbeasca.A ocupat Municipiul Constanta cu pensionari si cei care nu au dat spaga si au luat totusi peste 5 sunt trimisi la baneasa, Ostrov, etc

titular
23 septembrie 2011
@suplinitor calificat

Gevat op fi cum spui tu, dar de ce ar da cineva spaga pentru un salariu de 800 de lei, din care mai platesti si abonamentul de transport, e greu de priceput. Apoi, dragi suplinitori, de ce nu ati invata si voi, de ce nu v-ati rupt creierii la examene? Ati preferat varianta cea mai usoara, dar care nu poate tine la infinit.

mirela
23 septembrie 2011
cum au ajuns profesorii constanteni sa intre singuri in somaj

o singura mentiune; somajul se calculeaza 75% din 500 leiadica pleaca de la 375 lei+ cota medie din salariul salariatului

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : "Eminescu", frate cu turcu
Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Debutant cu salariul cel mai mic din UE
Miercuri, 14 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Site de "urgențe matematice"
Pagina a fost generata in 0.8093 secunde