Culmea naivității! Cu patru ani de învățământ, poți deveni director de școală

3685
48
Culmea naivității! Cu patru ani  de învățământ, poți deveni director de școală - directori-1441734610.jpg

Articole de la același autor

Zilele acestea, chiar dacă directorii unităților de învățământ constănțene sunt în toiul pregătirilor pentru primul clopoțel al anului școlar 2015-2016, trebuie să-și facă și propriile teme în ceea ce privește viitorul concurs pentru ocuparea postului "de vârf" din școală.

Și când spunem aceasta, ne referim la apariția proiectului de metodologie pentru organizarea concursului de ocupare a funcțiilor de directori și directori adjuncți, ce se va afla, zilele acestea, în dezbatere și pe forumul oficial al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Concursul este prevăzut în perioada octombrie-noiembrie, respectiv martie-aprilie, iar metodologia este asemănătoare cu cea a ordinului din ianuarie 2006, pe baza căruia s-au organizat ultimele angajări "corecte" în sistem. Cum ar spune profesorii care au avut de suferit de pe urma numirilor politice care au urmat.

"Nici nu s-a obișnuit cu catedra!"

În opinia unora dintre directorii cu care am stat de vorbă, proiectul este oarecum mult prea permisiv, în sensul că oferă posibilitatea unui titular din învățământul preuniversitar, cu doar patru ani vechime la catedră și cu grad didactic II, să acceadă în concurs.

"În anul 2006, când am susținut eu concursul, condiția era să fi avut cel puțin patru ani până la pensie la momentul concursului. În actualele condiții, mi se pare că nici nu s-a obișnuit bine cu catedra și deja poate deveni director!", declara prof. Anamaria Ciubotaru, directorul Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu".

Pe de altă parte, vechime de patru ani presupune că respectivul candidat a luat cu nota 10 Definitivatul și a putut să susțină gradul II mai devreme de patru ani. "Sunt convins că nu se va înghesui niciun tânăr profesor la așa o corvoadă sau poate doar s-o facă din naivitate și să renunțe după câteva luni", ne lămurea un alt director cu ștate vechi.

Câte dosare, atâtea planuri manageriale

Multe noutăți față de metodologia de organizare a concursului de acum nouă ani nu ar exista, după cum ne-a declarat chiar prof. Alina Codreanu, inspector școlar general adjunct, care a susținut concursul la vremea respectivă: "Și atunci, un titular putea să-și depună candidatura pentru mai multe unități școlare". Mulți dintre directorii din mediul rural nu proveneau din școala unde erau manageri. Până să fie numiți politic, cu asentimentul primarului…

Așadar, ca să poată căpăta statut de director numit prin concurs, viitorii candidați vor trebui să susțină trei probe: analiza și evaluarea curriculum-ului vitae, interviu referitor la planul managerial și răspunsuri la întrebări de legislație școlară, dar și o probă scrisă ce va consta în rezolvarea subiectului alcătuit din cinci itemi/grile de management educațional.

Titularii care vor dori să candideze pentru mai multe unități evident că vor susține planuri manageriale diferențiate pe tipuri de instituții de învățământ.

Așteptăm cu interes să vedem dacă inspectorul general Zoia Bucovală va arăta deschiderea de a organiza o dezbatere publică cu directorii constănțeni pe marginea acestui proiect de metodologie foarte important. 

Comentează știrea

48 comentarii. Pagina 2 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...5 
CRUELLA
9 septembrie 2015
VREAU SI EU SA DAU CONCURS

Mai iubiti colegi, am citit criteriile voastre si am descoperit ca ...ma incadrez perfect. Oare doctoratul conteaza la inscriere, ca eu nu mi-am dat gradele. Stiti, am considerat ca nu sunt de nasul meu, si cum as fi putut semna cu Director prof. dr. Cruella S. daca aveam doar grade didactice? Mie imi place mai mult asa. Ce mai face jucaria primita in dar de la sotul meu? Aa, foarte bine -am iesit iarasi din c...t, am avut niste problemute cu invidiosii din scoala, stiti voi, aia care mi-au facut memorii, dar le-am citi raportul Corpului de control si i-am pus cu botul pe labe. Acum nu mai am nicio grija! Stau linistita pana la concurs, ma pregatesc ( adica merg la coafor, la shopping, la cafea), si ...da-i naibii pe prostii astia din Consiliul profesoral care nu ma vor, ca le-am tras-o iar! Acum ma duc in living sa dau niste telefoane. Pupici

Vaduva Neagra
9 septembrie 2015
Te sustin, draga mea!

Da, asta asteptam, sa te hotarasti sa mergi la concurs!!! Chiar nu-ti intelegeam ezitarile...si teama. Stiam ca esti bine pregatita, un om de o valoare ...nemaiintalnita pe planeta, ba chiar in Univers. Oof, stiu ca te-au agasat nebunii aia care te-au reclamat, ba s-au tinut nepermis de mult de capul tau, de parca nu stiau cine esti! Dar linisteste-te acum, draga, ca pericolul a trecut...totul e OK, odihneste-te, fa-te frumoasa si prezinta-te la concurs. Aa, dosarul de inscriere? Da-l naibii pe-ala, n-are nicio valoare! Doar esti prof. dr... Inca ceva- nu uita sa te razbuni, abia astept!

prietenele din ISJ
9 septembrie 2015
si noi te sustinem

Yes, ne vom intalni cu Cruella, fetelor!!! O sa vina la concursul de directori! Ce bine ca a scapat de javrele alea din scoala, mai respiram si noi putin, ca ne-a cam obosit chestia asta. Cauta-i metodologii, regulamente, legi, ca sa le puna la aia sub nas, sa-i pacaleasca cu legi abrogate...s-o intoarca din condei in CP cand o ataca...destul efort., e-adevarat. Sa o sustinem cat putem de mult. Oare sa o ajutam si la dosar? Poate n-are si ea timp saracuta, ca trebuie sa se refaca dupa cosmarul prin care a trecut. Mai, dar a reusit sa demonteze totul, din nou si din nou. Cat de abila este (cu ajutorul nostru, bineinteles). Te iubim, Cruella!!

Răspuns la: VREAU SI EU SA DAU CONCURS
Adăugat de : CRUELLA, 9 septembrie 2015
Mai iubiti colegi, am citit criteriile voastre si am descoperit ca ...ma incadrez perfect. Oare doctoratul conteaza la inscriere, ca eu nu mi-am dat...
Mai, mai
9 septembrie 2015
poate nu stiati

Poate nu stiati, dar chiar si cei de la Minister o vor pe Cruella director in continuare, au zis ca e cea mai tare din parcare, si ca trebuie, dar trebuie neaparat sa dea concurs ca sa ramana inca 4 ani. Asa, daca e director cu concurs, poate nu-i mai deranjeaza nimeni cu prostii- de genul vreo douazeci de pagini de nereguli si nemultumiri. Doare rau de tot sa vezi ca ai dreptate si sa ti se spuna negru pe alb ca nu conteaza, s-a rezolvat dar NU SE POATE. Dar atata minciuna si ipocrizie ca sa sustii un om lipsit de valoare, in ciuda evidentelor? Nu credeam in veci ca se poate. Nu va suparati pe noi ca va batem atata la cap cu asta, dar suntem de-a dreptul socati!

cititor si scriitor
9 septembrie 2015
Mai carcotasiulor de la 28

Dar voua chiar nu va este rusine sa fiti nemultumiti? De ce nu spuneti ca veti fi monitorizati de isj si ca se va face o comisie? Nu mai trunchiati adevarul! Nemultumitilor ce sunteti! Si mai lasati-o in pace pe Cruella, ca ea e un om corect, care respecta legea! Part!

Răspuns la: poate nu stiati
Adăugat de : Mai, mai, 9 septembrie 2015
Poate nu stiati, dar chiar si cei de la Minister o vor pe Cruella director in continuare, au zis ca e cea mai tare din parcare, si ca trebuie, dar...
Profesori, invatatori, carcotasi, etc
9 septembrie 2015
Pentru stan

Mda, asa o fi...Cu toate acestea, afara Stan! Jos labele de pe sc. 28!!! Vrem o scoala normala!!!

Răspuns la: Mai carcotasiulor de la 28
Adăugat de : cititor si scriitor, 9 septembrie 2015
Dar voua chiar nu va este rusine sa fiti nemultumiti? De ce nu spuneti ca veti fi monitorizati de isj si ca se va face o comisie? Nu mai trunchiati...
Curios
9 septembrie 2015
parerea ta conteaza

Asa zice ziarul , ca parerea ta conteaza! Pentru cine? Ca noi ne zbatem aici ca pestele pe uscat, dar nu ne-aude nimeni. Ba chiar credem ca citesc si cei carora ne adresam cu subiect si predicat si fac mai rau. Ne dau pasi... Nu-i nimic, noi ne spunem pasul, macar ne aud colegii si empatizeaza cu noi. Si noi cu ei. Nu-i asa ca "la vita e bella"?

Miron
9 septembrie 2015
Ei,si?

Nu vad de unde atata disperare. Ca sa ajungi unul din cei care conduc tara,nici nu este nevoie de studii superioare,sau daca le ai,nu trebuie neaparat sa fi fost printre cei mai buni studenti. Practic,dupa cum se si vede,orice dobitoc poate face ce vrea cu destinele a milioane de romani,odata ajuns ,,demnitar''.

acelasi curios
9 septembrie 2015
disperare si mirare

Se joaca, se joaca, dar chiar in halul asta? Nu incetez sa ma minunez. Cred ca trebuie sa plec in alta tara, ca aici nu-i de mine! Prea tare ma enerveaza nedreptatea!

Răspuns la: Ei,si?
Adăugat de : Miron, 9 septembrie 2015
Nu vad de unde atata disperare. Ca sa ajungi unul din cei care conduc tara,nici nu este nevoie de studii superioare,sau daca le ai,nu trebuie...
profesor sc 28
9 septembrie 2015
DEDICATIE

Jos palaria in fata profesorilor demni din scoala 28. Sunt destui si din acestia, mai putini decat cei care stau in "pozitia ghiocelului" si voteaza cum li se cere, dar cu atat mai de admirat. Nu, sa nu credeti ca exista tabere, exista doar atat: profesorii care n-au nimic de pierdut, caci sunt stapani pe ei si pe meserie ( vorba aceea, "meseria bratara de aur"), si masa de manevra. Ii intelegem si pe ei, ar avea de suferit daca ar deschide gura si ...mai ales ochii ! Jos Mihaela Stan!!!

48 comentarii. Pagina 2 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...5 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : DRAMA UNEI ȘCOLI DIN BURICUL CONSTANȚEI
Pagina a fost generata in 1.0554 secunde