Culmea naivității! Cu patru ani de învățământ, poți deveni director de școală

3685
48
Culmea naivității! Cu patru ani  de învățământ, poți deveni director de școală - directori-1441734610.jpg

Articole de la același autor

Zilele acestea, chiar dacă directorii unităților de învățământ constănțene sunt în toiul pregătirilor pentru primul clopoțel al anului școlar 2015-2016, trebuie să-și facă și propriile teme în ceea ce privește viitorul concurs pentru ocuparea postului "de vârf" din școală.

Și când spunem aceasta, ne referim la apariția proiectului de metodologie pentru organizarea concursului de ocupare a funcțiilor de directori și directori adjuncți, ce se va afla, zilele acestea, în dezbatere și pe forumul oficial al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Concursul este prevăzut în perioada octombrie-noiembrie, respectiv martie-aprilie, iar metodologia este asemănătoare cu cea a ordinului din ianuarie 2006, pe baza căruia s-au organizat ultimele angajări "corecte" în sistem. Cum ar spune profesorii care au avut de suferit de pe urma numirilor politice care au urmat.

"Nici nu s-a obișnuit cu catedra!"

În opinia unora dintre directorii cu care am stat de vorbă, proiectul este oarecum mult prea permisiv, în sensul că oferă posibilitatea unui titular din învățământul preuniversitar, cu doar patru ani vechime la catedră și cu grad didactic II, să acceadă în concurs.

"În anul 2006, când am susținut eu concursul, condiția era să fi avut cel puțin patru ani până la pensie la momentul concursului. În actualele condiții, mi se pare că nici nu s-a obișnuit bine cu catedra și deja poate deveni director!", declara prof. Anamaria Ciubotaru, directorul Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu".

Pe de altă parte, vechime de patru ani presupune că respectivul candidat a luat cu nota 10 Definitivatul și a putut să susțină gradul II mai devreme de patru ani. "Sunt convins că nu se va înghesui niciun tânăr profesor la așa o corvoadă sau poate doar s-o facă din naivitate și să renunțe după câteva luni", ne lămurea un alt director cu ștate vechi.

Câte dosare, atâtea planuri manageriale

Multe noutăți față de metodologia de organizare a concursului de acum nouă ani nu ar exista, după cum ne-a declarat chiar prof. Alina Codreanu, inspector școlar general adjunct, care a susținut concursul la vremea respectivă: "Și atunci, un titular putea să-și depună candidatura pentru mai multe unități școlare". Mulți dintre directorii din mediul rural nu proveneau din școala unde erau manageri. Până să fie numiți politic, cu asentimentul primarului…

Așadar, ca să poată căpăta statut de director numit prin concurs, viitorii candidați vor trebui să susțină trei probe: analiza și evaluarea curriculum-ului vitae, interviu referitor la planul managerial și răspunsuri la întrebări de legislație școlară, dar și o probă scrisă ce va consta în rezolvarea subiectului alcătuit din cinci itemi/grile de management educațional.

Titularii care vor dori să candideze pentru mai multe unități evident că vor susține planuri manageriale diferențiate pe tipuri de instituții de învățământ.

Așteptăm cu interes să vedem dacă inspectorul general Zoia Bucovală va arăta deschiderea de a organiza o dezbatere publică cu directorii constănțeni pe marginea acestui proiect de metodologie foarte important. 

Comentează știrea

48 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
le perce-oreille rouxrousse
8 septembrie 2015
ce drăguț!

ohoho! cineva s-a gândit și la Stan, scumpa de ea! păzea, școala 28, Cruella are mai mult de 4 ani vechime în învățământ!

incredibil
8 septembrie 2015
dar adevarat

Da, aveti dreptate, si unde mai pui ca are si doctoratul in "stuparit'! Dar ea nici nu trebuie sa dea concurs, ca ramane oricum directoare. Sau nici nu trebuie sa se inscrie sau sa se prezinte la concurs, ca il ia!

Profesor de limba engleza
8 septembrie 2015
Stimata doamna inspector Bucovala

Ma scuzati ca indraznesc, dar ati mai auzit vreodata in cariera dvs. ca un director care preda si limba germana sa-si saboteze proprii colegi de limba engleza? Adica directorul ARE VOIE SA PUNA IN INCADRARE ASA: din PATRU clase pregatitoare, TREI CU LIMBA GERMANA SI DOAR UNA CU LIMBA ENGLEZA? Este al treilea an scolar cand se intampla asta. Doamna inspector Butuman a mai auzit asa ceva? S-ar putea crede ca se urmareste efectiv desfiintarea catedrei de lb. engleza. De ce? Nu are importanta numele directorului. Pot sa va dau un indiciu insa: este vorba despre una din scolile cu voluntari la lb. germana. Nu se poate accepta explicatia cum ca asa doresc parintii, caci este o minciuna sfruntata! Va rog sa nu-mi spuneti ca trebuie sa procedez "ierahic". Nu am incredere! Va multumesc pentru atentie! Aa, nu cititi comentariile, stim. Dar daca totusi le cititi?

Acelasi profesor
8 septembrie 2015
Stimata d-na inspector Codreanu

Imi permit sa va intreb acelasi lucru si pe dumneavoastra. E vorba despre comentariul de mai sus. Aveti multa experienta in invatamant si ati fost si director. Nu cred ca ati procedat vreodata in acest mod atunci cand ati facut incadrarea la limbile moderne! Mi-as schimba impresia despre dumneavoastra, caci v-am considerat un om corect. Lasati-o naibii de politica, aici e vorba despre invatamant si moralitate. Sper ca cititi!

Asa da!
8 septembrie 2015
Mai sunt si directori adevarati

Toata admiratia pentru un director cum este Anamaria Ciubotaru, de la pedagogic. Nu ar fi rezistat atatia ani ca director daca nu era un om normal in primul rand. Norocul cadrelor didactice de acolo. Si nu e o scoala usoara! Nu sunt profesor la acest liceu, deci daca vreti sa ma injurati, mai ganditi-va. Nu perii pe nimeni.

Din sistem
8 septembrie 2015
?

Pai, nu trebuie sa aiba cinci ani ca titular in scoala respectiva?Parca asta era o regula?

Răspuns la: ce drăguț!
Adăugat de : le perce-oreille rouxrousse, 8 septembrie 2015
ohoho! cineva s-a gândit și la Stan, scumpa de ea! păzea, școala 28, Cruella are mai mult de 4 ani vechime în învățământ!
urechelnita purpurie cu stelute argintii
8 septembrie 2015
pt Din sistem

citeste articolul doamnei Anghel si vei intelege. cineva acolo sus (la Minister sau ISJ) s-a gandit bine la treaba asta

PROF
9 septembrie 2015
CONCURS CORECT

ANGAJARI "CORECTE" IN SISTEM! ATI PUS BINE PROBLEMA. AS ADAUGA 'CONCURSURI" CORECTE PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DE DIRECTOR! DUPA MINTEA MEA, NUMIRILE SI CONCURSURILE SUNT LA FEL DE "CORECTE". VREAU SA VAD SI EU CA SE SCHIMBA DIRECTORUL DE LA SCOALA NOASTRA IN URMA CONCURSULUI ( DACA ARE SI ALTCINEVA TUPEU SA SE INSCRIE), SI ATUNCI O SA SPUN CA A FOST CORECT. PANA ATUNCI, VITAMINA C SI PROPOLIS PTR. IMUNITATE, CA E IADUL PE PAMANT!

Criterii
9 septembrie 2015
de inscriere la concurs

- sa ai pile la ISJ - sa te sustina PSD-ul -sa fi avut o caruta de reclamatii rezolvate cu "stati ma in banca voastra, ca asta n-a fac ut nimic!" -sa fi venit corpul de control in SCOALA TA, dar sa nu fi descoperit nereguli, ba dimpotriva -sa ai un Consiliu de administratie ales prin manipulare -sa ai votanti de serviciu in Consiliul profesoral -sa aiba niste oameni din scoala "ceva personal" cu tine -sa ai in scoala un lider sindical care nu face nimic -SA NU FI AVUT NICIODATA REZULTATE NOTABILE LA CATEDRA -SA AI TUPEU CAT CUPRINDE Si in sfarsit, sa indeplinesti si criteriile neimportante mantionate in articol. Bafta celor care indeplinesc criteriile! Or mai fi si unii care chiar au ce cauta la conducerea scolilor, dar nu sunta atat de vizibili!

prof
9 septembrie 2015
oare?

oare propunatorul proiectului o fi prieten cu fostul general cu specializarea sporturi periculoase ? parca l-a construit dupa capodul lui si al prietenilor (prietenelor) lui care au impanzit Constanta ca directori , adica fara nici o ora predata in preuniversitar sau cu doar 1-2 ani max 4 de stat prin curtea scolii ( asta in timpul liber ca de obicei au alte servicii , la scoala vin in vizita de lucru ) si fara sa fie titulari si gata sunt buni de directori ( directoare ); unde o fi fratilor profesionalismul anilor de munca la tabla cu degetele asprite de calcarul cretei si cu tuse alergica de la praful lasat de ea , asa cum au profesorii adevarati ? sau si pentru asta s-a gasit un remediu predam toate materiile din curte , ca de matematica si mai ales limba romana e grele si nu au valoare comerciala

48 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : DRAMA UNEI ȘCOLI DIN BURICUL CONSTANȚEI
Pagina a fost generata in 1.8078 secunde