Credincioșii ortodocși cinstesc "Schimbarea la Față" cu struguri și dezlegare la pește

460
1
Credincioșii ortodocși cinstesc

Articole de la același autor

Duminică, 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului. În ajunul sărbătorii, sâmbătă,

5  august, de la ora 8.15, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al bisericii de lemn "Sf. Mina" din Parcul Tăbăcărie, Constanța, apoi va oficia slujba de Sfințire mică a Apei. Așezământul de cult își cinstește astfel cel de-al doilea hram, Schimbarea la Față.

Praznicul Schimbării la Față este sărbătoarea în care Mântuitorul Și-a schimbat în mod minunat înfățișarea, arătându-Și chipul dumnezeiesc, pe muntele Taborului, în prezența a trei dintre ucenicii Săi: Petru, Ioan și Iacov. Datele istorice spun că sărbătoarea își are originea în momentul sfințirii unei biserici zidite de către Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV, în amintirea evenimentului biblic. Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului al V-lea. În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică la Schimbarea la Față, iar Sfinții Ioan Damaschin și Cosma de Maiuma alcătuiesc imnuri religioase în cinstea sărbătorii.

În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase de struguri, ca mulțumire către Dumnezeu pentru roadele toamnei. Datorită importanței acestui praznic împărătesc, creștinii au dezlegare la pește, aflându-ne în postul Adormirii Maicii Domnului. 

Comentează știrea

Liviu Burebista
4 august 2017
Cred

Doamne Isuse Hristoase fiul lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi pacatosii!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4591 secunde