Condamnat la închisoare pentru furt de fier vechi, descoperit la… pescuit

544
Joi, 14 august, în jurul orei 16, polițiștii Serviciului Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au reușit depistarea și identificarea lui Gheorghe Șerbea, de 46 de ani, din Năvodari, dat în urmărire generală din data de 7 martie 2008. Bărbatul a fost reținut de polițiști pe raza localității Nufărul, județul Tulcea, în timp ce pescuia în apele Deltei Dunării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, subinspector Radu Croitoru, cel în cauză se sustrăgea de la executarea unei pedepse privative de libertate de trei ani și trei luni dispusă de Tribunalul Constanța, la data de 30.10.2007, printr-un mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
În cursul lunii octombrie 2007, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul declarat de procurori în dosarul în care au fost trimise în judecată cinci persoane: Aurel și Ana Mangu, Nadîr Geambec, Gheorghe Șerbea și Vasile Vrabie. Ele au fost cercetate pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și complicitate la această infracțiune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, evaziune fiscală și fals intelectual.
Judecătorii au dispus condamnarea lui Aurel și Ana Mangu, Geambec și Șerbea la câte trei ani și trei luni de închisoare. În privința lui Gheorghe Șerbea a fost menținută decizia prin care acesta a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Totodată, instanța a dispus desființarea înscrisurilor falsificate. Persoanele găsite vinovate de comiterea faptelor sunt obligate să achite suma de 112.000 USD, contravaloarea fierului vechi sustras și nerecuperat.
Potrivit rechizitoriului, pe 5 februarie 2002, Compania "Navrom" Galați a sesizat Poliția Port Constanța că a fost sustrasă de pe barja nr. 30030 cantitatea de 1.350 tone de fier vechi, proprietatea SC "Duferco Lugano" SA. Barja era acostată în dana 91 a portului Constanța. Cu ocazia investigațiilor efectuate, s-a constatat că numărul de inventar al barjei a fost modificat și că fierul vechi provenea din dezmembrări de vagoane de căi ferate. Anchetatorii au stabilit că, în luna ianuarie 2002, în baza unei înțelegeri, Geambec, Mangu, Șerbea și Vrabie ar fi înlesnit furtul celor 1.350 de tone de fier vechi, pe care apoi ar fi valorificat-o către o altă firmă, prin falsificarea mai multor documente de proveniență, avize de expediere și facturi fiscale. În plus, lui Geambec i s-a reținut că nu a înregistrat în contabilitate activitățile și veniturile realizate, sustrăgându-se de la plata obligațiilor către bugetul de stat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.977 secunde