Monument istoric unic în România

Constanța adăpostește cel mai vechi edificiu creștin. Descoperirea, ținută la "secret"

2215
11

Articole de la același autor

Săptămâna viitoare, prestigiosul Colegiu Național "Mihai Eminescu" din Constanța va sărbători 95 de ani de la înființarea sa, dar ceea ce puțini constănțeni știu este că în curtea acestei instituții se află o adevărată comoară, un fragment din zidul sudic al unei bazilici paleocreștine.

Ieri, împreună cu prof. Stelian Marinescu, directorul adjunct al Colegiului, am coborât cele nouă trepte din piatră și cărămidă care încă oferă accesul spre cripta din curte. Într-o sală dreptunghiulară lungă de 3,81 metri și lată de 3,75 metri, cu o înălțime de 2,56 metri, am descoperit trei mici încăperi boltite, cu lungimea de 1,56 metri și lățimea de 0,90 metri care, după descrierea prof. Romulus Popa Bran, se numeau "loculi" și erau destinate adăpostirii trupurilor înalților ierarhi decedați ai Tomisului și relicvele unor sfinți părinți ai bisericii creștine.

Același reputat istoric aduce în atenție elementul cel mai important care s-a păstrat până astăzi din această bazilică paleocreștină, și anume pictura în frescă de pe pereții sălii centrale a criptei, aflată la ora actuală într-o stare satisfăcătoare de conservare, după cum se poate vedea și din fotografii. "Această bazilică pa-leocreștină datează, după opinia noastră, din prima jumătate a secolului IV d. Hr, potrivit materialelor utilizate în construcția sa, compoziției picturii de pe pereții criptei și documentelor numismatice descoperite cu ocazia cercetărilor efectuate. Conside-răm că această bazilică a devenit reședința Episcopiei Tomisului încă de la înființarea acesteia, în fruntea ei aflându-se cei dintâi înalți ierarhi creștini ca: Evanghelicus Efrem, Tit, Gordian, «Schitanul», Betranion (sau Vetranion) care în anul 369, în această catedrală a apărat ortodocsia niceeană în fața împăratului Valens, aflat în vizită la Tomis", afirmă prof. Popa Bran.

Adăugând că această bazilică cu pictură în frescă prezintă o importanță deosebită datorită faptului că este cel mai vechi edificiu creștin descoperit și cunoscut până astăzi pe teritoriul dintre Dunăre și Mare și din întregul spațiu românesc. Totodată, această bazilică are și o valoare istorică excepțională, reprezentând reședința Episcopiei Tomisului încă de la înființarea acesteia.

În urmă cu 10 ani, printr-un Memoriu pentru conservarea Bazilicii paleocreștine, prof. Romulus Popa Bran solicita Direcției județene pentru cultură și patrimoniu național efectuarea de lucrări pentru conservarea, amenajarea și protejarea acestui important monument. Din păcate, "strigătul" nu și-a găsit ecou.

O veste bună, totuși, a venit, după cum ne informa, ieri, prof. Marinescu, din partea Primăriei Constanța, care a dispus efectuarea studiilor geodezice și de cadastru pentru ca și acest colegiu, alături de "Mircea cel Bătrân" și Liceul cu program sportiv să beneficieze de fondurile de reabilitare ce vor proveni dintr-un proiect european.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

istoric
27 noiembrie 2014
Bate campii!

...dl Popa Bran si stia ca situatia basilicii este de zeci de ani aceeiasi, dar el face memorii, desi numai Comisia Nationala a Monumentelor Istorice poate lua (daca vrea!) vreo masura de protejare sau de restaurare a monumentelor istorice in general .Directia nu are nici o treaba cu asta, asa spune legea si stiu toti specialistii istorici ca asta e cadrul legal, dar daca este montat politic, sau ignoranta pur si simplu la mijloc, hai sa dam cu vorbele, ca limba n-are oase. Ma surprinde insa insistenta dlui Popa, penibila si neconstructiva, in raport cu alte monumente cel putin la fel de importante, care stau in ploaie si ger, fara un leu de la acelasi minister al Culturii. Dar sa faca memorii in continuare si sa acuze Directia, ca oricum nu are legatura cu legea!(sic!), si sa vina el sa conserve monumentul. Succes!

constantean
27 noiembrie 2014
@ istoric

pai si atunci pentru ce mai exista "Directia" asta ? doar ca sa taie frunze la caini si sa semneze statele de salarii ? cand vor catadicsi sa faca ceva si pentru monumentele antice (si nu numai) ale Constantei, facute "varza" in toti acesti ani de "glorioasa conducere mazarista" ? poate onor "Directie" este mai interesata de kitschurile de prost gust care se desfasoara vara printr-o statiune, (fosta) "perla a litoralului", fiindca la acestea se implica cu entuziasm, nu ?...cam asta-i cultura Romaniei de 25 de ani incoace : distrugerea trecutului si suprematia prostului-gust.

istoric
27 noiembrie 2014
ptr constantean

Va inteleg offul, poate aveti si dreptate, dar va recomand sa cititi atent pe site ministerul Culturii ca nu Directia se ocupa de bunul gust, etc., etc., de monumentele antice , istorice, altfel decat ii permite legea!!...Si mai exista si Politia de patrimoniu ptr cei interesati! Directia are rostul si legalitatea ei.

Elvis
27 noiembrie 2014
galagia

e galagie mare la ore

Tase
28 noiembrie 2014
Locuri de munca

Oferta lucru la domiciliu in toata tara! Oamenii s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca le-am oferit pe loc dovada platii si contract legal! Primele castiguri au fost deja expediate! Oferta NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati lunar 300 dolari, lucrand simplu, 3 ore pe zi, ca operator online! Va trimitem detalii mai multe, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

Daniel
28 noiembrie 2014
ptr. istoric

ce bine cand nu faci nimic, ascunzandu-te sub "plapuma legalitatii"...nu-ti permite legea ? dar a facut cineva ceva pentru a o schimba, daca-i proasta ? nu, timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim (sau distrugem...)...si se mai spune ca s-a schimbat ceva din '90 incoace...aiurea, barem aia dinainte protejau monumentele istorice, acum le distrugem cu nepasarea...pacat

Dorel
5 decembrie 2014
Munca la domiciliu

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

eva
10 decembrie 2014
munca la domiciliu

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Tavi
23 martie 2015
Ceva nou

Cea mai noua oferta de lucru !!! Oferim curs gratuit si complet de instruire ! Succesul garantat se ascunde in ambitia noastra a fiecaruia dintre noi de a nu renunta.S-ar putea ca la batrinete sa trebuiasca sa muncesti daca nu faci ceva in plus acuma pina esti tinar. Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala.Part-time(in timpul liber 3 ore/zi) sau full-time. Cerem seriozitate maxima.Alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4234 secunde