Cine sunt laureații Festivalului Internațional de Teatru Independent

371

Articole de la același autor

Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC 2.0) a ajuns la final. După ore întregi de teatru în fiecare zi, începând de sâmbătă, 2 septembrie, și până sâmbătă, 9 septembrie, după zeci de spectacole, sute de artiști, după întâlniri de neuitat cu publicul spectator și multe povești frumoase create în cadrul acestui festival, FITIC 2.0 și-a închis porțile.

Pe lângă multitudinea de spectacole, evenimentul a avut și o dimensiune teoretică și practică a tuturor aspectelor ce întovărășesc meseria, vocația și pasiunea de a fi actor, prin workshop-urile realizate de specialiști din toată țara. Mai mult decât atât, declară organizatorii, reprezentanții Asociației Culturale "Teatrelia", datorită celor două conferințe de specialitate, teatrul a primit și o dimensiune administrativă, ca factor important în viața Cetății și a cetățenilor ei.

"Problemele dezbătute au conturat un tablou sumbru: cât de slab este înțeleasă ideea de instituție de cultură la Constanța, cum statul nu sprijină fenomenul de teatru independent, deși este obligat să o facă, cum în orașul nostru nu există nicio clădire care să aibă ca destinație teatrul, cum există legi ce protejează actul de cultură și nu sunt luate în seamă și, nu în ultimul rând, cum sunt organizate bugetele pentru cultură și cât de anevoioasă este modalitatea de a plăti artiștii implicați în proiecte. Acestea și multe altele au fost rostite în ultima zi a festivalului și nu ne dorim decât să fie auzite de urechile celor care au puterea de a lua decizii. De asemenea, membrii juriului și-a exprimat disponibilitatea de a consilia gratuit angajații din aparatul de stat în privința multiplelor și complexelor aspecte legate de teatru, trupe, artiști, organizare de evenimente de profil, pe care aceștia nu le înțeleg sau în culisele cărora nu au acces sau nu vor să intre", au precizat organizatorii festivalului.

v v v

La final, au fost desemnați și câștigătorii ediției din acest an. Ca urmare, la secțiunea Spectacole de Teatru Independent, premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui George Constantinescu - "Dureri fantomă", premiul pentru cea mai bună actriță, Alexandrei Podu - "Love, Mon Amour", premiul pentru one-man show, Deliei Hriscu-Badea - spectacolul "Elida". Premiul pentru regie: Eugen Gyemant - "Jurnalul lui Adam și al Evei". Premiul pentru cel mai bun spectacol: "Love, Mon Amour" (Teatru Mic, Sibiu), regie: Constantin Podu. Premiul special al juriului - piesa "Buzunarul cu pâine", în regia lui Alexandru Bogdan. Din distribuție, fac parte Alexandru Nagy, Ștefan Pavel (Godot Cafe Teatru).

La secțiunea Spectacole de Teatru-Dans, premiul pentru concepție coregrafică a fost conferit pentru spectacolul "Lasă-mă să... OM!", în regia lui Beatrice Volbea.

La secțiunea Concurs dedicat tinerilor actori și studenți, individual, cea mai bună actriță a fost desemnată Ana Crăciun-Lambru, iar cel mai bun actor, Iulian Marinescu - "Lumina de la capătul răbdării" (Facultatea de Arte, Universitatea "Ovidius" Constanța). De asemenea, au fost obținute premii pentru cea mai bună trupă: ADN (BONOBO), iar la secțiunea Concurs de Dramaturgie Contemporană, "Paliativ" - Radu Popescu s-au aflat la loc fruntaș.

Alte nominalizări s-au făcut pentru "Procesul lui David M. Golan", de Matei Lucaci Grunberg, și "Două nunți și-o sinucidere", de Marian Popescu, în timp ce la secțiunea Concurs Afișe de Teatru, câștigători au fost declarați Adina Lazăr și Cristian Pascariu, cu afișul spectacolului "Pena". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Septembrie 2017
Stire din Cultură-Educație : Ultima zi de concurs, la Gala "HOP"
Pagina a fost generata in 0.4295 secunde