Cine se mai încumetă să dea Bacul? Mii de elevii constănțeni își încearcă șansa

2546
Cine se mai încumetă să dea Bacul? Mii de elevii constănțeni își încearcă șansa - fond-1408343330.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, ia startul  cea de-a doua sesiune  de Bacalaureat 2014, la care s-au înscris 2.680  de elevi constănțeni, dintre care 1.861 de absolvenți din promoția curentă și 819 candidați din seriile anterioare. 


Pentru sesiunea de toamnă, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a desemnat șapte centre de examen: Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Colegiul Națio-nal "Mihai Eminescu", Liceul Teh-nologic de Electrotehnică și Teleco-municații, Liceul Tehnologic "C.A. Rosetti", Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" Medgidia, Liceul Cobadin, Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia.


Conform calendarului, pe 18 și 19 august, 391 de candidați vor susține prima probă din cadrul examenului de bacalaureat, Evaluarea compe-tențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Examenul va începe la ora 9, iar subiectele, elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. 


Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație inter-națională se va desfășura pe 19 și 20 august, iar cea a competențelor digitale, pe 21 și 22 august. Rezultatele obținute se exprimă prin niveluri de competență: mediu, avansat și experimentat.


Prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, va avea loc în data de 25 august, fiind urmată de proba obligatorie a profilului, Mate-matică sau Istorie, pe 27 august, iar cea la alegere a profilului și specializării în data de 29 august. Afișarea rezultatelor va avea loc pe 1 septembrie, până la ora 12, iar depunerea contestațiilor, în aceeași zi, între orele 12 -16. Contestațiile vor fi rezolvate în zilele de 2 și 3 septembrie, urmând ca rezultatele finale să se afișeze pe 4 septembrie.


Prea puțini absolvenți cu "examen  de maturitate" la purtător
Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții de liceu care au susținut probele de evaluare a compe-tențelor, au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise. Din păcate, la finalul sesiunii iunie-iulie 2014, din cauza procentului de doar 47%, județul Constanța s-a situat undeva la coada clasamentului național. De altfel, configurația promovabilității din ultimii doi ani, după rezolvarea contestațiilor, arată astfel: 2012 - 45,17% și 2013 - 54,28%. Reamintim că în sesiunea iunie-iulie 2014, au fost eliminați 22 de candidați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, ei pierzând dreptul de a susține examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni. Se pare că Ministerul Educației intenționează să le mai ofere o șansă picaților. Conform unor statistici ministeriale, în intervalul 2010 -2013, peste 200.000 de candidați nu au promovat bacalaureatul. Aceștia vor putea susține, în sesiunea specială, numai proba sau probele nepromovate. Ei vor face meditații numai la proba sau probele pe care le au de susținut la bacalaureat.


Candidații care nu s-au prezentat la bacalaureat în ultimii ani sau care nu au promovat examenul vor putea participa la o sesiune specială, care ar putea fi organizată în februarie-martie, tot pentru ei urmând să fie organizate meditații plătite de stat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4021 secunde