Ce sfinți dobrogeni vor fi prăznuiți

835
Ce sfinți dobrogeni vor fi prăznuiți - sfintiiepictetsiastionjpeg-1404492147.jpg

Articole de la același autor

Duminică, 6 iulie, de la ora 7.30, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea "Sfinții Mucenici Epictet și Astion" de la Capidava, așezământ monahal, care, pe data de 8 iulie, își serbează hramul.

Luni, 9 iulie, începând cu ora 18, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica "Sfinții Epictet și Astion" din Constanța (Aleea Veteranilor, nr. 11, kilometrul 5).

Marți, 8 iulie, ÎPS Teodosie va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la prăznuirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion la mănăstirea Halmyris (localitatea Murighiol), locul descoperirii sfintelor moaște.

Aproape de actualul sat Dunavățul de Jos, în cetatea Halmyris (Tulcea), au pătimit Epictet și Astion, cei mai vechi mucenici de pe teritoriul României. Potrivit actului lor martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din sec. XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305). Sfântul Epictet era preot, originar din părțile Răsăritului ducând o viață curată. Astion era un tânăr chipeș, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet și ascultându-i cuvintele pline de înțelepciune, se convertește la creștinism. Apoi, împreună, se îmbarcă și pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulți de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.

Mănăstirea Capidava a fost înființată în data de 1 iulie 2007, în apropierea cetății omonime, unde, încă din anii 518-520, exista o episcopie. La așezământul monahal de la Capidava au fost construite, în anul 2009, paraclisul cu hramul "Intrarea în biserică a Maicii Domnului" și corpul de chilii. Anul trecut, pe 8 iulie, Ierarhul Tomisului a pus piatra de temelie a bisericii mari, ocrotite de Sfinții Epictet și Astion, și a sfințit paraclisul. Corpurile de chilii au fost construite în stil arhitectonic brâncovenesc, cu pridvor deschis la parter și balcon la etaj. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7598 secunde