Ce-i diferențiază pe profesorii greci de cei români

235
Ce-i diferențiază pe profesorii greci de cei români - cumpana-1379967138.jpg

Articole de la același autor

Ieri, la Căminul cultural al comunei Cumpăna s-au întâlnit reprezentanți ai Directoratului Învățământului Secundar Pireu, ai Liceului din Ioanis Renti, cu inspectorul general Răducu Popescu, inspectori din cadrul ISJ Constanța, ai Fundației World Vision și ai Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna. Evenimentul face parte din proiectul Comenius Regio Partnership - "Echilibrul între inteligență, emoții și fericire - provocare a tinerilor de azi într-o societate europeană instabilă", al cărui buget este de 36.500 euro. 

Întâlnirea de luni a fost a treia în România și cea de-a cincea din cadrul proiectului, care este prevăzut a se derula până anul viitor, și a înlesnit un util schimb de experiență și între jurnaliștii constănțeni și oaspeții din Grecia.

Cu acest prilej, am aflat că, recent, sistemul educațional elen a suferit o puternică lovitură, circa 2.250 de cadre didactice fiind puse pe liber, motiv pentru care efectivele de elevi la clase au ajuns la 30, iar liceele tehnice s-au desființat, mulți elevi îndreptân

du-se către sistemul privat. La ora actuală, la o populație de circa 10 milioane de locuitori, sistemul educațional din Grecia numără 17.000 de cadre didactice, cu un salariu de debut de 600 euro, iar pentru profesorii cu vechime de cel puțin 10 ani salariile sunt cuprinse între 900 și 1.000 euro. Cam la fel e și în România, cu excepția că în loc de euro, ai noștri sunt plătiți în lei.

Revenind la proiectul ce se implementează la Cumpăna, Valentina Luncanu, învățător și coordonator local, declara că primele efecte nu au întârziat să apară, în urma atelierelor ce au avut loc pe grupe de câte 25 de copii, dar și părinți, a putut fi evitat abandonul școlar al unor elevi de clasele a X-a și a XI-a care intenționau să renunțe și să meargă la muncă.

La final, se intenționează edita-rea unui ghid de bune practici care va circula în toate unitățile de învățământ din județ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.42 secunde