Cazinoul poate fi salvat! Proiectul genial al unui constănțean fugit în Franța

12428
13

Articole de la același autor

A fugit în Franța în urmă cu patru decenii din Constanța și a ajuns la ora actuală unul dintre cei mai cunoscuți artiști care experimentează un nou tip de artă, pe care a numit-o artă teoretică. Și poate că genialitatea lui Cristian Todie ar putea salva cel mai de preț simbol al constănțenilor - Cazinoul. 


Cristian Todie a fost foarte bun în liceu la geometrie și pictează de la vârsta de 6 ani. Putea rezolva probleme extrem de grele, după cum confirmă chiar colegul său de liceu Liviu Tramudana, actualmente purtător de cuvânt al Primăriei Constanța. 


În opinia lui Todie, arta teoretică este o artă academică. "Cum spunea Brâncuși, nu este dificil să faci, ci să te pui în condiție să faci! Am început să dezvolt teorii existențiale și noi geometrii pe baze spațio-temporare diferite, care au devenit universul meu creator. Comparativ cu un pictor, care își creează un stil, eu am creat un univers, cu un nou tip de geometrie, care mi-a permis o serie de lucrări, precum bucle spațio-temporale, fracturi matematice și, printre altele, un nou tip de carte spațială sau, cum spune «Paris Match», a treia carte în istoria omenirii, care are anumite particularități. Și anume că din forma codesc, de comercializare, încetul cu încetul devine o carte cilindrică. 


Mi-aș dori ca în Constanța mea natală să construiesc prima școală de ingineria hârtiei, fondată pe un brevet de invenție care revoluționează papetăria mondială. Brevetul meu de invenție acoperă India, Japonia, China, Coreea, Brazilia, Statele Unite și Europa", declara Cristian Todie, cu prilejul unei vizite făcute la redacție. 


"Deținem aur, ceva extraordinar și nu poate nimeni să se opună!" 
Astăzi, de la ora 17, în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, el va conferenția despre cartea… viitorului și despre importanța unei școli, dar și le va vorbi celor prezenți și despre crearea unui centru de artă teoretic, internațional. 


"Cu acest prilej, voi aduce punctul meu de vedere, cultivat exterior Constanței, privitor la piața de artă și voi clarifica diferențele între operele care sunt destinate pieței de artă, ce este creația artistică în sine, care este arta folclorică, arta de amatori. De ase-menea, voi vorbi despre acest centru de artă teoretică, ce ar îngloba și Cazinoul, printr-o construcție exterioară. Văzând că de 12 ani această clădire se prezintă în aceeași stare, îmi doresc să-i confer un alt viitor, precum cel al Guggenheim din Bilbao, care a oferit de muncă pentru 45.000 de locuitori. Și în timp ce Cazinoul s-ar repara cu 9 milioane de euro… dar o să ajung la 18 milioane sigur, mă ofer să-i conturez un alt fel de viitor. Eu știu că am putea avea 50 milioane de euro de la comunitatea europeană, pentru acest Centru de artă, românii neavând proiecte fondate. Cum Cazinoul a fost distrus în acești 12 ani, eu am un plan de restaurare cu fonduri proprii, gene-rate pe baza acestor propuneri. Deținem aur, ceva extraordinar și nu poate nimeni să se opună", afirma același interlocutor care își dorește să ajute la renașterea acestui oraș și să-l aducă la gloria de altădată a Tomisului. Mai ales că în orașul nostru nu există nici muzeu, dar nici galerie de artă contemporană. 


În opinia sa, niciodată nu ar trebui să se restaureze o clădire în sine, pentru că s-ar ajunge la epoca la care ea a fost construită, în cazul Cazinoului în 1910. Ideea sa ar fi să pună un punct mai departe de această restaurare care nu a reușit să se finalizeze. 
"Voi vorbi la Casa de Cultură și despre efectul Bilbao, un oraș în Catalania, care a reușit trecerea post-industrială, care nu poate fi făcută decât prin creație, prin artă, prin educație. Sper să vină cât mai multă lume!", a declarat Todie. 


Întrebat cum a ajuns să inventeze această carte a viitorului, Cristian Todie a declarat: "Gândind diferit, cum spune Einstein. Ca să rezolvi o problemă, trebuie să gândești de natură diferită decât cea care a creat-o. În Constanța, în România și în Europa în general, toată lumea gândește exact de aceeași natură în care problema a fost creată. De aici și negativismul în fața unei opere noi, originale. Originalitatea atrage mai mult decât noutatea, pentru că oamenii din ziua de azi sunt comozi și nu vor să facă efortul să iasă din această rutină. Eu încerc să privilegiez Constanța ca centru de artă teoretică și în ingineria hârtiei". 


La finalul conferinței de astăzi, de la Casa de Cultură, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" va oferi un concert de gală, susținut de soprana Daniela Vlădescu. 


Intrarea este liberă. 


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
boo
22 martie 2017
ar fi bine sa fie salvat,

dar nu imaginatia si proiectele lipsesc romanilor; lipsesc legile corecte (vedeti cat timp s-a pierdut cu contestatia licitatiilor), banii si corectitudinea functionarimii (alese sau numite). Va urez succes, dar nu prea cred ca visul asta se va implini, pe aici, cu partidul hotilor la putere si la Bucuresti si local. Bafta!

Papu
22 martie 2017
Cazinoul

Nu vreau să cobesc, dar după ce va fi renovat Cazinuol, parcă văd că va fi închiriat de interlopi, țigani, mafioți pentru nunți, botezuri etc...........

Radu
22 martie 2017
Vorbe

Vorbe,vorbe,vorbe,d-le geniu,nu stiati ca noi romanii suntem satui de vorbe,de 30 de ani se promit vorbe.Acum ai revenit si dumneata dupa 40 de ani in Romania si tot vorbe ne spui.Lasa-ne in mizeria nostra,nu mai incerca iar sa-i faci pe constanteni sa creada iar in viitor,asa ceva nu exista si nu va exista niciodata.Balcanismul nu creeaza civilizatie,doar un soi de societate de negot antica si atat.Asa ca mai bine du-te mata inapoi in Franta si tine-le alora prelegeri"bla-bla-bla".Cu respect nea Vorbe

Marian
22 martie 2017
geografie

Cultura bat-o vina !....Bilbao e oras in Tara Bascilor in nord -vestul Spaniei si NU in CATALONIA ( nu Catalania ! ) , provincie la EST , cu capitala Barcelona ....

gheo
22 martie 2017
cazinou

dupa ce va fi renovat, cazinoul ar putea fi cumparat de patronal barului vanatorul--nea tomescu petrica pentru ca are bani destui desi se declara falimentar cu interlopii lui!

Răspuns la: Cazinoul
Adăugat de : Papu, 22 martie 2017
Nu vreau să cobesc, dar după ce va fi renovat Cazinuol, parcă văd că va fi închiriat de interlopi, țigani, mafioți pentru nunți, botezuri...
todie
27 martie 2017
REALITATE POTENTIALA

Stimate domn nu sânt sigur ca ati asistat la aceasta conferinta asa bine prezentata de ziar, caci ati fi înteles ca este vorba de o "REALITATE POTENTIALA" nu de un proect la efortul caruia poate ati vrut sa va alaturati. Nu cu "Bafta" se fac lucrurile si nici cu zeflemea si de multe ori cei care striga "hotii" sânt chiar iei mai ales cei care sânt si nu au reusit sa fure. Sper ca nu este cazul dumneavoastra si asi dori, pe viitor, sa va alaturati efortului nostru.

Răspuns la: ar fi bine sa fie salvat,
Adăugat de : boo, 22 martie 2017
dar nu imaginatia si proiectele lipsesc romanilor; lipsesc legile corecte (vedeti cat timp s-a pierdut cu contestatia licitatiilor), banii si...
todie
27 martie 2017
ARTA TEORETICA

Regret ca nu ati participat la conferinta si nu ati citit macar articolul cu atentie si nu ati înteles despre ce trateaza, cu toata excelenta lui. Va propun sa îl recititi si sa urmariti pe http://theoreticalart-academy.com/ urmarea efortului nostru la care poate o sa participati de maniera pozitiva.

Răspuns la: Cazinoul
Adăugat de : Papu, 22 martie 2017
Nu vreau să cobesc, dar după ce va fi renovat Cazinuol, parcă văd că va fi închiriat de interlopi, țigani, mafioți pentru nunți, botezuri...
todie
27 martie 2017
ACADEMIE DE ARTA-TE.

Stimate domn birturi, localuri de nunti si botere au fost create în Constanta si va asteapta. Astazi este vorba de cum sa redam o adevarata identitate Constantei nu cu un buget de milioane sa deschidem o cârciuma, dar cum în orce muzeu din lume un spatiu de restauratie se practica va fi deasigur integrat unul si beneficiile atribuite functionarii acestei academii. Aceasta academie de ARTA când se va înfiinta caci ia se va înfiinta o sa rezolve nu numai probleme artistice ci si economice ale orasului si va aduce turisti clienti la toate aceste restaurante existente. Va sfatuiesc sa consultati acest articol pe net; http://jurnalul.ro/editorial/efectul-bilbao-551386.html

todie
27 martie 2017
EDUCATIA

Domnule Radu, Eu sunt constantean nascut aici deci la mine acasa si daca, cea ce nu cred, ati fi si dumneavoastra nu ati vorbi asa. La Paris nu ma simpt strain deasemenea caci, daca nu sunteti la curent, amândoua orase se gasesc astazi în Europa. Conferinta mea, în care explic ce este creatia artistica unor constanteni doritori de cultura, este reala, concreta de dumneavoastra nu sânt decât vorbele, sau vreti sa vin eu sa va matur în fata casei?

Răspuns la: Vorbe
Adăugat de : Radu, 22 martie 2017
Vorbe,vorbe,vorbe,d-le geniu,nu stiati ca noi romanii suntem satui de vorbe,de 30 de ani se promit vorbe.Acum ai revenit si dumneata dupa 40 de ani...
todie
27 martie 2017
Lapsus

Domnule Marian, Aveti dreptate Bilbao este un orasi în Tara Bascilor chiar capitala acesei regiuni. Nu este vorba de cultura ci despre un lapsus. Ati fi putut sa o estimati ca probabilitate, matematicile, si sper ca ati retinut esentialul interventiei mele. În orce caz va multumesc nu de ton ci de rectificare.

Răspuns la: geografie
Adăugat de : Marian, 22 martie 2017
Cultura bat-o vina !....Bilbao e oras in Tara Bascilor in nord -vestul Spaniei si NU in CATALONIA ( nu Catalania ! ) , provincie...
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1428 secunde