Cât de sigure sunt școlile constănțene? Zeci de unități de învățământ, fără protecție împotriva incendiilor

1074
3

Articole de la același autor

Zilele acestea, ministrul Educației și prim-ministru interimar, Sorin Cîmpeanu, a venit în fața camerelor de luat vederi să spună că doar 7 la sută din unitățile de învățământ din România au autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Era nevoie de o catastrofă pentru a se cunoaște situația școlilor neautorizate.

Dacă, inițial, doar 1.295 de grădinițe, școli și licee din România respectă în totalitate normele de Prevenire și Stingere a Incendiilor (PSI) din cele 19.000, ieri au mai apărut vreo 4.000. "În momentul când am anunțat că doar 7% dintre cele 18.799 de școli (...) au autorizație PSI și restul nu au, știți ce s-a întâmplat? La nivelul inspectoratelor școlare, în colaborare cu administrația locală - pentru că școlile sunt în sarcina administrațiilor locale -, a fost o mobilizare exemplară de a căuta acele avize PSI și au reușit să le găsească: de la 2.895, s-au înregistrat în baza de date până la 6.866. Încă aproape 4.000 de școli și-au adus aminte că au avize", a declarat Cîmpeanu.

"La Constanța, nu este o situație în care să ne panicăm!"

La nivelul unităților constănțene de învățământ am remarcat că se fac permanent raportări pe site-ul oficial al Inspectoratului Școlar Județean Constanța cu privire la întâlnirile care au loc între elevi și reprezentații ISU, pentru o cât mai bună informare a celor din bănci cum să reacționeze în caz de situații de urgență.

Din păcate, nu am putut afla de la Inspectoratul Școlar Județean Con-stanța o situație concretă a autorizărilor unităților de învățământ, deși prof. Gabriela Zoia Bucovală afirmase că se va întâlni cu comandatul ISU Dobrogea.

Până la promisa întâlnire, am luat noi legătura cu locotenent colonel Dan Petrov, comandatul ISU Dobrogea, care ne-a furnizat următoarele informații. De la începutul anului și până în prezent au fost controlate 143 de unități de învățământ din județul Constanța, din care 23 aveau aviz de securitate la incendiu, 24 nu aveau, iar pentru restul nu s-a identificat obligativitatea solicitării obținerii acestui aviz. La nivel universitar, din cele șase instituții identificate având 24 de construcții, două aveau aviz, două nu aveau, iar pentru celelalte două nu s-a identificat obligativitatea. "Precizăm că acestea din urmă sunt concluziile de la momentul controlului. Din punctul nostru de vedere nu este o situație în care să ne panicăm!", a mai adăugat lt. col. Petrov.

CITEȘTE AICI: Cum acordăm primul ajutor victimelor unui incendiu !!!

Dacă-i bal… bal să fie

Și pentru că, săptămâna viitoare, elevii și părinții Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" s-au mobilizat pentru un mare bal într-un club constănțean, l-am întrebat pe prof. Vasile Nicoară, director, dacă au și acordul conducerii unității școlare. "Am primit toate asigurările de la președintele Asociației de părinți, Constantin Vasilescu, că respectivul club are toate avizările necesare bunei funcționări. De altfel, paza va fi asigurată de numeroși bodyguarzi. Singura condiție pe care am încercat să o impunem este ca programul să fie mai scurt, respectiv între orele 16-22. Voi trimite mailuri tuturor părinților, cu care de altfel am și avut o ședință, în cadrul căreia le-am pus în vedere acest aspect. Nu puteam să nu acceptăm pentru că atât elevii, cât și părinții s-au pregătit pentru acest eveniment încă înainte de tragedia de la București", a mai declarat prof. Nicoară.

Și pentru că tot suntem la acest capitol, l-am întrebat pe prof. Nicoară cât ar costa autorizarea ISU. "Nu știu concret să vă spun, pentru că presupune angajarea unei echipe mai complexe, de arhitecți, dar ne-am interesat cam cât ar costa să amplasăm un paratrăsnet, care și acesta este prevăzut în condițiile de autorizare, și care ajunge undeva la 5.000 de euro", a adăugat același interlocutor.

Cu certitudine, autorizarea nu este o joacă de doi lei, tocmai de aceea ne întrebăm care vor fi consecințele acestor demersuri, dincolo de statisticile seci?

Comentează știrea

Protejati copiii
10 noiembrie 2015
Incendiu

Avize, neavize, nu asta e problema. Sunt scoli in care nu exista hidranti, atat interiori cat si exteriori, scoli cuo parte din usi blocate. La o parte din scoli nu s-ar putea interveni cu masinile de pompieri nin cauza masinilor parcate ( ar trebui sa se interzica chiar accesul pe portiunile de drum respective). Lipsesc din scoli ce exista candva, coltul PSI unde gaseai un topor o galeata sice mai era pe acolo sa poti interveni la declansarea incendiului. Stingatoarele lipsesc (sau sunt incuiate pe undeva) sunt neverificate, iar atunci cand se verifica se schimba doar eticheta(ce afacere e asta mana in mana cu primaria!), Activitatea de PSI e lasata pe seama administratorului desi legal directorul e raspunzator. Sunt scoli care au gratii la parter, care functioneaza cu usile incuiate. Si cate nu s-ar mai putea spune. Trebuie facut ceva!

d-lui vasilescu
10 noiembrie 2015
pt buna desfasurare

Il rog pe domnul Vasilescu sa verifice si nr. maxim de persoane care pot intra in acel club. Din cate stiu au fost si cate 2800 de persoane (la balul Toamna Bobocilor de ex.). De asemenea pt cei care doresc sa rezerve masa, avand in vedere ca sunt minori, sa primeasca de acea suma de bani sucuri si apa, nu bauturi alcoolice. Sa stiti ca v-ati asumat o mare responsabilitate in momentul in care ati spus ca toate avizele clubului ego sunt in regula.

Mamica de elev
11 noiembrie 2015
siguranta in scolile constantene

Dar despre paza de ce nu s-a pomenit nimic domnule ministru?Pana cand mai cotizeaza parintii pentru salariul paznicului de la poarta!?

Articole pe aceeași temă

Joi, 05 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Abandonul școlar, încotro?
Sâmbătă, 31 Octombrie 2015
Stire din Eveniment : Tot mai multe incendii din cauza ignoranței
Pagina a fost generata in 0.4122 secunde