Cât de bine e să fii actor: multe aplauze, bani puțini!

1837
Cât de bine e să fii actor: multe aplauze, bani puțini! - fond1332427184-1332437473.jpg

Articole de la același autor

Așternută pe hârtie, dar și în percepția unui iubitor de teatru, meseria de actor este ideală. Excursii, recunoștință, Hollywood, aplauze, celebritate. În realitate, situația stă de fapt cu totul diferit. Să fii actor nu înseamnă să ai bani și celebritate, ci înseamnă multă muncă și efort fizic, iar remunerație, mai deloc!

La Teatrul de Stat Constanța, sunt angajați peste 20 de actori. Niciunul dintre ei nu a ajuns încă la Hollywood, iar de salarii proporționale cu munca prestată nici nu poate fi vorba.

Un actor câștigă între 600 și 1.000 de lei, iar cei cu experiență solidă, cu vechime la același loc de muncă, cu greu reușesc să depășească 1.400 de lei pe lună. Având în vedere că munca pentru o piesă ce urmează a fi jucată pe scena teatrului durează aproape o lună, actorii sunt la repetiții zilnic, iar spec-tacolele sunt de două ori pe săptămână, efortul fizic, dar și psihic nu sunt nici pe departe răsplătite pe măsură. Unde mai pui și că, uneori, salariile nu sunt date la timp.

Mai mult decât atât, până să devii actor cu "acte în regulă", trebuie să studiezi serios. După ce termini 12 clase, pentru a ajunge pe băncile Facultății de Teatru, trebuie să dai un examen de admitere serios, iar dacă reușești să îl iei, viața în facultate reprezintă un studiu și o cercetare continuă.

"Studiul nu se oprește odată cu absolvirea facultății. Meseria de actor presupune cercetare continuă, în fiecare zi trebuie să înveți noi tehnici, mai sunt și replicile și textele pieselor care continuă să vină cu noutăți în permanență, deci niciodată nu te oprești din studiat", ne spune actorul Remus Archip.

Un simplu hobby?

La întrebarea "Reușește un actor să trăiască decent dintr-un salariu?", răspunsul este NU răspicat. Atât actorul Remus Archip, cât și Iulian Enache, ambii angajați ai Teatrului de Stat Constanța, susțin ipoteza că această meserie este plătită foarte prost.

"Meseria de actor nu poate satisface nevoile financiare ale unui om, este foarte complicat, bani sunt foarte puțini, muncă foarte multă. Ca să poată face față, actorul trebuie să joace ca pentru un hobby, ca pentru o activitate pe care o iubește, și în niciun caz pentru bani. Trebuie să ai o activitate de bază, care să se învârtă tot prin acest domeniu, și abia, mai apoi, să practici și actoria, căci altfel mori de foame", ne spune Remus Archip.

Pe de altă parte, Iulian Enache spune că, deși efortul este foarte mare, dacă muncești mult și ești talentat, poți ajunge într-adevăr foarte departe.

"Satisfacția sufletească, atunci când ești pe scenă și vezi publicul prins în ceea ce joci tu, este de nedescris. Dacă dai tot ce-i mai bun din tine, dacă faci eforturi să joci în cât mai multe spectacole, atunci și talentul tău va fi răsplătit", declară Iulian Enache.

În fond, să devii actor din proprie voință e ca și cum ți-ai face, fără să vrei, o descoperire de card. Te ajută foarte mult, căci, odată ce intri în acest cerc "vicios", nu mai poți scăpa.

"Odată ce ai intrat în horă, trebuie să joci. Dacă apuci să simți gustul teatrului, dacă joci în piese, nu mai ai cum să renunți. Nu mai contează partea financiară, dar trăiești totuși cu o speranță că va fi cumva mai bine. Meseria mea este un microb, nu voi putea renunța niciodată la ea", precizează Remus Archip.

Concluzionând, ambii actori îi îndrumă pe cei care doresc o carieră în domeniul acesta să învețe foarte mult, să pună pasiune în ceea ce fac, căci fără cultură, viața noastră ar fi cenușie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Ce surprize pregătește  Teatrul de Stat
Pagina a fost generata in 0.5 secunde