Când va fi redat constănțenilor Cinematograful "Republica"

2528
11
Ieri, trecând prin dreptul bătrânului cinematograf "Republica", aflat în plin șantier, am surprins o discuție între două persoane care 
se întrebau "Oare ce hipermarket o mai apărea și aici?", probabil neștiind de fondurile europene accesate de către Consiliul Județean Constanța pentru reabilitarea și chiar modernizarea clădirii. 


Exact în urmă cu un an, la un articol în care ne întrebam ce se va alege de această clădire emblematică a Constanței, un cititor a lăsat următorul comentariu: "Și suspin după vremurile când mergeam la Cinema Republica și vedeam Jurrasic Park, Cocoșatul de la Notredame, Harry Potter și Piatra Filosofală sau 101 Dalmațieni!!! Chiar dacă avem internetul, DVD-uri pe piață, una este experiența din cinema și alta din fața calculatorului. Lucrurile evoluează, dar cinema-ul trebuie redeschis și păstrat pentru următoarele generații și nu doar cele din mall-uri!!! Susțin Redeschiderea Cinema Republica, simbolul Filmografiei Constănțene!!!".


Ce presupune transformarea în Centru cultural 
Avem o veste bună pentru constănțeni, oferită de Gabriel Diceanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Constanța: "Termenul de finalizare a lucrării este 1 decembrie 2014". Pentru siguranța informației, am mai întrebat o dată dacă este vorba despre anul 2014. "Da, și nu avem nicio temere că se va produce vreo întârziere!". 
Surprinderea vine din faptul că reabilitarea cinematografului care va deveni Centrul Cultural Multifuncțional pentru Tineret presupune un vast șantier, care vizează consolidarea clădirii, supraetajarea parțială, înlocuirea finisajelor degradate, dotarea și modernizarea fostului cinematograf, respectiv realizarea noilor compartimentări pentru funcțiunile necesare. 
Conform proiectului, interiorul va cuprinde un cinematograf, o sală de conferințe, sală de spectacole, simulatoare și laboratoare, astfel că cei care vor executa lucrarea vor trebui să construiască lojă pentru spectatori, ecran de cinema, să extindă actuala scenă și să construiască o scară de beton pentru accesul la etaj. Fațada principală a centrului va fi de tip perete vitrat, realizat din sticlă securizată. Pereții exteriori vor fi termoizolați cu polistiren de 10 cm, plasă de fibră de sticlă și tencuială de exterior, culoarea albă, iar tâmplăria folosită va fi din aluminiu natur.
În primă fază, se vor efectua lucrările de reabilitare, câștigate prin licitație de societatea Donicris Company din Constanța, aceeași care, în anul 2010, a realizat lucrările de la Sala Sporturilor. Interesant este faptul că, deși Consiliul Județean Constanța estimase că lucrările vor costa 7 milioane de lei, prețul de adjudecare a ajuns să fie mai mic, respectiv de 5.687.000 de lei, fără TVA. 
Vă vom ține la curent cu noutățile legate de cinematograful care se pare că, după 52 de ani de la inaugurare, își va schimba denumirea de "Republica", fiindu-i atribuit numele marelui actor constănțean Jean Constantin. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
MIELUTU
14 februarie 2014
DECI, SE POATE

VESTEA ESTE BUNA. CE BINE AR FI SA VEDEM REABILITATA PENINSULA SI STR. ST.CEL MARE.ESTE VORBA IN SPECIAL DE BUNA VOINTA SI "CONDUCATORI" CAPABILI.BANI SUNT, BATRANA EUROPA NE DA CU AMANDOUA MAINILE...

Suzana Gâdea
14 februarie 2014
Purtător de avânt!

Mă întreb doar dacă domnul Diceanu nu e cumva ferocele politruc ateist și acultural, care, în anii Prostiei Organizate, a făcut cam totul ca să rămânem proști până la capăt?

SEVER
14 februarie 2014
MA CHERE SUZANA

DV. DEMONSTRATI CEEA CE STIM .ADICA STA IN CARACTERUL ROMANULUI SA NU FIE NICIODATA MULTUMIT. STIM CA CONDUCEREA CONSTANTEI ESTE FORMATA DINTR-O ADUNATURA DE INCAPABILI POLITRUCI, INSA ATUNCI, FOARTE RAR, CAND SE FACE UN LUCRU BUN TREBUIE PRIVIT ASA CUM SE CUVINE. ASA ESTE CORECT SI CINSTIT. ALTFEL NE CONFUNDAM CU EI. P.S.SPER CA NUMELE SI PRENUMELE DV. ESTE O PURA COINCIDENTA CU UN ALT NUME DE TRISTA AMINTIRE? ALTFEL NU ATI FI AVUT DREPTUL LA COMENTARIU.

mine
14 februarie 2014
sa intelegem

ca aceste lucrari se fac cu banii "economisiti" de mazare cu deszapezirea orasului, "realizata" prin metode "naturiste" ? sau banii astia se vor duce prin alte buzunare bine indicate, sau, mai rau, pe prostii gen concursuri aviatice, de barci, de coci, pe "dansatoare" in fundu' gol, etc,etc, toate numai bune sa ne faca in continuare orasul de panarama ? (nu ca n-am fi deja, datorita turmei de incapabili alesi si re-alesi de fiecare data de votantii "puiul si uleiul")

:))
14 februarie 2014
stai asa

Se va ajunge sigur la 7.000.000 de lei, fără TVA..Altfel nu se mai pot da spagi:)))Cum vrei sa fi castigat firma aceasta licitatia???Dand pretul cel mai mic ,apoi obtinandu-se o marire de buget...ca deh nu mai costa polistirenul 5 ron ci 8ron s.a.m.d....

Lumiere
14 februarie 2014
cinemaulu

Probabil ca tineretul " insetat de cultura " va da navala sa vada filme de genul " Harry Potter " si alte asemnea capodopere . Oricum e bine ca cititorul in cauza vrea sa vada " cinemaulu " in functiune .

Papu makidonu'
14 februarie 2014
Republica

Renovarea cinematografului e o idee bună , felicitări edililor. Totuși rămâne o mare problemă. Parcarea pentru mașini. Aveți impresia că iubitorii de film vin pe jos sau cu autobuzul ca pe vremea lui Ceașcă ??!!. Am fost în străinătate la cinema și parcarea o aveau subteran, modernă , păzită și se intra cu tiketul de la film. La Republica parcarea va fi pe terasă ??!! Mă îndoiesc ca românu să facă un lucru bun până la capăt.

ion
14 februarie 2014
praf in ochi

Pentru cate ati zis ca se vor face acolo nu prea ar fi loc, deci e clar.. cinematograful va fi unul f mic si intreg proiectul va fi dedicat scolarilor din clasele I-V..

OBSERVATOR1
14 februarie 2014
Simona, intoarce-te la scoala!

Toate articolele scrise de tine sunt pline de erori grave (de exprimare, de logica elementara, etc.). Daca la valoarea contractata adaugi valoarea TVA, ajungi exact la 7.015.880 lei, atat cat a fost estimat. Ca valoarea finala va fi pe undeva la 9-10 milioane, asta este alta treaba. Ce, spagarii de la sefia consiliului judetean sa nu se aleaga cu nimic? Asa ca, fii mai atenta la scris pe viitor!

hermes handbags portugal
19 mai 2014
hermes handbags portugal

hermes suisse Stiri Cultură-Educație : Când va fi redat constănțenilor Cinematograful "Republica" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online hermes handbags portugal http://www.suvidhajobs.co.in/images/how-to-spot-the-fake-hermes-danmark-handbag.html

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Ninge cu premiere la Cityplex Tomis Mall
Pagina a fost generata in 0.8168 secunde