Atenție, cad bucăți de istorie: Sinagoga din Constanța

3822
10

Articole de la același autor

Sinagoga Mare din Constanța semnează cu mândrie condica a 101 ani de existență, însă, ceea ce acum o sută de ani reprezenta lăcașul de cult evreiesc, astăzi nu mai reprezintă decât o sintagmă cu care ne-a obișnuit zona Peninsulară, și anume: o ruină!

Din păcate, nu foarte mulți știu despre existența clădirii, de altfel reprezentativă pentru orașul Constanța, însă din gura vecinilor, aflăm că este de-a dreptul revol-tător cum a ajuns să arate monu-mentul, cu vitraliile sparte, acoperișul prăbușit dar nu în ultimul rând, locul preferat al vandalilor.

Potrivit lui Carol Friedman, șeful comunității evreilor din Constanța, autorizația de construire a lăcașului de cult evreiesc a fost eliberată pe 12 aprilie 1910, în document menționându-se: clădirea va avea o înălțime de 13 metri, pereții vor fi din piatră sau de cărămidă.

Inițiativa construirii unui astfel de templu la Constanța a aparținut președintelui Comunității israelite din Constanța, P. Șapira, iar construirea lăcașului de cult mozaic s-a făcut după un proiect realizat de Anghel Păunescu.

Deși a fost un proiect ambițios și de mare importanță, Sinagoga Mare arată astăzi mai rău decât "prăpăditul" Cazinou al Constanței. Pereții sunt cojiți, acoperișul se traduce prin găuri, porțile de fier atârnă de un lacăt ruginit, iar camerele mai sunt vizitate acum doar de maidanezi.

"La Constanța nu va mai exista nici un evreu"

"În România nu sunt decât doi rabini practicanți, la București și Timișoara. La Constanța nu există nici măcar un cantor. Asta, într-o comunitate care înainte de 1941 număra 2.500 de membri. Astăzi la Constanța nu se mai găsesc decât vreo 50 de evrei care iau parte activă la viața comunității, majo-ritatea oameni în vârstă", povestește cu tristețe Carol Friedman. Din păcate, numărul etnicilor din această categorie este în continuă descreștere, iar eforturile pe care încearcă Friedman să le facă, sperăm să nu fie în zadar.

"Dacă nu se întâmplă o minune, în 10 - 15 ani, la Constanța, nu va mai exista nici un evreu", menționează șeful comunității evreiești.

Voință și fonduri sunt, autorizații... ioc!

Comunitatea Evreilor din Constanta a încercat, acum câțiva ani, să salveze Sinagoga Mare din Constanta, dar se pare că eforturile au fost zadarnice, ajungând să se împiedice în… autorizații.

"Restaurarea clădirii costă într-adevăr foarte mult, dar asta nu este o problemă foarte mare. Vom demara o campanie de strângere de fonduri, vom primi fonduri și de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, însă ne-am împotmolit serios în obținerea unor autorizații. Nu am primit însă cadastrul, iar de vină pentru asta sunt autoritățile bucureștene.

Singura soluție pentru salvarea clădirii este ca Federația comunităților din România, cu sediul la București, să ne ofere autorizația de construcție.

Nu văd de ce un lăcaș de cult în care există prevederi legale democratice nu se poate rezolva o simplă autorizație, dar asta este România. Noi continuăm campania... dar așteptăm să se schimbe cu ceva regimul democrat", a declarat pentru Cuget Liber, Carol Friedman.

Comentează știrea

constantean
13 martie 2012
mazare: "propaganda portocalie"

Nu mah nici o bucata din nici o cladire din Peninsula, totul este o propaganda a "slugoilor". De 12 ani, de cand domnesc Io, mazare intaiul, tatal lui mazare al doilea, Io, radu, intemeietorul Constantei, cartierul municipiului Mamaia, Io cel cu nelimitatate puteri, cel care renovat Cazinoul intre 2000 si 2011 de nu s-a deteriorat, la fel ca cladirile din Peninsula care nu s-au daramat, cel care a protejat cu pretul excursiilor in Madagascar, Papua, Honduras, Brazilia si alte destinatii inimaginabile, spatiile verzi ale tarlalei proprii numita de unii, Constanta, astfel ca verdeata aflata in parcuri si intre blocuri a crescut mai inalta decat chiparosii americani, deci Io mazare pot arata cum "slugoii" stau dupa colt si arunca... cu bucati din sinagoga, cu bucati din malul strazii Traian, cum rup balustrada falezei si cum ingroapa in gheata barcile din Tomis Marina.... JOS SLUGOII, SA CURGA POMENILE

80=170
13 martie 2012
Mai " e " DobiBoci

Mai pacalici "constantean"!!!-locasul respectiv,nue al primariei.Daca tu vrei sa-ti ia din contributie pentru a repara o proprietate privata-eu nu vreau.(ca,multe altele din peninsula,de altfel).Da, in DobiBocia matali,ii tot dai cu pastaie(bine ar fi,sa-ti stea leguma in gatzi)

joe
13 martie 2012
Poze din interior

Eu sunt singurul care are poze din interior deci...poftiti: http://joienegru.blogspot.com/2012/03/sinagoga-evreiasca-din-constanta.html

cetatean
13 martie 2012
constanta

constanta a ajuns o ruina sub domnia mafiota a primarului radu mazare. sibiul, brasovul, clujul, timisoara, etc au stiut sa isi restaureze cladirile monument si sa le redea circuitului turistic. la noi, doar buci, sani, cluburi si dansatoare promoveaza mazare. constanta o sa ajunga bordelul tarii

sever
13 martie 2012
sa vorbim vorbe

Madam Nedelcu,sunt unul dintre cei revoltati de cum arata Constanta istorica de cand papagalul este in fruntea urbei,dar totusi sa fim obiectivi.Mai intai dv nu sunte-ti catusi de putin "culturalizata"si vorbiti sa va aflati in treaba.Aceasta sinagoga nu este proprietatea primariei si nici a statului Roman.Si Sinagoga gotica de pe str Mircea a fost lasata sa se prabuseasca ptca asa este tradditia.In Constanta comunitatea evreiasca este inexistenta.Comunitatea avea in grija lacasurile de cult.Asa cum prapaditii de constanteni,din saracia lor,au reusit sa construiasca biserici si bisericute,asa evreii trebuie sa se ocupe de sinagoga.Dar ei au plecat,iar statul Israel nu are nici un interes sa bage bani intr-o sinagoga care nu mai are fideli.Mazare este un incapabil,insa este bine sa stim ce vorbim cand deschidem gura.Chestie de cultura si informare.Poate aveti un evreu cult la ziar sa va lamureasca.Ce este intradevar trist,este cum arata strada si cladirile din jur care sunt ,ele,patrimoniul primariei.

Autor
13 martie 2012
Raspuns pentru Sever

Nu scrie niciunde in acest articol, ca Sinagoga ar fi proprietatea primariei sau a statului.

Fan Mazăre
13 martie 2012
cika lika

Ce patrimoniu băh ăștia, eu vreau mall-uri și cluburi, fără număr.

valer
13 martie 2012
pacat

In articol se semnaleaza incapacitatea si parerea de rau a comunitati Evereiesti din Constanta de a salva un lacasi de cult. Nu sant fam Mazare dar aici nu el este cauza. Pacat, daca va dispre si al doilea locasi de cult ebraic vina va apartine numai comunitati ebraice nationale sau internationale

europeanu
13 martie 2012
HOTUL DE mazare

daca mazare nu era un hot notoriu si un nazist convins,ar fi renovat el sinagoga.Si sunt sigur ca ar fi devenit ( precum Cazinoul ) un obiectiv turistic.Si nu cred ca israelienii nu ar fi contribuit si ei la renovare.Iar impreuna cu alte lacasuri de cult din oras sa demonstreze ca o multitudine de natii au trait in pace in Dobrogea din totdeauna.Da`asa mascariciul drogat cauta cu inversunare ( si asta se vede ) sa mai fura cate ceva.

fotograf de meserie
18 mai 2012
Sinagoga

nu esti singurul, http://www.facebook.com/media/set/?set=a.106760266015542.12007.100000447083482&type=1

Răspuns la: Poze din interior
Adăugat de : joe, 13 martie 2012
Eu sunt singurul care are poze din interior deci...poftiti: http://joienegru.blogspot.com/2012/03/sinagoga-evreiasca-din-constanta.html

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 Februarie 2012
Stire din Social : Istoria ciuruită a Constanței
Marţi, 24 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Lista neagră a Constanței
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Social : Istorie îngropată în gunoaie
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Nu distrugeți Peninsula!
Pagina a fost generata in 0.5275 secunde