Astăzi, mare sărbătoare religioasă. Obiceiuri de Paștele Blajinilor

237

Articole recomandate

Conform tradiției, în lunea care urmează duminicii Tomei se sărbătorește Paștele Blajinilor. În zonele rurale, oamenii mai folosesc și denumirea de Rohmani, când se referă la Blajini. 


În popor, oamenii credeau că blajinii se numără printre cei dintâi oameni de pe pământ. Aceștia trăiesc fără femeile lor, stând cu ele doar 30 de zile pe an în scopul procreației. Incapabili de a săvârși fapte rele, blajinii se află dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei, pe Ostroavele Albe. Cele mai însemnate preocupări ale Blajinilor sunt rugăciunile și postul pentru cei vii. Se crede că, deși aceștia sunt virtuoși, Blajinii nu știu cum să calculeze când va cădea sărbătoarea Sfintelor Paști. Oamenii dau de veste Blajinilor că a venit Paștele cu ajutorul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii. 


Tot în această zi, nu se pomenesc doar morții cunoscuți, ci tot neamul strămoșilor comuni. De asemenea, se obișnuiește ca fiecare femeie să aducă cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Ștergarul este oferit cadou preotului care urmează să citească pomelnicele. 


De asemenea, despre Blajini se mai crede faptul că aceștia provin din copii nebotezați, care au murit imediat după naștere. În concepția altora, aceștia sunt cei care susțin stâlpii pământului, iar lipsa acestora ar arunca lumea în haos. 


Iar unele persoane mai cred despre Blajini că aceștia sunt urmași ai celor care și-au găsit sfârșitul pe mare, în momentul în care Moise a scăpat poporul evreu de robia egipteană, despărțind apele. Aceștia au ajuns să rămână pe o insulă apropiată de Rai, pe unde ar trece Apa Sâmbetei. 


Mai mult, unii credincioși cred că Dumnezeu a creat prima dată uriașii. Iar datorită faptului că aceștia se războiau între ei, Creatorul i-a lăsat să piară și a creat Blajinii. Datorită faptului că aceștia erau prea mici, ei au fost mutați pe lumea cealaltă și abia apoi l-a făcut pe om.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4957 secunde