Alexandru Paraschiv, sculptorul care a fermecat Japonia, expune la Muzeul de Artă

1493
Alexandru Paraschiv, sculptorul care a fermecat Japonia, expune la Muzeul de Artă - fa5fd80c6d1800ffe97f8caf09f91e11.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Constanța a găzduit, marți seară, un dublu eveniment cultural: vernisajul expoziției de sculptură realizată de Alexandru Paraschiv și recitalul de pian susținut de Lucian Ștefan Velciu.

Întâlnindu-se sub semnul unei armonii speciale, care nu permite bariere între arte, sculptura și muzica au rezonat nu doar una cu cealaltă, ci și cu publicul, prezent pentru a "gusta" din plin cele două plăceri - vizuală și auditivă.
Lucian Ștefan Velciu a interpretat la pian două sonate de Beethoven, sublime în sine, cărora le-a adăugat acea forță creatoare a talentului. Pe jumătate constănțean, Lucian Velciu este titularul Catedrei de Pian din cadrul Liceului de Muzică "Dinu Lipatti" din București, și participă la multe festivaluri importante, unul dintre cele mai de seamă fiind Festivalul și Concursul Internațional "George Enescu", susținând și recitaluri la Ateneul Român. A concertat cu Filarmonica "Marea Neagră", în prezent având o colaborare fructuoasă cu Universitatea din Luxemburg. A obținut premiul I și marele premiu la Concursul "Pro Piano" și premiul II la Concursul Internațional de Pian "Carl Filtsch". La Constanța s-a simțit ca acasă, așa cum ne-a mărturisit, datorită atmosferei primitoare: "Muzeul de Artă este un spațiu artistic deosebit, primitor, la fel ca și oamenii de aici".
Alexandru Paraschiv, artist român, care locuiește în Franța, a venit tocmai de la Grasse pentru ca publicul constănțean să-i poată vedea arta, apreciată la nivel internațional.
Vernisajul expoziției, intitulată sugestiv "Arta dincolo de magie", a fost realizat de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, avându-i ca invitați pe Elena Velikova, directorul Galeriei de Artă din Ruse, și pe directorul Muzeului "Dunării de Jos" din Călărași, dr. Marian Neagu, expert în artă preistorică.
Elena Velikova a apreciat modul în care s-au îmbinat cele două arte - muzica și sculptura, dar și atmosfera caldă a Muzeului de Artă, accentuând impresia plăcută generată de sculpturile lui Alex Paraschiv.
Dr. Marian Neagu a subliniat, de asemenea, cunoștințele de artă preistorică ale artistului și capacitatea acestuia de a transforma canoanele artei în noi simboluri: "Alex Paraschiv nu copiază arta preistorică, ci trece prin filtrul său de artist elementele sale, pe care le cunoaște atât de bine. În momentele importante din neolitic, găsim de multe ori ciocane din piatră, sau sceptre, simboluri ale puterii. Din două astfel de ciocane, Alexandru a realizat un cuplu, care poate fi văzut în expoziție, personificând, astfel, simbolul", a spus dr. Marian Neagu.
"Doar marii artiști pot potența canoane și le pot aduce în lumea noastră", a precizat dr. Neagu.
Alexandru Paraschiv se bucură de critici pozitive în străinătate, fiind mai cunoscut în afara țării decât în România. Mai mult decât atât, a fost supranumit "artistul care a fermecat Japonia", iar în Franța are numeroase participări la saloane și la fel de multe expoziții personale. Dr. Marian Neagu îl numește, în eseurile sale, "artistul șaman", având în vedere că magicienii erau intermediari dintre oameni și divinitate.
"Lucrările sale, în material definitiv, reflectă modul de a gândi al artistului preistorician. Alexandru Paraschiv pornește de la o premisă cu care nu putem fi decât de acord. Dacă magia preistorică ducea cu gândul la ceea ce era dincolo de forme, la Alexandru Paraschiv dincolo de formă este zeița", a spus dr. Doina Păuleanu.
"Forma, sculptura este o sumă de renunțări la tot ceea ce ține de decorativ, pentru ca ideea să se exprime plastic, pentru ca mesajul unei opere să poată pătrunde în cel care o privește", a precizat directorul Muzeului de Artă.
Luând cuvântul, Alexandru Paraschiv ne-a împărtășit convingerea conform căreia armoniile muzicii sunt și cele ale artei plastice, aceeași formă de armonie pe care, la rândul lui, încearcă să o transmită celor care îi privesc lucrările.
Expoziția lui Alexandru Paraschiv este divizată în două secțiuni, care se întrepătrund într-un mod unitar: o parte cuprinde desenele, schițele premergătoare sculpturii, iar cea de-a doua ne revelă sculpturile, lucrările definitive ale artistului. Pentru acest lucru, și nu numai, Alexandru Paraschiv a fost recompensat cu titlul de Cavaler al Dunării de Jos pentru merite excepționale în promovarea frumosului de la origini până la contemporaneitate, distincție acordată de dr. Marian Neagu.
Expoziția va fi deschisă publicului până la mijlocul lunii ianuarie 2010.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 10 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Recital Romanian Piano Trio
Pagina a fost generata in 1.7854 secunde